hirdetés

Hajótörés, krokodiltámadás, háború: ezeket élte túl a második világháború egyetlen kutya-hadifoglya

László Enikő

2021. szeptember 19

Judy-nak, az angol pointernek rendkívül kalandos élete volt. A második világháborúban számos eb teljesített szolgálatot, azonban ő kiemelkedik mind közül. Számos esetben múlt egy hajszálon az élete, amit bármikor képes volt kockára tenni társaiért.

hirdetés

A második világháború során rengeteg kutya teljesített szolgálatot. Az ebek nemcsak a harcokban, de a sebesültek felkutatásában is részt vettek. Egyesek ejtőernyős bevetésekre küldtek, míg mások nehéz rakománnyal megrakott szánokat húztak. A hős ebeket pedig az egyik legnagyobb elismeréssel tüntették ki, ami csak egy állatot megillethet: a Dickin-medállal.

Smoky, a háborús yorkshire terrier.

Hogyan vált katonai kutya Judy-ból?

Judy, az angol pointer 1936. februárjában látta meg a napvilágot egy shanghai kennelben, ami angol kézben volt Kínában. A kutya három hónapos korában megszökött a tenyészetből, és egy boltos mellé szegődött, egészen féléves koráig. A kennel egyik alkalmazottja talált rá, és visszavitte eredeti otthonába. Eredetileg Shudinak hívták, amit később Judy-ra változtattak. Amikor az eb visszatért a kennelbe, anyja és testvérei már nem voltak ott. 1936 őszén a brit haditengerészet egyik csapata szavazott arról, hogy nekik is kellene egy kabalakutya a hajójukra. Ekkor vásárolták meg Judy-t, akinek komoly feladatokat szántak, és ki akarták képezni vadászkutyának. Csapata azonban inkább házi kedvencként bánt vele, így úgy vélték, nem sok remény van arra, hogy Judy-ból több válik egy kedves társnál. Semmiféle vadászösztönt nem mutatott, hacsak nem ételről volt szó. De nem is tévedhettek volna ennél nagyobbat.

Judy egyre hasznosabbnak bizonyult (habár egyszer beleesett a vízbe és ki kellett menteni), jól tájékozódott a vízen is, és időben jelezte, ha a sötétben kalózok akarták megtámadni a hajót vagy légitámadást intéztek ellenük. Bár Judy nem bizonyult jó vadászkutyának, a legénység egyik tagja egy alkalommal magával vitte sétálni. Észrevette, hogy az eb erősen húz, amit nem tudott mire vélni. Később vette csak észre, hogy Judy egy leopárdot igyekezett elkerülni.

Egyszer két hajó legénysége tartott összejövetelt, ami után észrevették, hogy Judy eltűnt. A másik hajó tagadta, hogy náluk maradt volna az eb, de Judy társai egy kínai kereskedőtől hallották, hogy a kutya bizony ott van. Mégpedig azért, mert ellopták a hajó harangját. A legénység természetesen visszaszolgáltatta a becses tárgyat, így hamar visszakapták Judy-t.

Judy esküvője

1938-ban Judy figyelmét felkeltette egy francia vizsla. A két hajó legénysége egy rögtönzött esküvőt is tartott a két ebnek. A Paul nevű vőlegény néhány napig Judy hajóján maradhatott, nem sokkal később pedig a szuka 13 kölyöknek adott életet.

Judy első alma.

Judy veszélyes élete

Az angol pointer élete szinte folyamatosan veszélyben volt. Japán katonák egy séta alkalmával fegyvert fogtak rá, és gyakoriak lettek az összetűzések, ezért jobbnak látta a legénység, ha Judy a hajón marad. De ott sem volt biztonságban, és nem csak azért, mert eleinte tengeribeteg volt a nyílt vízen. Amikor 1942-ben az HMS Grasshopper fedélzetén teljesített szolgálatot, a japánok bombázni kezdték őket, a hajó pedig gyorsan süllyedni kezdett. Azonnal el kellett hagyni a fedélzetet. Azonban a legénység csak akkor vette észre, hogy a kutya már nincs velük, amikor már a szigeten voltak. Egyik tagjuk visszaúszott a hajó roncsaihoz, hátha talál élelmet, és persze Judy-t. A kutyára az ágyában fekve bukkant rá. Az eb pedig hamarosan meg is hálálta élete megmentését.

A legénység tagjai ugyanis nagyon szomjasak voltak, víz azonban nem állt rendelkezésükre. Judy orra viszont kiszimatolta a lelőhelyet, és ásni kezdett. Ezzel megmentve társai életét. A kutya éjjel is biztonságot nyújtott: társait a kígyóktól is megvédte. A legénység a sűrű dzsungelen keresztül kellett haladjon. Egyszer krokodiltámadás érte az ebet, amit szinte hihetetlen, de túlélt. Az állat egy 15 centis vágást ejtett az eb vállán, amit társai lehetőségeik és készletük hiányosságához mérten igyekeztek kezelni. De Judy ezt is meghálálta. Egyik társát egy szumátrai tigristől mentette meg. A legénység azonban szerencsétlenségére az öt héten át tartó gyaloglás után végül egy japánok által elfoglalt faluba tévedt be, ahol foglyul ejtették őket… a történet folytatását és Judy további kalandjait pénteken olvashatod tovább!

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube, Wikipédia: Judy (dog))

angol pointer háborús kutya híres kutyák hős kutya Judy katonai kutya második világháború

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink