hirdetés

Tényleg elkergeti a medvét bármelyik kutya? Tisztázzuk a félreértéseket!

Bodri Melissza

2021. május 31

A medve nem játék, legalábbis így tartja a népszerű mondás. A hatalmas állat bizony félelmetes látványt nyújt. Valóban igaz, hogy félnek a kutyáktól? Vajon hogyan reagálnak az ebekre?

hirdetés

A barnamedve kontinensük legnagyobb termetű ragadozója, súlya akár 450 kilogramm is lehet, a felnőtt példányok hossza a két métert is elérheti. Már Magyarországon is elő-előbukkannak időnként a termetes jószágok az északi területeken, akik Szlovákiából jönnek át. Ezért hazánk nemzeti parkjai, például a Bükki Nemzeti Park és az Aggteleki Nemzeti Park külön felhívja a figyelmet a nagyragadozók előfordulására. A parkok igazgatóságai tájékoztatókban kitérnek arra, hogyan érdemes viselkedni, ha medvével találkozunk. Eszerint fontos a fokozott óvatosság és az elővigyázatosság, és bizonyos szabályokat be kell tartani.

Kutyák, akik biztos nem félnek a medvétől

Azt, hogy egyes kutyák felvették a harcot a medvékkel, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a történelem folyamán bizonyos fajtákat a nagyragadozók vadászatára használtak. Ilyen fajta például a karéliai medvevadász kutya vagy az erdélyi kopó, melynek nagyobb változata medvére is vadászott. Még napjainkban is vannak olyan ebek, melyek a hegyi pásztorok, vidéki gazdálkodók számára hasznos segítséget nyújthatnak a potenciális medvetámadások ellen, és őrzik a portát, a haszonállatok épségét.

Karéliai medvevadász kutya.

Ilyen például a bukovinai pásztorkutya, a kuvasz vagy a kaukázusi juhászkutya. Erdélyben az úgynevezett gyimesi kalibakutyák még ma is vigyázzák a nyájat, és ha kell, szembeszállnak a nagyobb ragadozókkal. Ezeknek a jószágoknak közös tulajdonságuk, hogy bátrak, hatalmasak, és élet-halál harcot képesek vívni az ellenséggel. Az Aggteleki Nemzeti Park is felhívja az állattartók figyelmét, hogy ha van lehetőségük, akkor őrkutyával legeltessenek az esetleges medvetámadások miatt. Magyarországon 2016-ban alakult meg a Kuvasz Őr Nagyragadozó Védelmi Program, melynek célja a nagyragadozó védelem és a kuvasz fajta visszahelyezése az eredeti nyájőrző feladatkörbe.

A kuvasz hatékonyan védi a nyájat.

Valóban fél a medve a kutyától?

Az, hogy bizonyos kutyák képesek felvenni a medvével a harcot, a fentiek alapján kétségtelen. De mi a helyzet akkor, ha kutyával sétálsz az erdőben? Szerencsére a medve alapvetően elkerüli az ember és a kutya társaságát, és tart tőlük. A termetes jószág csak akkor vesz fel támadó magatartást, ha úgy érzi, hogy őt vagy bocsait veszélyeztetik.

A felingerelt állat bizony megtámadhatja a kutyádat, és ezzel együtt akár téged is, így a találkozásnak sajnos csúnya vége lehet. A kutya különbözőképpen reagálhat a medvére: ugathat, moroghat, izgatottá válhat vagy az is megtörténhet, hogy félelmében kereket old. Ezért az ebet mindig sétáltassuk pórázon. Ha elengedjük az állatot, akkor az ijedten elszaladó kutyát a medve akár üldözőbe is veheti, és könnyen lehet, hogy a nagyragadozóval a háta mögött tér vissza.

Ne bízz abban, hogy a medvét kedvenced majd megijeszti és elkergeti, hiszen ez akár balesethez vezethet. Ne feledd: bár egyes őrzőkutyáknak ez a feladata, ez nem olyan dolog, amit a te négylábúd meg tud oldani. A nagyobb állat viselkedése kiszámíthatatlan, és sohase lehet tudni, miként fog reagálni, ezért tarts távolságot, ne közelíts hozzá, ne tegyél hirtelen mozdulatokat. Kérj segítséget, és megelőzvén a baleseteket, tényleg tartsd pórázon a kutyádat.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya és medve kutya sétáltatása erdőben kutya viselkedése medve mellett kutyával az erdőben medvetámadás medvevadász kutyák pásztorkutyák veszély az erdőben

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!