hirdetés

Belehalt volna a tini fiú, ha a kutya nem veszi észre, mi történik vele

Hangai Lilla

2023. október 30 - Képek: Getty Images Hungary

Ennek az egészséges, sportos középiskolás végzősnek egy hajszálon múlott az élete. Egészen pontosan egy szőrszálon. A család kutyáján kívül senkinek sem volt fogalma arról, hogy mi történik.

hirdetés

Hajnali 5 órakor az alvó párt a család kutyája, az 1 éves border collie keverék, Axel keltette. Nem tudták mire vélni a heves viselkedést, a kutya folyamatosan mancsozta őket. Kitartóan próbálta valamire felhívni a figyelmüket, így végül engedtek neki, bár akkor még nem sejtették, hogy az eb a rettegett agyvérzés jeleit észlelte.

Axel és Gabriel:

Axel senkinek sem kellett, ma már életmentő

Axelt egy mentőcsapat találta meg 8 alomtársával együtt, majd amikor megbizonyosodtak róla, hogy a kutyák egészségesek, kiajánlották őket örökbefogadásra. Axelt senki sem akarta magához venni; utolsó mentsvára a Tanner család volt. Szerencsére náluk állandó, szerető otthonra talált, amit nem győzött meghálálni.

A reggeli jelenetet követően a gazdi kinyitotta a kutyának az ajtót, hogy futkoshasson odakint és elintézhesse a dolgát, a blöki azonban nem mozdult, nem volt hajlandó kimenni. Ehelyett Axel megállt a házaspár 17 éves fia, Gabriel zárt hálószobája előtt. Amikor benyitottak a fiú szobájába, azonnal látták, hogy valami nincs rendben. Gabriel alig tudott beszélni és nem érezte a jobb oldalát; egy percet sem késlekedtek, bevitték a sürgősségire.

A kutya kitartó volt, nem mozdult a fiú szobájának ajtaja elől.

Agyvérzés tüneteit érzékelte a kutya

A vizsgálatok után kiderült, hogy a 17 éves tini agyvérzést kapott. „Azzal, hogy a kutya felébresztette a szülőket és elvezette őket a fiúhoz, masszív változást generált Gabriel esetének kimenetelében. Ha valakinek hevenyen agyvérzése van, a neuronok elhalnak. Ha nem találják meg, és újabb órák telnek el, egyre nagyobb mértékű agysérülés keletkezett volna. – nyilatkozta Dr. Sabih Effendi, a Memorial Hermann The Woodlands Medical Center idegsebésze, aki a fiút kezelte.

Bár a stroke gyakoribb időseknél, sajnos fiataloknál is előfordulhat. Agyvérzés esetén az agy véráramlása blokkolva van vagy hirtelen vérzés lép fel a szervben. Gabriel elmondta, hogy alapvetően teljesen egészséges volt, egy enyhe fejfájáson kívül semmilyen tünete nem volt annak, hogy mi fog történni vele az éjszaka folyamán. Nem érzett fájdalmat és annak sem volt tudatában, hogy amikor az apja megtalálta a beszéde elmosódó volt és halovány. Arra azonban emlékezett, hogy nem tudta megfogni apja kezét és a látása is homályos volt.

A vizsgálatok után nem volt túl bíztató a helyzet; Dr. Effendi egy ponton úgy vélte, hogy ha a fiú fel is épül, 24 órás gondozásra szorul majd. A tinédzser vérhígítót kapott, ami segített helyreállítani a véráramlást és intravénás folyadékot is adtak neki, hogy növeljék a vér mennyiségét és hogy fokozzák az agy véráramlását. Ezután csak reménykedtek abban, hogy az artériás szakadás magától meggyógyul.

A mentőakció óta Axel el sem mozdul Gabriel mellől, támogatja a felépülésben.

Axel el sem mozdul Gabriel mellől

Az édesapa elmondta, hogy tulajdonképpen Gabriel életét túlzás nélkül a kutyának köszönhetik. Szombat reggel volt, későn feküdtek le, eszükbe sem jutott volna délig benyitni Axel szobájába vagy szólni neki. A stroke esetében pedig az időn múlik minden. Minél több óra telik el az eset után, annál kisebb esélye van a betegnek a teljes felépülésre. Ha délben találnak rá a fiúra, könnyen elképzelhető, hogy egész életére lebénult volna vagy nem tudott volna többé beszélni.

Két hónappal az eset után elmondható, hogy Gabriel egyre jobban van. Részt vesz a rehabilitációban és otthonról tanul egy magántanár segítségével. Arra számítanak, hogy hamarosan minden visszatérhet a normál kerékvágásba. Axel az eset óta a szokottnál is több időt tölt el Gabriellel, rendszerint együtt is alszanak. Azt tervezik, hogy készítenek egy kitüntetést is a nyakörvére.

betegség jelei életmentő kutya életmentő kutyák hős kutya hős kutyák kutya agyvérzés kutya stroke örökbefogadott kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink