hirdetés

A rendőrkutya, aki megreformálta a törvényhozást: Finn, a németjuhász

László Enikő

2021. január 18

Angliában 2019-ben életbe lépett a törvény, miszerint, aki szolgálati kutyának okoz sérülést, súlyosabb büntetésre számíthat. A rendelet létrejöttét Finn, a rendőrkutya ihlette, aki gazdája helyett kapott szúrt sebet egy bevetés közben.

hirdetés

Egy majdnem két életet követelő incidens ihlette azt az angliai törvényt, miszerint ha valaki egy szolgálati kutyának okoz sérülést, az súlyosabb büntetést von maga után. Finn hősies története bejárta a világot, és neki köszönhető az a 2019-es jogszabály, amit remélünk, soha nem kell alkalmazni.

Finn, a hősies rendőrkutya, aki megmentette gazdája életét

2016. október 5-én a Hertfordshire-i Rendőrségnél szolgáló Finn és gazdája, Dave Wardell bevetésre indultak. Egy 16 éves rablót üldöztek, amikor az a férfira akart támadni egy késsel. Az első szúrás után, ami Dave kezét találta el Finn elé ugrott, így a többi késszúrás őt találta el. Dave viszonylag könnyebben sérült a karján, a németjuhász azonban ennél jóval súlyosabb sebeket kapott. A rabló ugyanis a tüdejét találta el, kétszer is. Ám Finn egészen addig nem engedte el a támadót, amíg az erősítés meg nem érkezett.

Ahogy a férfi meglátta, hogy legjobb barátja vérzik, azonnal hívott segítséget. Körülbelül húsz percbe telt, míg az állatorvoshoz értek, de ez az idő örökkévalóságnak tűnt az aggódó Dave számára.

Élet és halál között

Az orvosok nem láttak sok esélyt arra, hogy az akkor 8 éves hős négylábú túlélje a szörnyű sérülést, hiszen négy lyuk tátongott tüdején. Finn azonban kemény kutya, aki csodákra képes. A négy órán át tartó műtét után még három napot kellet az állatorvosnál töltenie. Dave a lehető legtöbb időt volt mellette, előfordult, hogy a rendelő padlóján éjszakázott. Miután hazaengedték Finnt, gazdája éjt nappallá téve ápolta.

Dave így beszélt róla egy videóban:

Borzalmas érzés volt így látni a legjobb barátomat. Együtt élünk, együtt dolgozunk. Több időt töltök vele, mint bármelyik családtagommal.”

A férfi négy héten át Finnel aludt a nappaliban, hogy bármikor segíteni tudjon neki, ha szüksége lenne valamire. Elmondása szerint egymást segítették a felépülésben, hiszen a kutya ápolta a lelkét és segített neki a történtek feldolgozásában. Az első néhány hétben a hős négylábú láthatóan nagy fájdalmakkal küzdött, de szépen lassan javulni kezdett. Újra játszani akart kedvenc teniszlabdájával, ebből pedig Dave tudta, hogy jó úton jár a gyógyulás felé.

Idővel, fokozatosan egyre többet mozogtak, Finn kezdett visszatérni régi önmagához. Egyre energikusabbá vált, ahogyan sebei gyógyultak. Dave úgy látta, kutyája igényli a munkát, hiányzik neki a régi élete. Természetesen nem akarta erőltetni vagy elsietni az újbóli szolgálatba állást. De Finn napról napra erősebbé vált, és készen állt az újabb kalandokra. Tizenegy héttel és egy nappal a baleset után újra szolgálatba is állt, az azóta már véglegesen nyugdíjazott hős.

Elismerések

2017 októberében Finn elnyerte az International Fund for Animal Welfare (Nemzetközi Állatvédelmi Alap) Év Állata díját, amit a Lordok Házában vehetett át. 2018 májusában PDSA (People’s Dispensary for Sick Animals) Arany Medált kapott életmentő tettéért és bátorságáért. Ebben az évben jelent meg egy róla szóló könyv is, melynek szerzője Dave Wardell. 2019-ben az Egyesült Királyság Kennel Klubja Barátok egy Életen át (UK Kennel Club’s Friends for Life) díját vehette át a kutyás világ egyik legnagyobb rendezvényén, a Crufts-on.

Tehetségkutatós szereplés

Finn története 2019-ben vált világszinten ismertté, mikor felbukkant gazdájával az egyik legnépszerűbb tehetségkutató showműsorban, a Britain’s Got Talentben. Dave és legjobb barátja bűvésztrükkökkel kápráztatták el a zsűrit és a nézőket egyaránt. Műsorukban bemutatták Finn hősies történetét, ami könnyekig meghatotta az embereket. Gondolatolvasós produkcióikkal egészen a döntőig jutottak. Bár a tehetségkutatót nem ők nyerték meg, ennél sokkal többet értek el. Milliók ismerték meg Finn hősiességét, ezáltal pedig még többen támogatták törvénye elfogadását.

Az alábbi angol nyelvű videóban megtekinthető Finn és Dave első szereplése a Britain’s Got Talentben:

Finn Törvénye

A The Animal Welfare (Service Animals) Bill, más néven Finn Törvénye 2019 júliusában lépett érvénybe. Ezáltal jelentősen súlyosabb büntetésre számíthat az, aki szenvedést, fájdalmat okoz egy szolgálati állatnak (például rendőrkutyának vagy rendőrlónak). Az elkövető 6 hónaptól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A törvény gondolata akkor fogant meg Dave fejében, amikor kiderült, támadójukat csupán azért ítélik el, mert az megsebesített egy rendőrt. Az, hogy a szolgálati kutyát megkéselte, nem igazán számított, szinte csak egy tárgynak tekintették Finnt, akit tinédzser „megrongált”. Hiszen a törvény életbelépése előtt a rendőrkutya csupán tulajdonnak számított, akár egy szolgálati gépjármű. Az új jogszabály segítségével a hivatásos rendőrkutyák többé nem egy tárgynak számítanak, hanem érző, intelligens élőlénynek.

Finn és gazdája jelenleg azért kampányolnak, hogy a kormány Finn Törvényét minden állatra kiterjessze.

Mi a helyzet hazánkban?

Nemrég nyilvánosságra került egy mohácsi eset, ahol három rendőrkutyát feltehetően megmérgezett ismeretlen tettes. A rendőrség nyomoz az ügyben, de videofelvétel híján az elkövető kilétére eddig még nem derült fény. Milyen büntetésre számíthat az, aki Magyarországon szolgálati állatot bánt vagy öl meg?

Dr. Kajó Cecília állatvédelmi jogászt kérdeztük erről:

„A büntetéskiszabás során értékelhető súlyosító és enyhítő tényezőket egy kúriai kollégiumi vélemény foglalja össze a bírók részére. Az állatkínzás elkövetési tárgya a gerinces állat, de azon belül gyakorlatilag mindegy, hogy fehér egér vagy képzett kutya. Ami súlyosító körülmény lehet az elkövető oldalán a büntetett előélet például (ha korábban akár állatkínzást, akár más bűncselekményt követett el) vagy például foglalkozását, beosztását használta fel a bűncselekmény elkövetéséhez.”

Örök hála

Dave úgy érzi, örökké hálás lesz kedvencének. Saját bevallása szerint Finn megmentette az életét, mégpedig úgy, hogy képes lett volna feláldozni helyette sajátját. Ezt pedig sosem fogja tudni eléggé megköszönni legjobb barátjának. Reméli, Finn Törvényét sosem kell majd alkalmazni.

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube)

állatkínzás Finn Törvénye híres kutyák hős kutya rendőrkutya törvény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink