Csak felnőtteknek!

18

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

hirdetés

Póráz nélküli kutya támadt az őzgidára, súlyosan megsebesítette (videó)

Szénási Szimonetta

2023. július 17 - Képek: Getty Images Hungary

A Szentendrei Kisállatkertben ápolják a sebesült őzgidát. Mint fogalmaznak, ez az egyik legdurvább vadmentésük.

hirdetés

Az állatmentők szívszorítóként jellemzik annak a kis őzgidának a helyzetét, aki a közelmúltban került a Szentendrei Kisállatkert gondozásába. A kis őz súlyos sérüléseit egy kutya okozta.

A gidát az anyja védte.

A másik jelző, ami elhangzik, a gyomorforgató, ami azonnal érthető, amint az ember megpillantja a felvételen látható állapotot: a gidára súlyos, de már nem friss fejsérülésekkel találtak rá, amiket időközbe beköptek a legyek. A nyüvektől hemzsegő sebeket csak bódításban tudták kitisztítani.

Ezen felül az őz állkapcsa is eltörött, emiatt cumisüveggel nem is lehet táplálni. Ezt az orrán bevezetett szonda helyettesíti.

A videó valóban megrázó, emiatt a megtekintését csak egyéni mérlegelés után ajánljuk!

Az anyja védhette meg

A kicsi mellett ott volt az anyaállat is, aki valószínűleg a támadás idején is védte utódját. Az állatkert munkatársai feltételezik, hogy ennek köszönhetően maradt életben a gida.

A gondozók nagyon bíznak benne, hogy mentettjük idővel teljesen felépül. Ami után a kis őz egészen biztosan az állatkert lakója marad.

A jogászok is megszólaltak

A Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület is kommentálta az esetet. Rámutattak, milyen veszélyes, ha az erdőben a gazda szabadon engedi kedvencét. Ahogy fogalmaznak, bár sokan érvelnek a póráz nélküli sétáltatás mellett, az őzgidát ért kutyatámadás jól példázza, ez mekkora veszélyeket rejt.

A póráz a kutyát is védi a balesetektől!

Ezen felül a jogszabály is bünteti a póráz nélküli sétáltatást.

Ahogy sok alkalommal elmondtuk már, de ismételten felhívjuk rá a figyelmet, a kutyát közterületen, természeti és védett természeti területen, valamint vadászterületen – kivéve a vadász- és a szarvasgomba-kereső kutyákat –, tilos póráz nélkül sétáltatni. Aki ezt megszegi, kimeríti a kutyával való veszélyeztetés fogalmát, ami szabálysértésnek minősül. A pénzbírságon túl akár büntetés mértéke a körülmények függvénye, erről EBBEN a cikkben írtunk részletesen.

állatmentés birság életmentés jogszabály kutyatámadás pénzbírság póráz pórázhasználat vadállat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink