hirdetés

Rip és Beauty, a háborús mentőkutyák: háziállatokat és emberi életeket mentettek

László Enikő

2021. január 19

A háborúk során több háziállatból vált valódi hős. Egyesek civil embereket mentettek, civil gazdájuk segítségével. Mások elvesztették családjukat és katonai kutyának álltak, csupán a véletlennek köszönhetően.

hirdetés

A második világháború idején számos négylábú adott tanúbizonyságot hősiességéről. Köztük volt Rip, a keverék kutya is, akit az egyik első életmentő ebnek tartanak a történelemben. Beauty szintén a második világháborús londoni bombázásokkor teljesített szolgálatot. Ám ő nem embereket, hanem házi kedvenceket mentett a romok alól.

Sérült kutya mentése.

Rip története

Rip egy keverék kutya volt, aki a második világháború idején vesztette el gazdáit, a londoni bombázások során. Azonban 1940. szeptemberében véget ért magányos kóborlása. Egy civil emberek légi bombázásoktól való védelméért felelős szervezet (az ARP) egyik katonája, Mr. E. King rátalált az utcán csatangoló keverékre. Rip mellé szegődött és együtt folytatták útjukat. Így lett Ripből az osztag kabalája.

Rip ösztönösen kezdett kutatni a romok között.

Kivételes tehetség

Rip ösztönösen végezte dolgát. Sosem kapott semmiféle kiképzést emberek felkutatására. Mindössze egy év alatt több mint száz ember köszönhette neki az életét. Rip ugyanis csodálatos szimata segítségével civileket kutatott fel, és csapata segítségével mentett ki az összeomlott épületek alól. Egyesek szerint az ő sikere ihlette az ötletet, hogy kereső- és mentőkutyákat képezzenek ki a második világháború vége felé.

Rip a romok között.

Az elismerés

1945-ben Ripet Dickin Medállal jutalmazták. Az akkor még kifejezetten a második világháborúban szolgáló  állatoknak járó kitüntetés az egyik legnagyobb elismerés, amit egy kutya kaphat. Legalábbis az emberek szerint. Persze Ripnek ez mit sem számított, hiszen csak simogatásra és néhány finom falatra vágyott munkájáért cserébe.

Rip a kitüntetésével.

Egy évvel később sajnos Rip elhunyt. Testét az Ilford Kisállattemetőben helyezték végső nyugalomra. Ő volt az első Dickin Medállal kitüntetett eb, akit itt temettek el. Később még tizenegy társa követte. Az állatok Viktória Keresztjeként is emlegetett díját halála napjáig viselte nyakörvén, 2009-ben pedig a különleges érem árverésre került. A Dickin Medált rekordáron, közel 10 millió forint értékű fontért kelt el.

Rip sírja.

Beauty története

Beauty és gazdája szintén szemtanúja volt az 1940-41-es londoni bombázásoknak. Bill Barnett és feltételezhetően drótszőrű foxterrier szukája az utcákat rótták, túlélők után kutatva. Gazdája egy különleges állatmentő osztag tagja volt, és kifejezetten háziállatokat kerestek a bombázások során megsemmisült épületek romjai között. (Természetesen az embereket sem hagyták magukra.)

Beauty keres a romok között.

Kísérőből mentőkutya

Bill nem kifejezetten azért vitte magával Beauty-t járőrözni, hogy ő keresse meg a bajba jutottakat, csupán társaságra vágyott. A hős terrier viszont hamar megmutatta tehetségét. Egyszer csak Beauty ásni kezdett. Percekkel később pedig egy macska került elő a romok alól. A szerencsés cicát még 62 másik állat követte. A terrier a mentés során különleges cipőket viselt, hogy mancsa ne sérüljön, illetve testét egy kabát is borította.

Beauty két általa mentett kutyával.

Az elismerés

A bátor terrier 1945-ben szintén Dickin Medált kapott hősies tetteiért. Emellett számos más kitüntetéssel is jutalmazták, köztük olyannal is, amit általában csak embereknek szoktak adni. Beauty 1950. október 17-én hunyt el. Őt is abban a kisállattemetőben helyezték végső nyugalomra, ahol Ripet.

Az első mentőkutya

Sokan Beauty-t tartják az első mentőkutyának. Más források Ripet említik. Valójában nem fontos tudni, ki volt az első, hiszen mindegyikőjük csodás munkát végzett. Rajtuk kívül még számos más eb mentette meg és menti meg a mai napig milliók életét. Hiszen minden kutya egy igazi hős a maga módján.

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube, Wikipédia: Rip (dog))

Beauty életmentő kutya háborús kutya híres kutyák hős kutyák keresőkutya mentőkutya Rip romkutató kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!