hirdetés

„Volt gyerek, aki a kutyák hatására kezdett el beszélni”

Vermes Nikolett

2023. augusztus 27 - Fotó: Alaxai Shots, Klébesz Kinga, Lakos Dorka

Az állatasszisztált foglalkozás szó szerint csodákra képes. Úgy hat a gyerekekre, akár egy terápiás munka, hiszen a segítő maximális empátiával fordul feléjük. No de mi történik még? A kutyás foglalkozások hatásairól beszélgettünk a szakemberrel.

hirdetés

Klébesz Kinga a Kutyafül – állatasszisztált foglalkozások vezetője hat éve kezdett el terápiás kutyákkal foglalkozni, és mint mondja, ez volt élete legjobb döntése. A módszer sikeréről, a terápiás kutyák gondozásáról, kiválasztásáról és a gyerekek állatokkal szembeni bizalmáról mesélt nekünk.

Egy órán közel tíz gyerek van

A kutyák kihozzák a legjobbat a gyerekekből

„A kutya hidat teremt a gyerekek között. Sőt, még azt is mondhatom, hogy a kutya átvezeti a hídon a gyerekeket egy problémából kiindulva egészen a megoldásig” – kezdi a beszélgetést Kinga, aki egy sűrű napot szakított félbe, hogy elmondja, miben áll a kutyaasszisztált foglalkozások sikere. Egy órán átlagosan tíz gyerek vesz részt, akik között ott vannak a terápiás kutyák is, így a kicsik az állatokon keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ugyanakkor egyéni feladatok is vannak, amelyek során egy kutya egyszerre egy gyerekkel van, akik nagy bizalmat szavaznak a négylábúnak.

„Azt hiszem, sok mindent elmond a kutyaasszisztált órákról, hogy a gyerekek megnyílnak az állatok előtt, és még a legmélyebb érzéseiket is elmondják nekik. Ezzel pedig kibeszélik magukból a fájdalmakat.”

A gyerekek megbíznak a kutyákban

A kutyák nem ítélnek el

A csoportos foglalkozások között van, amelyik ép óvodások és iskolások számára szól, valamint olyan is, ami autista vagy figyelemzavaros gyerekek számára szerveződik. Kinga elmondása alapján minden gyerek számára nagyon hasznos, függetlenül attól, hogy a kicsi rendelkezik valamilyen sajátos nevelési igénnyel vagy sem. Mert a kutyák senkit sem különböztetnek meg.

„Egy állat sosem fog elítélni valakit csak azért, mert nem tökéletes, mert bizonytalan vagy mert szorongó. Ugyanúgy ott van minden gyerek mellett és ugyanúgy figyel rá.

De az is fontos tény, hogy a kutya mindig visszajelez. Mondok egy példát. Vegyünk egy viselkedési problémákkal rendelkező gyereket. Az állat természetesen nem megy mellőle, nem szereti kevésbé, mert kicsit más, mint a többiek, ugyanakkor nem is lesz olyan szófogadó, hacsak a gyerek nem változtat a téves kommunikáción.” Így vezetik rá az ebek a gyerekeket a fejlődésre. Ugyanez mondható el az idős vagy középkorú emberekre fókuszáló állatasszisztált foglalkozásokról is, habár Kinga kutyái kizárólag gyerekekkel foglalkoznak. Ennek megvan a maga oka, ami nem más, mint a gazdi felelőssége.

A kutyák idegrendszere nagyon stabil

A terápiás kutyák különleges teremtmények

„Hat év alatt három terápiás kutyát neveltem fel és készítettem fel a kétkörös vizsgára, és tisztán látom, hogy hol vannak a határaik. A labradorok remek munkakutyák, hiszen szeretnek dolgozni, de ha nem elég stabil egy eb idegrendszere, vagy nem szeret dolgozni az emberekkel, akkor nem való terápiás kutyának” – mondja Kinga, ezzel megerősítve, hogy a kutyák érzéseire is figyelni kell. Fontos, hogy a terápiába bevont állatok is jól érezzék a magukat, vagyis olyan környezetben, csoportban dolgozzanak, ami kedvező számukra. Egy idős embernek egészen más energiái vannak, mint a gyerekeknek, és mivel Kinga kutyái leginkább a gyerekekkel rezonálnak, ezért nem vállal idős csoportokat. De, mint mondja, szerencsére ma egyre több terápiás kutyát képeznek, ami annyit jelent, hogy még több ember számára fognak segítséget nyújtani az állatok.

állat asszisztált terápia állatterápia kutya segít labrador terápiás kutya terápiás kutya hatásai tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!