hirdetés

Megszülettek a vadmalacok: így vigyázz kutyádra és magadra

Szénási Szimonetta

2024. március 4 - Képek: Getty Images Hungary

Elmondjuk, miként kerülhetsz el egy esetleges vaddisznótámadást, és mi a teendő, ha szembe találod magad eggyel.

hirdetés

Tavasszal fokozott óvatossággal járd az erdőt: nemcsak a vaddisznó, de számos állat fial. A tudatlanság és a meggondolatlanság pedig életveszélyes helyzetet szülhetnek.

Óvakodj az anyakocától!

Örömteli hírt jelentettek be a Gemenci erdő honlapján, miszerint a Pörbölyön, a Vadmegfigyelő Központban 5 kis vadmalac látott napvilágot a napokban.

Mint írják, a vaddisznó párzási, búgási ideje novemberben kezdődik és december végéig, január elejéig is eltarthat. Ezt követően a vemhesség ideje átlagosan 115 nap, azaz csaknem 4 hónap. A kis vaddisznók a száraz aljnövényzet takarásában levő „malacozó vacokban” jönnek a világra, és alighogy megszáradnak, már követik is anyjukat. Az utódok száma az anyaállat életkorától függ; az ifjú, először ellő nőstények általában 1-4 malacot, míg az idősebb kocák akár 10-11 utódot is világra hoznak.

Gazdaként nagyon fontos, hogy tekintettel legyél a természet rendjére, és ebben az érzékeny időszakban még körültekintőbben járd erdeinket. Köztudott, hogy a kicsinyeit védő koca támadólag léphet fel, ha veszélyt sejt. (Ugyanígy a sebzett vaddisznók jelentenek még nagy kockázatot, az önvédelem miatt.) Egy szabadon csatangoló, csaholó-ugató eb pedig egyértelműen megszólaltatja a vészcsengőt.

A kutya hevessége támadásra késztetheti az állatot

Beszélj és figyelj

Így az előírásokat követve kizárólag pórázon sétáltasd kedvencedet! A szakértők emellett azt javasolják, hogy lehetőleg ne egyedül indulj útnak, és kísérőddel beszélgess hangosan, ahogy a lépteid zaja is jó előre jelezze a jöttötöket. Így a vadaknak lehetőséget adsz arra, hogy időben kitérjenek az utatokból. Ha nincs beszélgetőpartnered, diskurálj a kutyáddal; a lényeg, hogy ne lepd meg a vaddisznót, aki attól megijedhet.

A vaddisznók hajnalban, illetve szürkület után a legaktívabbak, így ezekben a napszakokban tanácsos más útvonalat választani.

Kizárólag pórázon sétáltasd kedvencedet!

Hátraarc!

Amennyiben pedig már messziről kiszúrsz egy vaddisznót, akkor azonnal állj meg, és csendben fordulj vissza, ügyelve arra, hogy négylábúd se ugasson, hangoskodjon.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ha szembetalálod magad eggyel

Minden elővigyázatosság ellenére megeshet, hogy már nem tudod elkerülni a találkozást a vaddal. Ebben az esetben Varga László hivatásos vadász szerint a legfontosabb, hogy elkerüld a kutya-disznó kontaktust. Ugyanis az urbán legendákkal ellentétben egy kutyának semmi esélye a hatalmas, vastagbőrű jószággal szemben; 2-3 kutyát is könnyedén harcképtelenné tehet egy vad. Szemléltetéskép: a szakember szerint egy malacait védő koca egyetlen harapással elroppanthatja a kutya lábszárcsontját. Rosszabb esetben pedig kedvenced el is pusztulhat egy összecsapás során.

Egy kutyának esélye sincs a vaddisznóval szemben

A legtöbb, amit tehetsz, hogy lecsatolod az ebet a pórázról, hogy legyen esély menekülni – neki is, és neked is. Nem jó ötlet magad után vonszolnod az állatot, ahogy az sem, ha pórázostul engeded szabadjára: ha az valamiben megakad, a nyomában loholó vaddisznó utolérve azonnal maga alá gyűri a mozgásképtelen ebet.

A fővárosban is megtörténhet

 

Ahogy arról tavaly beszámoltunk, nemcsak vidéken, de a főváros fás területein is könnyű szerrel megtörténhet a találkozás.

A többi kicsinyre is légy tekintettel!

A vadmalacok esetében leginkább magatokat kell féltened, ám a többi vad utódjára pont ti jelentetek veszélyt. Sajnos évről évre megesik, hogy az anyja által elrejtett őzgidát igyekeztek jószándékú, ám tudatlan állatbarátok megmenteni. Ezzel pedig árvává téve a kicsit: az ember nyomát magán viselő utódot már nem fogja gondozni az anyja.

Ahogy ebben a cikkünkben részletezzük, ha magányos kisállatra bukkansz, a legjobb, ha békén hagyod. Az anyaállat minden bizonnyal táplálékot gyűjt, és vissza fog térni hozzá. Ha nagyon aggódsz, akkor hívd fel valamelyik helyi állatvédő szervezetet tanácsért.

Az őzgidákat gyakran rejti el az anyjuk; nem szorulnak megmentésre

A másik katasztrofális forgatókönyv, ha szabadon engedett kutyád bukkan rá a picire. Ennek a találkozásnak könnyen végzetes kimenetele lehet. Ismételni tudjuk: kizárólag pórázon járjátok az erdőt, az előírásnak megfelelően.

Itt írtunk arról, milyen szabályszegésekért róhatnak ki rád pénzbírságot. A pórázhasználat csak az egyik ezek közül!

állatvádelem erdei séta erdő kutya vadászösztön póráz vaddisznó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!