hirdetés

A gazdi utánzása a kutyák fontos viselkedése – megható oka van

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 8 - Képek: Getty Images Hungary

Az ebek ezzel is gazdijuk iránti szeretetüket és kötődésüket fejezik ki.

hirdetés

Bizonyára te is találkoztál már a közösségi médiában vicces történetekkel, amelyek olyan kutyákról szólnak, akik akaratukon kívül jól megrövidítették a gazdit. Az egyik legismertebb sztori Bill esete, akinek gazdája 300 fontot költött állatorvosra, csak hogy kiderüljön, kedvence azért sántít, mert ő is. A kutyáknál gyakran megfigyelhető a gazdi utánzása; akár sérülést is imitálnak, amelyet hajlamosak vagyunk úgy értelmezni, mintha az eb szimpátiából tenné ezt. A viselkedés háttere azonban ennél árnyaltabb.

A hirtelen jelentkező sántítás mögött néha egyáltalán nem fizikai okok állnak

Automatikus magatartás

2011-ben a Bécsi Egyetem kutatói szolgáltattak először bizonyítékot arra, hogy a kutyáknál automatikus a gazdi utánzása. Ezt pedig még akkor is megteszik, ha nem „jó” viselkedést lesnek el szeretett kétlábújuktól. A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy valószínűleg a közös evolúciós történet, illetve az emberek által az évezredek során nyújtott tanítás ösztönzi az állatokat arra, hogy leutánozzák a látott viselkedéseket.

2017-ben szintén a Bécsi Egyetem munkatársai vizsgálták, mennyire befolyásolja a kutyákat a gazdi habitusa. A 132 kutya-gazdi párost bevonó kutatás azt találta, hogy az idegességre hajlamos gazdik kutyái is kevésbé voltak képesek kezelni a stresszt. A nyugodtabb emberek pedig lazább, barátságosabb házi kedvencekkel rendelkeztek.

Tisztelgés a „falkavezér” előtt

A kutyák természetükből fakadóan társas lények; gazdijukra is a falkájuk tagjaként, vezetőjükként tekintenek. Az utánzás más állatoknál is megfigyelhető fontos szociális jelenség: a hierarchiában alacsonyabb helyet elfoglaló egyedek a magasabb rangúakat utánozzák. Csakúgy, ahogy a kölykök is utánzás révén tanulnak a szülőktől.

Amikor egy eb utánozza a gazdáját – akár sántít, mert kedvenc embere is ezt teszi –, nem valószínű, hogy szimpátiából teszi. Ám az biztos, hogy a viselkedés a kötődés jele. Etológusok szerint a kutyák ösztönösen elfogadják az ember vezető szerepét. A kedvenc bizonyára nem tudatosítja, hogy egy törött láb okozta problémák nem túl kellemesek, csak azt látja, hogy a gazdi hirtelen máshogy megy, mint szokott, és leutánozza. Hiszen ha ő úgy csinálja, akkor biztosan az a helyes.

Természetesen nem jelenthetjük ki, hogy semmilyen, a videóban is látható utánzás hátterében nem áll valós probléma. Ha egy pillanatig is felmerül a gyanú, hogy kedvenced valóban megsérült, ne halogasd az állatorvosi vizsgálatot. Megfelelő ellátás hiányában a legapróbb sérülés is könnyen veszélyessé válhat.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.
ember és kutya kötődés falkavezér hierarchia utánzás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!