hirdetés

Most semmiképp se engedd el a pórázról kutyád: elkezdődött a vaddisznók ellési időszaka

László Enikő

2021. március 4 - Forrás: MTI

Az Agrárminisztérium a kutyasétáltatók figyelmét is felhívja arra, hogy vigyázzanak, ha vaddisznót látnak sétáltatás közben. A póráz használata különösen fontos az ellési időszakban, sötétedés után pedig mindenki minél előbb térjen haza.

hirdetés

Az Agrárminisztérium (AM) vasárnap a Facebook-oldalán a túrázókat arra figyelmeztette, legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak. Fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt – tették hozzá.

Ellési időszakban a póráz használata még fontosabb

Már tart a vaddisznók ellési időszaka, és ilyenkor a kocák különös gonddal vigyázzák a kismalacok életét. Keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben.

Az AM a Budakeszi Vadaspark bejegyzését is megosztotta, amelyben azt írták: az állatok ösztönösen kialakult tulajdonsága, hogy félnek az embertől, ha tehetik tartják a távolságot és inkább elmenekülnek. Mindezek mellett az erdei séta során vagy az erdőhöz közeli lakott területen is előfordulhat, hogy valaki vaddisznóval találkozik. Ezért az első és legfontosabb szabályként azt emelték ki, hogy mindig érdemes figyelni. Ha valaki csörtetést hall, meg kell állni és várni addig, amíg a zörej elhalkul.

Ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, lehetőség szerint el kell sétálni, hagyni kell, hogy a konda békésen elszaladjon. Ha az országúton ugrik a jármű elé egy vad, fékezni kell és meg kell várni, amíg átkel az úton. Számítani kell arra is, hogy a kocát a konda többi tagja vagy a kandisznót a többi társa is követheti – emelték ki, hangsúlyozva a sebességi korlátozás, valamint a vadjelező táblák figyelésének fontosságát is.

(Képek: Getty Images Hungary)

ellési időszak erdő kutya sétáltatása erdőben kutyasétáltatás póráz vaddisznó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink