hirdetés

A világháborúk kutyái: képes összeállítás a fronton szolgáló négylábú hősökről

László Enikő

2022. október 14 - Képek: Getty Images Hungary; YouTube, Facebook – History Page of Guardian & Working Breeds

A kutyák szinte mindenben mellettünk állnak, legyen az akár egy egyszerű hétköznapi tevékenység, vagy kegyetlen háború. A következőkben 12 érdekes képen keresztül mutatjuk be munkájukat.

hirdetés

Az első és a második világháború során is számos kutya szolgált a fronton. Fő feladataik közé tartozott a rágcsálóirtás a lövészárkokban, üzenetek továbbítása, felszerelések vontatása, sebesültek felkutatása, és olykor a tankok hatástalanítására is alkalmazták őket. Ejtőernyős, szánhúzós egységeket alkottak, volt, akit hadifogolyként is fogvatartottak, és a Vöröskeresztnél is számtalan kutya szolgált. A civileknek sokszor saját kedvenceiket kellett beszolgáltatni a hadsereg számára, hogy minél több négylábút használhassanak a harcmezhőn. A következőkben képes összeállításban mutatunk be néhányat a hős ebekből.

Amerika dzsungelbéli kiképzést kapott kutyái

Az amerikai hadsereg néhány kutyás egységének az lett volna a feladata, hogy szag alapján ismerje fel a japán ellenséget, és megsemmisítse azt. Az ötlet nem vált be, mivel az ebek nem képesek nemzetiség alapján különbséget tenni emberek között. A dzsungelkiképzést kapott kutyáknak viszont a sűrű bozótosban kellett megtalálniuk az ellenséget. Ezek az ebek igen sikeresek voltak és sok amerikai katona köszönhette nekik életét.

A Vöröskereszt négylábú alkalmazottja

A Vöröskereszt egyik kutyája sebesült katonára bukkan 1917-ben.

Teherhordó kutyák

Olasz katonák teherhordó kutyái 1917-ben.

Sebesülteket is szállítottak

A harctéren megsebesült katonákat sokszor kutyás szánnal szállították a legközelebbi elsősegélypontra.

Rip, a háborús hős

Rip az 1940-es londoni bombázások során elvesztette gazdáit, majd egy katona talált rá, és fogadta maga mellé. Sosem kapott semmilyen kiképzést, mégis ösztönösen végezte munkáját: a romok között kutatta fel a civileket. Egyesek szerint az ő sikere ihlette az ötletet, hogy kereső- és mentőkutyákat képezzenek ki a második világháború vége felé.

Judy, a második világháború egyetlen kutya-hadifoglya

Judy, az első kutya-hadifogoly.

Judyt a második világháború idején vásárolta meg magának a brit haditengerészet egyik csapata, hogy kabalájuk legyen. Vadászkutyának szánták, de úgy tűnt, az angol pointerből nem lesz több egy barátságos társnál. Azonban Judy egyre többször bizonyított, jól tájékozódott a vízen és a kalózok jelenlétéről is figyelmeztette társait. Csapatát azonban egy hajótörés után elkapták a japánok, és Judyt hivatalosan is a második világháború első kutya-hadifoglyának nyilvánították. Hogy mi lett a történet vége, arról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Smoky, a háborús yorkshire terrier

Smoky, a háborús yorkshire terrier.

Az 1,8 kilogrammos yorkshire terriert katonák találták az új-guineai dzsungelben, majd később egy Wynne nevű tizedeshez került. Smoky két éven át támogatta csapatát, 12 repülős bevetésen vett részt, és 150 légitámadást élt túl, sőt átvészelt egy tájfunt is. Az időközben tizedessé kinevezett kiskutya ejtőernyős ugrást is végrehajtott, de legemlékezetesebb hőstette az volt, amikor egy 21 méter hosszú, 20 centiméter átmérőjű csövön húzott át egy távíróvezetéket. Ezzel 250 katona több napnyi életveszélyes munkáját spórolta meg a kis harci eb, de gazdája életét is megmentette, mikor figyelmeztette a közelgő lövedékekre.

A Vöröskereszt hősei

Airedale terrierek a második világháborúban.

Két airedale terrier E. H. Richardson alezredes kutyás kiképzőtáborában a Surrey állambeli Wokingban, a második világháború idején, 1939. október 16-án. Az egyik kutya speciális gázálarcot visel, a másik pedig egy sebesült katona csomagját viszi.

Stubby, az amerikai hadsereg első kabalája

Stubby, a háborús hős.

Stubby, a keverék kutya kóbor ebként élte az életét, és később az amerikai katonák kabalájává vált, így lett belőle az első amerikai harcikutya. 1917-ben a kutya a hadsereg egyik kiképzőállomásán csatangolt, ahol annyira megkedvelte egy katona, hogy felcsempészte a Franciaországba tartó csapatszállító hajóra magával. Stubby állítólag még tisztelegni is megtanult, ami annyira tetszett a feletteseknek, hogy megengedték, hogy maradjon. A háború során több támadás is érte, de mindegyikből felépült, és még saját gázálarcot is kapott. A kabalakutyát őrmesterré nevezték ki, és számos kitüntetésben is részesítették. Stubby túlélte a háborút, és 1926-ban hunyt el.

Ejtőernyős kutyák

Az 1940-es években számos ország képzett ki ejtőernyős kutyás egységeket, az oroszok pedig már az 1930-as években küldtek ebeket a harcterekre tandem ugrással. Sokszor szánhúzó kutyákat dobtak le egy szánnal, hogy a nehezen megközelíthető helyekről kimentsék a sérült katonákat.

Az első amerikai kutya, aki német területre lépett

 

Fotó: Facebook

A fenti kép a Washington Times 1919. március 10-ei címlapja. Ez a szegény kutya – akit Helen Kaiser őrmesternek hívtak – egyszerre volt bátor és elhivatott, és támogatta csapatait a frontvonalon. Repesz sebesítette meg, és mustárgáz-támadás is érte, de szerencsére túlélte. Helen gazdájával, James White-tal együtt a 93. gyalogsági 372. gyalogezredben, egy afroamerikai hadosztályban került bevetésre, amely a francia hadsereg mellett szolgált az első világháborúban. Még lenyűgözőbb az a tény, hogy ő volt az első kutya, aki belépett az ellenséges területre.

Mi lesz a sebesült kutyákkal?

Az Országos Légitámadási Óvintézkedések Állatügyi Bizottságának dolgozói egy légitámadás során megsérült airedale terriert állatkórházba szállítanak Angliában, 1940.

első világháború háború háború kutyái háborús kutya képek második világháború

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink