hirdetés

Jól képzett rendőrkutyákat mérgeztek meg Mohácson: lehet, hogy ismerték a tettest?

László Enikő

2021. január 10

Óriási veszteség érte a mohácsi rendőrséget, három kutyájukat ugyanis ismeretlen tettes megmérgezte, míg azok egy járőrautóban pihentek. Ennek következtében pedig a különleges kiképzésben részesített hős Émon, Cinkos és Locky elpusztultak.

hirdetés

Súlyos tragédia történt három mohácsi rendőrkutyával. Amíg gazdájuknak az irodában akadt dolga, a három ebet a rendőrségi parkolóban hagyta, boxokba zárva. A jármű csomagtartója és ajtaja is nyitva volt a jobb szellőzés érdekében. Mikor a rendőrnő visszaért, hiába szólongatta kutyáit, azok nem reagáltak a szokásos módon. Mikor benézett az autóba, szörnyű látvány fogadta. Mindhárom hős, Locky, Émon és Cinkos elpusztult. A Pécsi Rendőrkapitányság nyomozást indított az ügyben, a tettest keresik. A parkoló nincsen bekamerázva, ezért a tettes beazonosítása igen nehéz feladat.

A Blikk arról számolt be, hogy az üggyel kapcsolatban a rendőrség teljes hírzárlatot rendelt el. A police.hu-n azonban ez olvasható:

„A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nem rendelt el hírzárlatot az elpusztult rendőrkutyák ügyével kapcsolatban.

Valótlanságot tartalmaz a blikk.hu internetes portálon 2021. január 9-én 4 óra 10 perckor „Rejtélyes gyilkosság! A járőrkocsiban találtak rá a tetemekre – Megmérgezték a hős rendőrkutyákat” címmel megjelent cikk. A közlésben valótlanul állítja azt az újságíró, hogy a rendőrség az ügyben teljes hírzárlatot rendelt el.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Blikk újságírója 2021. január 6-án megkereste a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot az elpusztult rendőrkutyákkal kapcsolatban. A rendőrség a megkeresésére azt a választ adta, hogy az ügyben a Pécsi Rendőrkapitányság állatkínzás miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen, valamint, hogy a nyomozás érdekeire tekintettel bővebb tájékoztatást nem kíván adni.

Az elpusztult rendőrkutyák vonatkozásában a szakértői vélemények megérkezését követően tud bővebb tájékoztatást adni a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.”

Mérgezés áldozatai lettek

A hős rendőrkutyákat felboncolták, hogy megtudják, mi okozta halálukat. Úgy vélik, növényvédőszer végzett velük, de biztosan nem tudni, mi okozta halálukat. A különböző rovar-, rágcsálóirtó és növényvédőszerek rendkívül mérgezőek a kutyák számára. Sajnos gyakran ezt használják azok a kegyetlen emberek, akik végezni akarnak egy állattal. Ezek rendkívül gyorsan és fájdalmasan oltják ki egy-egy ártatlan négylábú életét.

Dr. Kajó Cecília állatvédelmi jogászt kérdeztük arról, hogy súlyosabb büntetés várhat-e arra, aki szolgálati kutyát bántalmaz:

„A büntetéskiszabás során értékelhető súlyosító és enyhítő tényezőket egy kúriai kollégiumi vélemény foglalja össze a bírók részére. Az állatkínzás elkövetési tárgya a gerinces állat, de azon belül gyakorlatilag mindegy, hogy fehér egér vagy képzett kutya. Ami súlyosító körülmény lehet az elkövető oldalán a büntetett előélet például (ha korábban akár állatkínzást, akár más bűncselekményt követett el) vagy például foglalkozását, beosztását használta fel a bűncselekmény elkövetéséhez.”

Ismerhették a tettest

A K9-es kiképzésben részesített kutyák az elsők között tanulják meg az ételmegtagadást. Vagyis csak bizonyos emberektől fogadnak el táplálékot és a földről sem esznek fel semmilyen élelmet. Ebből A Blikk informátora szerint arra lehet következtetni, hogy a kutyák ismerték az elkövetőt, ezért fogadták el tőle a mérgezett ételt.

A rendőrség a gazda szomszédjait is kikérdezte arról, milyen volt annak kapcsolata kutyáival. Elmondásuk szerint a rendőrnő rajongásig szerette kedvenceit, akik nem csupán háziállatok, de négylábú hősök is voltak.

Az értékes hősök

A kutyák pénzbeli értéke körülbelül hatmillió forintra tehető. Ennél azonban sokkal nagyobb értékük, hiszen egy életet nem lehet pénzben mérni. Amellett, hogy igazi családtagnak számítottak, rendkívül jól képzett, okos, tehetséges rendőrkutyák voltak, akikre még rengeteg sikeres bevetés várt.

(Képek: Getty Images Hungary)

ételmegtagadás kutya megmérgezése mérgezés rendőrkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!