hirdetés

A veszedelmes tüköreffektus: így betegszik meg a kutya a gazdi miatt

Hangai Lilla

2023. január 12 - Képek: Getty Images Hungary

A kedvenceinkkel ápolt különleges kapcsolatunk messze túlmutat azon, amit a legtöbben gondolunk. Feltétel nélküli szeretetet adnak nekünk, és azt a képességet, hogy ugyanúgy szeressük őket mi is, így még inkább megismerve önmagunkat. Ennek köszönhetően pedig a világ felé is nyitottabbá válunk. Képesek arra is, hogy a legnagyobb fizikális és mentális fájdalomból is kigyógyítsanak bennünket, mindezt olyan alázatosan, csendesen és kedvesen, hogy néha fel sem tűnik nekünk.

hirdetés

Hogy ők milyen elképesztő hatással vannak ránk, azt a rengeteg kutatás alapján már sejteni véljük, de arról keveset és kevesen beszélnek, hogy mi milyen hatást gyakorlunk rájuk. Dr. Dennis Thomas-t, a Whole-Pet Healing című könyv szerzőjét egyszer egy hölgy kereste fel. Elmondta neki, hogy hároméves kutyája súlyosan beteg, és tudni akarta, hogy a doktor úr esetleg segíthet-e rajta. A hölgy elmesélte, hogy kedvence súlyos neurológiai tüneteket mutat, ami miatt képtelen volt már a mindennapokban funkcionálni. Rohamai voltak és járni sem tudott. Az Állatorvosi Egyetem egyik szakembere vizsgálta a kutyust, sőt, még egy alternatív kezeléssel foglalkozó állatorvossal is felvette a kapcsolatot. Végül elküldte dr. Thomas-nak az ebről készült feljegyzéseket, valamint egy videót is, ami a tüneteket mutatta. Az összes állatorvos erőfeszítése ellenére a blöki állapota továbbra is romlott. Ezen az érdekes történeten keresztül mutatjuk be, hogy miként is működik a tüköreffektus; ezt nem akarod kihagyni!

Már azt fontolgatta, hogy elaltatja a kutyust

A hölgy már annyira elkeseredett volt, hogy úgy látta bölcsebbnek, ha elaltatják a kutyust. Dr. Thomas ezen a ponton úgy érezte, nem tehet mást, mint hogy meghallgatja a hölgyet és lelki támogatást nyújt a döntés meghozatalában. Egy újabb telefonhívásuk után azonban hirtelen valami szöget ütött a fejébe: mi van akkor, ha ez az egész nem is a kutyáról szól, hanem a gazdiról?

Az intuíció olyan erős volt, hogy azonnal visszahívta a hölgyet és elmondta neki, hogy mit gondol az esetről. Tanácsot adni sajnos nem tudott, mivel nem ismerte a gazdi életének részleteit, így egyedül annyit tehetett, hogy elmondta, mi a megérzése az esettel kapcsolatban. A gazdi reménytelenül, de mégis megköszönte a hívást. Hónapokig nem hallott róluk semmit.

Ám néhány hónappal az utolsó hívást követően kapott egy üzenetet a gazditól. Elmagyarázta a doktor úrnak, hogy évek óta egy pusztító, mérgező kapcsolatban él, és az utolsó telefonhívást követően már sejtette, hogy a kedvencére ez a kapcsolat lehet hatással. Vagyis egész pontosan az ő lelki állapota, amire a kapcsolat rányomta a bélyegét. Elköltözött a párjától, és megszakított vele minden kontaktot. A kutya további kezelés nélkül szinte teljesen visszakerült a betegség előtti állapotába.

A gondolataink hatást gyakorolnak

A legtöbben nagyon mozgalmas életet élünk, elfelejtjük megélni a jelenben az érzelmeinket és a történéseket. Azon gondolkodunk, hogy mit tettünk a múltban és az miért volt hiba, vagy mit kell tennünk a jövőben, hogy minden rendben legyen később is. Megtalálni a boldogságot, az egyensúlyt és önmagunkat, csak a jelenben van lehetőségünk. A múlt a megbánásról vagy az emlékekbe való menekülésről szól, a jövő a szorongásról, a tervekről, a „mi van ha” jellegű fejtegetésekről. A kedvenceinkkel való kapcsolatunk a jelenbe kényszerít minket, de sokan annyira hatása alatt vagyunk a boldogságkeresés és a megfelelés folytonos nyomásának, hogy még ez sem elég, hogy visszarántson bennünket.

Téves elképzelés, hogy az érzelmeink határozzák meg azt, hogyan érezzük magunkat az adott pillanatban. A gondolatainkban van az erő, amely a jelenben való állapotunkat jó vagy rossz irányba is képes elterelni. Ha holisztikusan gondolunk az életre, nagyanyáink tanácsa nagyon hasznos lehet: ha valamit szeretnél elérni, gondolkozz úgy, és viselkedj úgy, mintha már a tiéd lenne, az életed része lenne. Úgy tűnhet, hogy elkanyarodtunk a témától, de a végén majd látni fogod, hogy mindez összefügg azzal, amiről az előbb beszéltünk.

A félelemből hozott döntések soha nem a jó döntések

Képzeld el, hogy kedvencedet súlyos betegséggel diagnosztizálják, amely valószínűleg véget vet az életének. A tipikus reakció az lenne, hogy azonnal problémamegoldó módba lépsz. Egótól vezérelt elménk arra van kondicionálva, hogy mihamarabb megtalálja a problémák megoldásának módját, hogy a rossz érzés azonnal elmúljon.

Amikor kedvenceink súlyosan megbetegednek, és egótól vezérelt tudatunk sok esetben nem tudja megoldani a feladatot, kénytelenek vagyunk választani. Az egyik lehetőség az, hogy a félelmetes gondolatokra a negatív érzelmekre, például a frusztrációra, az aggodalomra és haragra összpontosítunk. Ez általában idővel ahhoz vezet, hogy áldozatnak és ezáltal tehetetlennek érezzük magunkat.

A másik lehetőség az, hogy eltávolodunk ettől a rettegett állapottól, és egy semleges lelkiállapotban hagyjuk, hogy minden elcsendesedjen körülöttünk és az intuíciónk megadja a kérdésre a választ: mi ennek az oka? Talán sokaknak ez túl spirituális megközelítés, de nem voltunk még olyan helyzetben, ahol ez ne működött volna. Ha életed legjobb döntéseire gondolsz, azokat valószínűleg soha nem félelemből vagy hiúságból hoztad meg, hanem úgy, hogy belső iránytűd ezt sugallta. Ezt tartottad igazán helyesnek.

A tudomány is bizonyította

Számos tanulmány bizonyította, hogy a kutyák képesek a gazdik és a családtagok problémáit, betegségeit, lelkiállapotait visszatükrözni. Nem azért, mert szuperhősök (de egyébként azok!), hanem azért, mert mélyen kapcsolódnak hozzánk, így bármi, amin mi keresztülmegyünk, az hatással van rájuk is. (Ez természetesen nemcsak a kutyákra igaz, hanem a hozzánk közel álló személyekre is.) Gondolj csak bele, biztosan veled is előfordult már, hogy amikor lelkileg mélyponton voltál, azonnal jelentkezett valamilyen betegség is. Például csak hogy egyet említsünk, az ekcéma azonnal lángra lobban az érintetteken, ha stresszes, vagy érzelmi megpróbáltatást hozó helyzetbe kerülnek.

Az első lépések talán nehezen mennek majd és bizonytalan leszel, de hidd el, megéri nyitottabbá válni. Nem csak te leszel egészségesebb, hanem mindenki más is a környezetedben; beleértve a legjobb barátodat is, aki jóban és rosszban melletted áll rendületlenül.

beteg a kutya Ember és kutya ember és kutya kapcsolat ember és kutya kötődés ember hatása kutyára kutya elaltatása kutya tükrözi az ember érzéseit pszichológia stresszes gazdi stresszes kutya tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink