hirdetés

Így mentett meg 100 embert a bátor Jet, a háborús kutya

Bodri Melissza

2021. április 17

A második világháborúban nem csupán emberek, hanem állatok is kivették a részüket a harcokból. A hős ebek – csakúgy, mint kétlábú társaik – az életüket kockáztatták, hogy megmentsék a bajba jutottakat.

hirdetés

A világháborúban nem volt szokatlan, hogy állatokat küldtek a harcmezőre. Voltak köztük lovak, macskák, galambok, sőt, még medve is akadt. Emellett számos kutya is bizonyította bátorságát a harcmezőn, méltán kivívva ezzel az emberek elismerését. De mit csináltak ezek az ebek, és miért volt jelentősége hősi tetteiknek?

Judy-t, az angol pointert kitüntették hősiességéért.

Jet, a tettrekész eb

Jet egy német juhászkutya volt, akit méltán tüntettek ki a második világháborúban. A hős négylábú 1942 júliusában látta meg a napvilágot, Mrs. Babcock Cleaver kenneljében. Még csak kilenc hónapos volt, amikor a gloucesteri War Dogs School nevű kutyaiskolába került kiképzésre, ahol számos dologra megtanították, például szabotázs elleni védelemre is. Miután 18 hónapos gyakorlatot töltött el repülőtereken, visszaküldték az iskolába, ahol további kiképzésben részesült.

Jet, a bátor németjuhász méltán kapott kitüntetést.

Jet nem ismert lehetetlent

Hamarosan Londonba helyezték át az ebet, ahol minden éjszaka kivezényelték a légitámadások idejére. Így lett Jet az első kutya, akit a polgári védelem szolgálatában alkalmaztak. Jetet nem csupán kétlábú társa, Wardle tizedes segítette feladatában, hanem hihetetlen szaglása és figyelemreméltó bátorsága.

Szemtanúk szerint olyan rettenthetetlen volt, hogy valósággal vissza kellett fogni, nehogy belépjen az égő épületekbe. London bombázása alatt a romos épületekből több mint 100 ember életét mentette meg hősi fellépésével. Eredményeiért Dickin-medállal tüntették ki, amely az állatok számára adható legmagasabb rangú brit katonai kitüntetés. Később az eb emlékszobrot is kapott a Calderstones Parkban, Angliában.

A bátor Judy: kabalakutyából megmentő lett

Nem csupán Jet volt az, aki bizonyította rátermettségét a háborúban. Judy története szintén példázza az ebek kitartását és hűségét. Judy egy angol pointer volt, aki Sanghajban született, és a helyi brit királyi tengerészet kabalakutyája volt. 1942 januárjában éppen egy Szingapúrban állomásozó hadihajó fedélzetén tartózkodott, amikor a japánok bevették a várost. A legénységnek sikerült megszöknie a hajóval, és Holland-Kelet India felé vette az irányt.

Ám mielőtt elérték volna úticéljukat, a japán repülők bombatámadást ejtettek rajtuk, és az utasok kénytelenek voltak elhagyni a hajót. A túlélők két napig tengődtek egy szigeten élelem és kis híján víz nélkül. A helyzetet Judy mentette meg: ő volt az, aki kiszagolta az édesvizet és gödröt ásott, hogy elérjék azt a föld alól.

Judy, az angol pointer méltán érdemelt elismerést.

Judy mint hadifogoly

Később egy japán faluban fogságba estek, ahol Judy ismét nagy bátorságról tett tanúbizonyságot. Őrködött fogolytársai mellett, ugatott és morgott az ellenségre. Gyakran kisurrant a fogolytáborból, hogy élelmet csempésszen be az éhező katonák számára. Az egyik tiszt azt is elérte, hogy az ebet hivatalosan hadifogolyként tartsák számon, megmentve így a kutya életét. Három évet töltöttek fogságban, majd visszatértek Angliába. Érdekesség, hogy hazatérésük előtt Judy-t fel kellett csempészniük a hajóra, ugyanis állatokat nem lehetett azon szállítani. Szerencsére Judy épségben megérkezett az Egyesült Királyságba, ahol őt is kitüntették Dickin-medállal: a bátor négylábú megmutatta az embereknek, hogy sohase adják fel a reményt.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Jet of Iada)

angol pointer háborús kutya híres kutyák hős kutya katonai kutya második világháború mentőkutya német juhászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink