hirdetés

Kutyaterápia segíti az egyik népbetegség utáni rehabilitációt

Szénási Szimonetta

2023. június 12 - Képek: Getty Images Hungary

Egy katona halálközeli élményeiről mesélt, és megtudhattuk, miként segített neki a terápiás foglalkozás.

hirdetés

A 29 éves James Lloyd a Királyi Katonai Rendőrségnél (Royal Military Police) szolgál. Két súlyos agyvérzése közül az elsőt akkor szenvedte el, amikor Afganisztánba készülődött, mindössze 26 évesen. Éppen a tiszti tanfolyamon vett részt, amikor kiképzés közben aorta disszekciót szenvedett. Azonnal műteni kellett a szívét. Az első agyvérzés ennek a szövődménye volt, míg a második hónapokkal később következett be. Akkor még nem sejtette, milyen nagy szerepet tölt majd be egy kutya a felépülését segítő terápia során.

A terápia a kutya segítségével hatékonyabb

Újra meg kellett tanulnia járni.

A fiatal férfit jelenleg a nottinghamshire-i Stanford Hallban, a nemzeti védelmi rehabilitációs központban kezelik. Mint elmondta, a két stroke-nak súlyos következményei voltak. Többek között elvesztette az uralmat a bal keze fölött, amit így egyáltalán nem tudott használni. A beszéddel is akadtak gondjai, ahogy a járással is.

A humor és a terápiás labrador a mankói

Mint Lloyd elmondta, ebben a roppant nehéz helyzetben két hatalmas segítsége van: az egyik a katonai humor, ami saját meglátása szerint segít abban, hogy nevetni tudjon a helyzeten, majd továbblépjen rajta. A másik pedig Aspen, a rehabilitációjában aktív szerepet vállaló nyolc éves labrador keverék.

A katona elmondása szerint a vele való munka zseniális volt. Amellett, hogy minden alkalommal felvidította, a játékos feladatok nagyban elősegítették az állapota javulását is. Például amikor labdát dobált neki, akkor szinte észrevétlenül kezdte újra használni a karját, illetve a vállízület mozgékonyságát is javította a mozdulat. Amikor pedig Aspenhez beszélt, akkor sokszor szinte kiabálnia kellett, amivel a hangját is erősítette.

Mivel a férfinak otthon is vannak kutyái, így nem volt számára szokatlan egy négylábú közelsége, akinek köszönhetően ráadásul eredményebben tudott gyógyulni az őt ért egészségügyi csapásból. Amiről úgy nyilatkozott, hogy halálközeli élmény volt a számára.

A kutyaterápia számos területen eredményes.

Számos probléma esetén eredményesek

A kutyás terápia az élet és az egészségügy számos területé bizonyítottan jobb eredményeket hoz. Gondoljunk csak a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel végzett foglalkozásokra, vagy a kórházi bentfekvő betegek lelki támogatására. Ugyanígy javítják a demenciával küzdők állapotát, valamint számos mentális probléma esetén bizonyítottan jó hatással van az érintettekre a négylábúak közelsége. Ezzel pedig csak néhány példát emeltünk ki a hosszú listáról.

Mint a BBC News beszámolójából kiderült, az Aspennel végzett foglalkozások a sokrétű terápia egyik fontos részét jelentik, amelyekkel a katonák mihamarabbi rehabilitációját segítik elő.

állatterápia kutya stroke labrador rehabilitáció terápiás kutya terápiás kutyák katonáknak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink