hirdetés

Így hat az agyadra a kutyasétáltatás

Vermes Nikolett

2023. július 26 - Fotó: GettyImages

Hamarosan receptre fogják felírni a sétát, amit egy kutya társasága még hatékonyabbá tesz. Jó hírünk van a gazdiknak: a sétáltatók agyi funkciói fejlettebbek!

hirdetés

A testmozgás hatására kitágulnak az erek és serken az anyagcsere, a legújabb kutatások szerint pedig az elmére is jó hatással van. De nézzük, hogy pontosan miben segíti a mentális az egészséget a mindennapos kutyasétáltatás, és hogyan segíti a rendszeres séta a memóriát.

A kutyasétáltatás közös program is lehet

Javítja a memóriát

A Darthmouth Egyetem kutatói célzottan arra keresték a választ, hogy milyen hatással van a napi rendszerességgel ismételt séta az agyi működésre. A projektben 113 embert figyeltek meg, közöttük olyan kutyásokat, akik gyakran sétálnak és olyanokat is, akik kevesebbet.

Mint kiderült, azok a résztvevők, akik gyakrabban mozogtak közepes intenzitással, jobbak teljesítették az epizodikus memóriateszteket.

Vagyis a lelkiismeretes kutyasétáltatók hosszú távú memóriája jobb. Mindezt a séta során aktivizálódó fiziológiai funkcióknak köszönhetik. Egy 20 perces séta alatt felgyorsul a vér anyagcsere, így több friss vér jut az agyba, ami ezáltal képes lesz a hatékonyabb működésre.

A kutyasétáltatás stresszoldó hatással bír

A hannoveri kutatócsoport a mérések során felfigyelt arra is, hogy a közepes intenzitású mozgásformákat választó személyeknek esetében – például kutyasétáltatók – alacsonyabb arányban voltak szorongásos és depressziós tünetek. Ennek hátterében a testmozgás stresszoldó hatása áll. Bármilyen testmozgást is végezzünk, annak során olyan hormonok, kémiai anyagok termelődnek, melyek pozitív hatással vannak hangulatunkra, közérzetünkre. Ezek közé tartoznak a dopamin és  az endorfin is, amit boldogság hormonnak is neveznek. Tehát azok a gazdik, akik reggel és este is 20-20 percet sétálnak kedvencükkel, nagy valószínűséggel jobban veszik a munkahelyi vagy otthoni mentális terhelést.

A kutyasétáltatásról nyaralás alatt sem kell lemondani

Receptre írják a kutyasétáltatást

A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a mindennapos séta egyszerre javítja a memóriát és csökkenti a depresszió kialakulását. Éppen ezért Jeremy Manning, a tanulmány vezető szerzője és a Dartmouth Egyetem pszichológiával és agykutatással foglalkozó adjunktusa szerint

hamarosan eljön az idő, amikor a memória és az elme edzésére rendszeres sétálási formákat ír majd fel az orvos.

Ilyen lehet a kutyasétáltatás, amit naponta kétszer kell végezni, közben figyelni az állatra. Az agykutató szerint akkor képes a legtöbbet fejlődni az agyunk, ha képes megosztani az éber figyelmet. Minden kutyás jól tudja, hogy ez nélkül nem is lehet elindulni. A testmozgás emberre gyakorolt hatása szorosan megegyezik a kutyákra gyakorolt hatással. Amennyiben az állat számára adott a lehetőség, hogy kielégítse a mozgásigényét, nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz. Míg a séta hatására a kutya vér anyagcseréje is fokozódik, ezáltal képes tovább figyelni. A kutyasétáltatás egyszerre hasznos gazdi és kedvenc számára, sose spóroljuk meg! Nem létezik olyan külső kifogás, ami miatt lemondható a napi kétszer legalább 20 perc közös séta.

kutya sétáltatása kutyasétáltatás előnyei kutyasétáltatás pórázon

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink