hirdetés

Ők a Dickin-medál hős tulajdonosai: egy krokodillal is elbírtak

Hangai Lilla

2023. december 7 - Képek: Getty Images Hungary

A PDSA Dickin-medált 1943-ban hívta életre Maria Dickin (az állatvédelem úttörője, a PDSA állatorvosi jótékonysági szervezet alapítója) az Egyesült Királyságban, hogy honorálja a II. világháborús hős állatok munkáját.

hirdetés

A Dickin-medál olyan az állatok világában, akár a Viktória-kereszt az emberekében. Olyan jószágok kapják, akik „feltűnő vitézséget vagy odaadást tanúsítottak a fegyveres erők vagy a polgári védelmi egységek szolgálata során vagy azokkal kapcsolatban”. A díjat 1943 és 1949 között 54 állatnak ítélték oda: 32 galambnak, 18 kutyának, 3 lónak és 1 macskának. 2000-ben újraélesztették a díjat, 2023-ig újabb 22 állat kapta meg, amelyek között volt 2 ló és 20 kutya. Ma természetesen ezeket a daliás ebeket mutatjuk be nektek néhány mondatban.

Maria Dickin: 

1. Bob (1944. március 20.)

Bob egy keverék kutyus volt, aki az észak-afrikai Green Hillben szolgált a 6. zászlóalj Queen’s Own Royal West Kent ezredénél. Ő volt az első kutya, aki kitűzhette mellére a bronzmedált, mely egy világoskék, burgundi, zöld szalagon lógott és ez állt rajta: „Vitézségért” („For Gallantry”) és „Mi is szolgálunk” („We Also Serve”) babérkoszorúba foglalva.

2. Rip (1945)

Rip volt az a bátor és ügyes eb, aki a The Blitz (német bombahadjárat az Egyesült Királyság ellen) légitámadásainak számos áldozatát megtalálta a romok alatt. Nevéhez több mint 100 ember megmentése fűződik.

3. Jet (1945. január 12.)

Jet egy Alsatian Wolf Dog volt, vagyis tulajdonképpen egy német juhászkutya. 1919-ben a The Kennel Club nevezte át a fajtát az Egyesült Királyságban, 1977-re már a legtöbb országban újra a német juhászkutya név vált használatossá. Jet kutya szintén a The Blitz bombázás miatt összeomlott épületek alatt rekedt emberek mentésében segédkezett a Civil Defence Service égisze alatt. 150 ember köszönhette neki az életét.

4. Irma (1945. január 12.)

Crumstone Irma szintén egy német juhászkutya volt, és felvezetőjével, egyben gazdájával, Mrs. Margaret Griffinnel, szintén a The Blitz alatt lebombázott házak alól 191 túlélőt mentettek ki.

5. Beauty (1945. január 12.)

Beauty egy drótszőrű foxterrier volt, aki légitámadások romjai alá temetett áldozatokat kutatott fel. Ő az első mentett kutyus, akit Dickin-medállal jutalmaztak.

6. Rob (1945. január 12.)

Rob feltehetően collie típusú kutya volt, aki a Special Air Service-nél szolgált. Több mint 20 ejtőernyős bevetésen vett részt az az észak-afrikai hadjárat során.

7. Thorn (1945. március 2.)

Thorn, a német juhászkutya a Civil Defence Service szolgálatában állt és egy légitámadás során egy olyan égő épületben azonosította a túlélők tartózkodási helyét, amely teljes mértékben el volt árasztva füsttel.

8. Rifleman Khan (2945. március 27.)

Rifleman Khan a Battalion Cameronians 6. zászlóaljánál teljesített szolgálatot. A Dickin-medált azért kapta, mert az Infatuation hadművelet alatt, vagyis Welcheren ostroma közben megmentett egy fuldokló katonát.

9. Rex (1945. április)

Rex – stílusosan egy német juhászkutya – a Civil Defence Service-nél szolgált és égő épületből mentett ki túlélőket. A kutya rettenthetetlenül dolgozott a nehéz körülmények között: gomolygó füst, törmelékek és hőség vették körül, de egy pillanatra sem állt meg. Intelligenciája és bátorsága is említésre méltó.

10. Sheila (1945. július 2.)

Sheila, a collie-típusú kutya volt az első civil eb, akit Dickin-medállal kitüntettek. Négy amerikai pilóta megmentésében segédkezett, akik 1944 decemberében egy katasztrófa után a Cheviot Hills-ben vesztek el egy hóviharban.

11. Peter (1945. november)

Peter, a szintén collie-típusú eb a Civil Defence Service zászlaja alatt mentett embereket törmelékek alól. 1946-ban egy felvonuláson lehetősége volt bemutatkozni Bowes-Lyon Erzsébet brit királynénak, VI. György brit királynak és az akkor még hercegnő II. Erzsébetnek is, aki egy puszit is nyomott az orrára.

12. Judy (1946. május)

Judy, a törzskönyves angol pointer egy hajós kutya volt a HMS Gant és a Grasshoper fedélzetén. Kifinomult hallása lévén képes volt figyelmeztetni a legénységet a közeledő légitámadásokra. A Grasshopper menekülés során elsüllyedt, melybe Judy kis híján belehalt. A legénység egy lakatlan szigetre sodródott, ahol a kutya talált édesvizet, amellyel megmentette mindannyiuk életét. 5 héten keresztül követte a katonákat a dzsungelben, még egy krokodiltámadást is túlélt. A csapat a japánok hadifoglya lett, a táborba becsempészték Judyt is. Később elérték, hogy regisztrálják hivatalosan is az „81A Gloegoer Medan” név alatt. Ő a világ egyetlen hadifogoly kutyája, teljes ott tartózkodása alatt gondoskodott arról, hogy tartsa a katonákban a lelket.

13. Punch és Judy (1946. november)

Punch és Judy két boxer, akik megmentettek két brit tisztet Palesztinában úgy, hogy figyelmeztették őket egy terrorista támadására, majd a kutyák megtámadták a nacionalistát.

14. Ricky (1947. március 29.)

Ricky, a walesi juhászkutya, a hollandiai Nederweert település csatornájának partján fedezett fel nagy sikerrel aknákat. Katonai szolgálata alatt Maurice Yeldinghez osztották be, miután elvégezte a Northaw War Dogs Training Schoolt. Az aknamentesítés során szakaszparancsnoka életét vesztette, ő maga pedig súlyosan megsérült, felvezetőjével mégis folytatták tovább az aknamentesítést.

15. Bing (1947. március 29.)

Bing ejtőernyővel érkezett Normandiába a 13. zászlóalj a 6. légideszant hadosztályával. A németjuhász keverék akkor került a katonasághoz, amikor a gazdái sajnos már nem tudták tovább etetni a jegyrendszer következtében. Számos bevetés után 1955-ben visszatért családjához.

16. Antis (1949. január 28.)

Antis, a barátoknak csak Ant, Václav Robert Bozděch cseh repülős mellett szolgált a francia légierőnél és a 311-es számú RAF századnál Nagy-Britanniában. Segített túlélők után kutatni a romok alatt, gazdájával több mint 30 misszióban vett részt. Amikor Bozděch-nek ismét el kellett menekülnie 1948-ban Csehszlovákiából az államcsíny után, a kutyának köszönhették, hogy átjutottak Nyugat-Németországba, reflektorok és egy rögzített géppuskaállás tűztere között.

17. Tich (1949. július 1.)

A King’s Royal Rifle Corps 1. zászlóaljában teljesített szolgálatot ez a kis keverék. Bátorságáért és odaadásáért kapta meg a Dickin-medált. A háború után felvezetőjével élt együtt haláláig.

18. Gander (2000. október 27.)

A Gander nevű újfundlandi három alkalommal mentett meg kanadai gyalogosokat a Hongkongi csata során 1941 decemberében. Egy gránát begyűjtése során vesztette életét.

19. Apollo (2002. március 5.)

Apollo, a német juhászkutya vehette át a Dickin-medált a 2001. szeptember 11-i merénylet helyszínein való segédkezésért kutató-mentő kutyák nevében. Felvezetőjével 15 perccel a merénylet után érkeztek a World Trade Centerhez.

20. Salty és Roselle (2002. március 5.)

A két labrador retriever több mint 70 lépcsőfokon vezette le két gazdáját, hogy elmenekülhessenek a megrongálódott World Trade Centerből a szeptember 11-i terrortámadás során

21. Sam (2003. január 14.)

Sam, a német juhászkutya 1998 áprilisában Bosznia-Hercegovinában teljesített szolgálatot a Kanadai Királyi Ezred égisze alatt, a Royal Army Veterinary Corps megbízásából. Földre vitt egy fegyveres férfit és visszatartotta a szintén fegyveres zavargókat, megingathatatlan bátorságot tanúsítva.

22. Buster (2003. december 9.)

Buster, az angol springer spániel egy nyomkövető kutya volt, aki az iraki háború alatt teljesített szolgálatot. 2003 márciusában egy fegyverarzenált talált Safwanban, Dél-Irakban. Ezzel megmentette a szolgálati személyzetet a felkelőktől.

23. Lucky (2007. február 6.)

Lucky, a németjuhász a Royal Air Force Police-nál szolgált, és ő volt az egyetlen túlélője annak a 4 kutyából álló csapatnak, akik nacionalistákat kerestek Malájföldön 1949 és 1952 között.

24. Sadie (2007. február 6.)

Sadie, a labrador retriever 2005 novemberében robbanószerkezeteket észlelt, amelyeket később sikeresen hatástalanítottak. Az afganisztáni Kabulban teljesített szolgálatot a Royal Gloucestershire, Berkshire és Wiltshire Ezredekben, de szolgált Boszniában és Irakban is.

25. Treo (2010. február 24.)

A labrador-spániel keverék kutyus számos improvizált robbanószerkezetet talált az afganisztáni Helmand tartományban. 2008 augusztusa és szeptembere között teljesített szolgálata közben. A Royal Army Veterinary Corps zászlaja alatt szolgált, azért adományozták a katonaságnak, mert viselkedésproblémái voltak. Miből lesz a cserebogár…

26. Theo (2012. október 25.)

Az angol springer spániel improvizált robbanószerkezetek megtalálására specializálódott Afganisztánban teljesített szolgálata közben. 14-gyel tartja a legtöbb, hadműveletben megtalált fegyver és robbanószer rekordját.

27. Sasha (2014. április 29.)

Sasha, a labrador lány 15 improvizált robbanószerkezetet, aknavetőt, aknát és fegyvert talált, miközben Afganisztánban szolgált a Royal Army Veterinary Corps-nál. 2008 júliusában a kutya felvezetőjével, Kenneth Rowe tizedes egy tálib támadásban vesztette életét.

28. Diesel (2015. december 28.)

Diesel a francia rendőrség által alkalmazott malinois RAID rohamkutya volt, akinek feltételezett terroristák vették el az életét a 2015-ös Saint-Denis-i rajtaütésben. 2016-ban vonult volna nyugdíjba. Tiszteletére a közösségi médiában használták a #JeSuisDiesel és a #JeSuisChien hashtageket.

29. Lucca (2016. április 5.)

Lucca, a német juhászkutya hat éven át dolgozott az Egyesült Államok tengerészgyalogságánál bombakereső kutyaként, mielőtt elveszítette volna a lábát egy IED-robbanás során. Irakban és Afganisztánban is szolgált, több mint 400 küldetése során nem történt emberi halál az ő felügyelete alatt. 2012-ben a balesete után nyugdíjba vonult, felvezetője fogadta örökbe.

30. Mali (2017. november 17.)

A malinois 2012-ben a Special Boat Service-szel szolgált Afganisztánban. Egy tálib pozíció elleni 8 órás támadás során Mali jelezte az ellenséges harcosok helyét, annak ellenére, hogy háromszor megsérült gránátrobbanás következtében.

31. Chips (2018. január 15.)

Chips, a malamut mix az Egyesült Államok hadseregének 1943. július 10-i szicíliai inváziója során tanúsított bátorságáért és a kötelessége iránti odaadásáért kapta meg a Dickin-medált. Eredetileg őrkutyának képezték ki.

32. Kuga (2018. október 26.)

Kuga, a malinois az Australian Special Operations Task Group kötelékében járőrözött az afganisztáni Oruzgan tartományban. Kugát 2011-ben ötször meglőtték, miközben a földre vitt egy felkelőt. 2012-ben 4 éves szolgálat után a sérülésének komplikációiba halt bele az orvosi kezelések ellenére.

33. Kuno (2020. augusztus 29.)

Kuno szintén egy malinois volt, aki a Special Boat Service-nél szolgált az al-Kaida elleni afganisztáni rajtaütése során. Amikor katonatársait gránát- és géppuskatűz szorította le, Kunót éjjellátó szemüvegben küldték ki, hogy megtámadja a fegyverest. Földre vitte annak ellenére, hogy mindkét hátsó lábát meglőtték. Az elszenvedett sérülések miatt az egyik hátsó mancsának egy részét amputálni kellett. Nagy-Britanniába való visszatérése után protézist kapott.

34. Leuk (2021. április 23.)

A francia különleges erők malinois-ja volt, aki bátorságért és a terrorellenes műveletek során játszott kulcsszerepéért, valamint felügyelője és munkatársai életének megmentéséért kapta meg a Dickin-medált.

35. Hertz (2022. február 22.)

Hertz, a rövidszőrű német vizsla a Royal Air Force Police kutyája a afganisztáni háború alatti elektronikus berendezések felderítése során bizonyította rátermettségét és bátorságát.

36. Bass (2023. január 24.)

A US Marine Special Operation Command tagja, Bass, a malinois 2019-ben egy afganisztáni bevetés során életeket mentett halálmegvető elszántságával.

Ha tetszett a cikk, nézd meg képes összeállításunkat itt a katonai szolgálatot teljesítő kutyákról.

Dickin medál háborús kutya hős kutya hős kutyák második világháború

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!