hirdetés

Dickin medált kapott Leuk, a hős kutya: öt percen át szorította sarokba a terroristákat

László Enikő

2021. május 1

Az állatok számára legmagasabb rangú posztumusz kitüntetésben részesült Leuk, az egykori terrorelhárító kutya. A hős négylábú 2019-ben vesztette életét egy akció során.

hirdetés

Dickin medállal tüntették ki a francia különleges egység egykori kutyáját, Leuköt. A bátor malinois-t két évvel ezelőtt ölte meg egy fegyveres dzsihadista. Leuk több akcióban is megmentette társai életét, az ellenség sarokba szorításával és robbanószerek kiszagolásával.

Leuk többször is megmentette társai életét

A Lucky Luke-ként is becézett malinois 2013-ban született és két év kiképzés után került a francia különleges erők Keiffer kommandó egységének K9-es osztályához. Fő feladatai közé tartozott a robbanószerek, pokolgépek kiszimatolása, illetve az ellenség lefegyverzése, sarokba szorítása. Leuk egy év után már különleges bevetéseken is részt vehetett, ahol rendkívüli bátorságot tanúsított. Felvezetőjével szinte azonnal szoros kötődést alakított ki, csapattársait pedig az élete árán is képes volt megvédeni.

2019 áprilisában egy Maliban történt kétnapos bevetés során is bizonyította ezt. Két, automata fegyverekkel rendelkező felkelő búvóhelyére bukkantak a katonák. A csapat már annyira közel volt a terroristákhoz, hogy semmilyen módon nem tudták őket fedezni más egységeik (például helikopter). A katonák és Leuk magukra maradtak. Az ellenség pontos tartózkodási helyét csak a kutya volt képes kideríteni, így őt küldték előre információkért. Leuk halált megvető bátorsággal rohant át a kereszttűzön, miközben folyamatosan lőttek rá és csapatára. Rátámadt az ellenségre, ezzel pedig lehetővé tette katonatársainak, hogy lefegyverezzék a terroristákat.

Az alábbi videóban Leuk kiképzője mesél a hős kutyáról:

Később, ugyanezen akció során Leuk megtámadott egy másik felkelőt is, ezzel lehetővé tette csapatának, hogy a négyfős ellenséget ártalmatlanítsák. Az akció végén pedig a hős kutya robbanószereket és fegyvereket is kiszimatolt. A felderítés közben azonban hirtelen megállt, és fülelni kezdett. Hallotta, hogy egy újabb fegyveres ellenség közeleg, akit megtámadott, és öt percen át feltartott. Nélküle a katonák nem vették volna észre a terroristát, és talán nem élték volna túl a bevetést. Leuk a kétnapos akció alatt többször is megmentette társai életét, amiért örökké hálásak lesznek a bátor hősnek.

Kitüntették a hős kutyát

Leuk 2019. május 2-án vesztette életét, miután egy dzsihadista lelőtte egy bevetésen. A kutya testét francia zászlóval lefedve szállították haza, csapata pedig sorfalat állva tisztelgett végső nyugalomra helyezésén. A francia különleges egység halála évének második évfordulóján egy emlékművet tervez felavatni Leuk és más katonai kutyák tiszteletére. A hős malinois-t különleges tehetségnek tartották, és máig fáj társainak az egyedülálló kutya elvesztése.

Leuk a 73. hős, akit kitüntetnek Dickin medállal, ami a legmagasabb rangú brit katonai érdem, amit egy állat kaphat. De ő az első francia katonai kutya, aki megkaphatta ezt az elismerést. Persze ő egyáltalán nem ezért cselekedett ilyen bátran a bevetéseken.

A díjat nemcsak kutyák kaphatják meg, hanem bármilyen állat. Az első három kitüntetést három galambnak adták, akik a brit Királyi Légierőnél szolgáltak a második világháborúban. De ilyen érdemben részesítették többek között Ripet, az első keresőkutyák egyikét, illetve Jetet, akinek száz ember köszönhette életét a második világháború során.

(Képek: YouTube)

Dickin medál híres kutyák hős kutya hőstettek katonai kutya Leuk malinois robbanóanyag-kereső kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink