hirdetés

A kutya, aki megakadályozott egy bankrablást: a bátorság beléjük van kódolva?

Hangai Lilla

2022. július 18 - Képek: Getty Images Hungary

Arra már Darwin is rájött, hogy a kutya a 6 alapérzelem (öröm, szomorúság, harag, félelem, meglepettség, undor) megélésére teljes mértékben képes; de vajon mi a helyzet az olyan összetett érzésekkel, mint például a bátorság?

hirdetés

Szinte mindenki ismer olyan történetet, amiben egy kutya halált megvető merészséggel nézett szembe saját pusztulásával, és embert vagy más állatott mentett meg. Legyen az égő ház, földrengés vagy árvíz, négylábú barátaink teljes lélekjelenléttel képesek küzdeni mások életéért. Vajon a segíteni akarás hajtja őket, vagy egy ősi ösztön a farkas ősöktől?

Samba, a bátorság szobra bankrablást akadályozott meg

Egy indiai településen, Chaithi-ben Sudhir Barnwal az éjszaka közepén arra ébredt, hogy kutyája hevesen ugat. Samba olyan feszülten csaholt, hogy nemcsak a gazdáját, de a házban élő többi szomszédot is felkeltette. Mikor a lakók felébredtek, a betörőknek már majdnem sikerült gázvágókkal és kalapácsokkal feltörni az épület legalsó szintjén lévő ATM-et. Munkájukat azonban a váratlanul rájuk szegeződő figyelem miatt kénytelenek voltak megszakítani, és elmenekültek a helyszínről.

Hasonló eset történt már Indiában 2020-ban is, Vadodara városában. A kis hős, Rocky, szintén állhatatos ugatásával hívta fel gazdája figyelmét az éppen a házba betörni készülő rablókra. Rocky gazdája azonnal értesítette a szomszédokat, ami feltűnt a betörőknek is, akik így azonnal nyakuk közé szedték a lábukat.

A kutya és az ember agya jobban hasonlít, mint gondolnánk

Amikor egy embertársunk hősi tettet hajt végre – amibe akár könnyedén bele is halhatott volna –, majd megkérdezik tőle miért cselekedett így, a legtöbbször valami ilyesmi választ kapunk: nem tudom, de meg kellett tennem. Ez a felelet azért különösen érdekes, mert egy friss, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett kutatás szerint az ember és a kutya szürkeállománya nagyon is hasonlóan működik. Mindkettőnk elméje az adott tárgyról egy intenzív képet jelenít meg az érzékszerveink bevonásával. Ezért nem kizárt, hogy agyműködésünk más területei is mutathatnak hasonlóságot.

Daniel Kahneman professzor, a Princetoni Egyetem kutatója úgy hiszi, hogy az emberek a racionalitást problémamegoldásra vagy intuícióra használhatják, amely egyfajta autópilóta gondolkodásmódot hoz létre, így bátorságot ad nagy tettek végrehajtásához. Ez a teória a négylábúak szempontjából is rengeteg gondolatot ébreszt, és még annál is több kérdést generál a jövőbeni kutatásokhoz.

Belle, aki tárcsázta cukorbeteg gazdájának a 911-et

A bátorság azonban nem csak a négylábúakba kódolt gondolatokkal és visekedésmintákkal függ össze. Ahogy az embereknek, úgy a kutyáknak is magabiztosaknak kell érezniük magukat ahhoz, hogy nagy tetteket hajtsanak végre. Szerencsére a tréning hatalmas sikerrel alkalmazható a határozottság növelésére is. Úgy, mint például Belle esetében.

Belle terápiás kutya, akit arra képeztek ki, hogy bizonyos időközönként megnyalja gazdája orrát, így állapítva meg a vércukorszintet. Ha Belle és a hozzá hasonló kutyák úgy érzik, hogy a vércukorszint nem megfelelő, azt szűköléssel és mancs-rátétellel jelzik. Egy nap Belle gazdája öntudatlanul esett össze, a kutyus azonban megőrizte lélekjelenlétét, és fogait használva tárcsázta a 911-et.

Van, aki egyszerűen csak bátornak született

Azon kiképzett kutyák ezrei, akik gázszivárgások gócpontjait, bombákat, törmelék alá szorult áldozatokat szagolnak ki vagy veszélyes hómezőkön vágnak át, hogy leszállítsák az életmentő gyógyszert, nem csak a jó tréningnek köszönhetik öntudatos magatartásukat. Ezeket az életmentő kutyákat is az alapján választják ki, hogy milyen a kiállásuk.

Ezért igaz, hogy nem szükséges profinak lennie egy kutyának ahhoz, hogy a magabiztosságát és odaadó személyiségét kamatoztatni tudja. A legjobb példa erre a michigani Peanut. Peanut mentett kutyus, aki előző gazdáitól elképzelhetetlen mennyiségű bántalmazást szenvedett el. Szerencsére neki is megadatott a csoda, hogy egy szerető otthonra találjon. Az egyik reggel újdonsült gazdáit eszeveszett ugatással zavarta meg. Ez az apró, de karakán kutyus semmi áron nem volt hajlandó abbahagyni a csaholást. Gazdái nem értették mi történik, de Peanut nem adta fel, így kénytelenek voltak végül kiengedni az udvarra. Ahogy nyílt az ajtó, átvágott a kerten, ahol egy didergő, meztelen 3 éves kislányt találtak. A gazdik azonnal bevitték a gyermeket a házba, és hívták a 911-et.

Ezek a történetek és még hasonlók tömkelege bizonyítja, hogy a kutyák joggal érdemelték ki az ember legjobb barátja címet. Bajtársaink nehéz és örömteli időkben egyaránt.

bátor kutya életmentő kutyák hős kutya hős kutyák kutya gondolkodása kutya intelligencia kutya viselkedés tanulmányozása munka kutyákkal munkakutyák pszichológia tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!