hirdetés

Ásással mentette meg a hős husky a környék lakóit

Molnár Enikő

2024. január 19 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan úgy gondolnak az ásásra, mint egy kellemetlen, idegesítő viselkedésre, amit meg kell szüntetni. Ám van, amikor érdemes átgondolni az okát.

hirdetés

A kutyák szaglásának elképesztő pontosságára időnként visszatérünk cikkeinkben. Nem lehet szó nélkül hagyni, hogy nagy részük képzés nélkül is jól tudja használni természet adta szuper erejét. Specifikus képzéssel pedig a határ, mint tudjuk, a csillagos ég. Szarvasgombától kezdve az allergéneken át, egészen a robbanóanyagokig bármit megtalálnak, közel becsaphatatlan az orruk. Persze nagy a különbség kutyafajták között is, hiszen egy francia bulldog képességei nem valószínű, hogy elérik egy angol véreb képességeinek szintjét, de akadnak meglepetések. Ilyen meglepetést okozott a hős husky, aki bár szánhúzó ősökkel rendelkezik, mégiscsak szagot fogott, és figyelmeztette gazdáit. Gázszivárgást detektált, ezzel pedig feltehetően számos ember életét mentette meg.

@thatgoodnewsgirl

Kobe the hero husky saved his whole neighborhood block from a potentially disastrous situation right before Christmas. 🐕 Kobe the dog wouldn’t stop digging holes in the yard, which was out of character for him. So Chanell started investigating, and it’s a good thing she did. Thanks to Kobe’s determination and the trust Chanell had in her dog, their neighborhood is now safe. 📸 Chanell Bell #dog #husky #huskiesoftiktok #huskies #huskydog #dogsoftiktok #dogtok #herodog #goodnews #positivecontent #dailygoodnews

♬ original sound - jenn💜 good news & fun stories

A gazdi, aki bízott kutyája ítélőképességében

Kobe Philadelphiában él gazdájával, Chanell Bellel. A 4 év körüli eb gazdája elmondása szerint nem szokott ásni, ám ez nemrég megváltozott. Sokszor csak azért szeretett volna kimenni az eb, hogy ásson. De nem stratégia nélkül, valahol elszórva a kertben. Ugyan azon a helyen ásott, újra és újra. Gazdája elkezdett aggódni, de nem a kertje épségéért. Úgy érezte, hogy közelebbről is meg kell vizsgálnia kedvence legújabb rögeszméjét.

Bízom az ítélőképességében, mert ez nem a tipikus viselkedése, általában pedig igaza van

nyilatkozta Kobe gazdája.

A régi fűtőrendszerük miatt kéznél volt egy gázszivárgás mérő, így Chanell úgy döntött, hogy leteszteli a növekvő lyuk környékét, hiszen abból baj nem lehet. Mikor kiderült, hogy az eb gázszivárgást vett észre, Kobe gazdája rögtön hívta az illetékeseket. Így fény derült rá, hogy komolyabb a helyzet, mint gondolták, és hamarosan nagyon veszélyessé vált volna a szivárgás.

Azt mondták, hogy ez (a szivárgás) olyan komoly egészségügyi problémákat okozhatott volna, mint légzőrendszeri nehézségek, agykárosodás, sőt, akár halálhoz is vezethetett volna. Azt is hozzátették, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint egy villany felkapcsolása robbanást okozhatott volna.

-fejtette ki Chanell a hírportálnak

Tehát még pont időben fedezték fel a helyzetet. A problémát a régi csövek okozták, ezért a szakemberek megvizsgálták a környéket. Kiderült, hogy három helyen is szivárogtak a csövek. A munkások dicsérték a hős husky képességét és elhivatottságát, mert az eb emberek életét mentette meg az ásásával.

Mit tanulhatunk az esetből?

Természetesen nem azt, hogy minden kutyus, aki felássa a kertet, az csak fel szeretné hívni a gazdája figyelmét valamire, hiszen ez nem így van. Mint tudjuk, számos eb előszeretettel gazdagítja a gazdi kertjét dekoratív lyukakkal.

A huskyk is hírhedtek arról, hogy felássák a kertet, illetve, hogy szabadulóművészek. Kobe a kivétel, aki erősíti a szabályt.

A történet sokkal inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen fontos ismerni kedvencünk viselkedését, és elgondolkodni az esetleges változások okán. Chanell, a hős husky gazdája ahelyett, hogy letiltotta volna az ebet, vagy bosszankodott volna a kutya rosszalkodása miatt, inkább elgondolkodott azon, hogy Kobe vajon mire akarja felhívni a figyelmét. Hiszen tudta, hogy kedvence nem éppen egy ásós típus, a viselkedés pedig látszólag egyik pillanatról a másikra kezdődött. Az is gyanús volt neki, hogy mindig ugyan azt a pontot szemelte ki az eb. Úgy döntött, hogy hisz a kutyájának, és milyen jól tette. Hiszen Kobe érezte, hogy valami nincs rendben, de nem volt más eszköze arra, hogy figyelmeztesse gazdáját.

A kutyák sajnos nem tudnak beszélni, bármilyen jó is lenne, ha szavakkal kommunikálnának velünk. Ezért sokszor a gazda odafigyelésén (és ismeretein) múlik, hogy mennyire érti meg kedvencét. Ha elég időt töltünk kutyánkkal, és megismerjük a testbeszédét, viselkedését, szokásait, akkor gyorsabban észrevehetjük, ha valami nincs rendben, vagy a környezetünkben, vagy kedvencünkben.

A viselkedés drasztikus változása számos dolgot jelezhet, többek közt depressziót is. Erről ebben a cikkünkben írunk részletesen.

ásás bizalom furcsa viselkedés hős husky hős kutya hős kutyák kutya megértése kutya szaglása viselkedésváltozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink