hirdetés

Pánikot keltett a mentett kölyökkutya: tiltott vadat talált a férfi

Szénási Szimonetta

2024. február 23 - Képek: Getty Images Hungary

A férfi csak segíteni szeretett volna az árva kicsinek, ám rövidesen rájött, hogy nem tarthatja meg az állatot.

hirdetés

A Mirror beszámolója szerint az eset egy japán férfivel történt, aki az autópálya szélén lett figyelmes egy aprócska kiskutyára. Legalábbis azt hitte. Mint minden jóérzésű ember, Marcy is azonnal megállt, hogy segítsen. Nemcsak nem hagyta magára a még szinte magatehetetlen jószágot, de úgy határozott, hazaviszi, és ő gondoskodik róla, míg nem talál számára végleges otthont. Ekkor még nem sejtette, hogy az ennivalóan édes mentett csöppségből sosem lesz ugató házőrző.

A közösségi média derített fényt az igazságra

A férfi rövidesen el is keresztelte mentettjét, aki a Luna nevet kapta. Majd fotót is posztolt róla Twitter oldalán, hogy mihamarabb gazdát találjon a kutyának. Ennek pedig sorsfordító jelentősége volt, de nem úgy, ahogy a férfi várta!

Ugyanis a követők hamar jelezték neki, hogy a kis jószág bizony nem kutyakölyök, hanem egy rókabébi. Az újdonsült állatmentő kétkedve fogadta a felvetést, és állatorvosi segítséget kért.

Tiltott a tartása

A doktor természetesen azonnal látta, hogy nem kiskutyával, hanem valóban rókával van dolga, aminek a háziállatként való tartása tiltott Japánban. Így csak egy rövid ideig maradhatott Marcynál a pici, aki végül a Kita Kitsune Farmra került. Eddigre azonban hatalmas rajongótáborra tett szert a kutyából lett rókalány, akit megmentője javaslatára akár a farmon is meglátogathattak az érdeklődők.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ne ess ebbe a „hibába”!

Idézőjelbe tettük a hiba szót, hiszen a férfit csak a segíteni akarás vezérelte, és minden bizonnyal neki köszönhető, hogy a kölyök nem pusztult el.

Ám okulva az esetből, ha valahol kis vadállatra, vagy esetleg bizonytalan fajú jószágra bukkansz, inkább kérj szakszerű segítséget egy hivatalos állatmentő szervezettől.

Az erdőben járva sokféle apró állatra bukkanhatsz. Védd őket a kutyádtól, és te se akard őket feleslegesen megmenteni!

Mint az állatvédők évről évre felhívják rá a figyelmet, hatalmas bajt okozhatsz, ha egy védtelennek vagy árvának gondolt őzgidát vagy egyéb kölyköt „megmentesz”. Legtöbbször az anya rejtette el az utódot, akihez vissza fog menni. Ám ha hozzáérsz, azzal visszafordíthatatlan kárt okozhatsz: sok esetben a nőstény emiatt nem fogja gondozni, a kicsi pedig nem marad életben.

A magányos őzikének valójában semmi baja nincs, ezért nem kell megmenteni őket. Mivel az őz (vagy a mezei nyúl) születése után még nagyon gyenge, nem követi anyját táplálékszerző körutakra. Kicsinyét védett helyen magára hagyja (az anyja), amíg víz és élelem után jár; ez akár többórás távollétet is jelenthet. Ha gidát találunk, láthatjuk, hogy az ösztönösen meglapul, mozdulatlan, de ez nem azt jelenti, hogy beteg. Fontos, hogy még csak ne is érjünk hozzá! Ha megsimogatjuk, rajta marad az ember szaga, és az anyja már nem fogja elfogadni, és szoptatni

foglalta össze a Mályi Madármentő Állomás.

A sérülttel is vigyázni kell

A kutyáknál maradva pedig fontos hangsúlyozni, hogy csak kellő körültekintéssel szabad megközelíteni egy idegen jószágot. Főleg, ha sérült, hiszen önvédelemből vagy fájdalmában akár támadhat is. Sok esetben pedig a félelem menekülésre készteti, ez pedig egy súlyos sebesülés esetén, az ellátatlanság miatt akár az életébe is kerülhet.

A gyors, szakszerű ellátás életmentő lehet

Ha elgázolt vagy vélhetően elütött állatot látsz, mindig óvatosan, a magad testi épségére is ügyelve közelítsd meg! Először állítsd meg a forgalmat, csak ezt követően menj oda és mérd fel a helyzetet. A legjobb, ha ebben van segítséged egy útitárs vagy más autós(ok) személyében. Ha szállítható a jószág, akkor mihamarabb állatorvoshoz kell juttatni. Amennyiben a fent vázolt okokból – támad, menekülne – nem tudjátok ti elvinni, riasszátok valamely közeli állatvédő szervezetet, vagy tárcsázzátok a 112-t.

Ebben a cikkünkben részleteztük, milyen sérülésekkel járhat egy autóbaleset, és azt is, miképp jársz el szakszerűen azok ellátásakor. Itt pedig az újraélesztést mutatjuk be videón.

állatmentés életmentés gázolás kiskutya kölyök róka vad vadállat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink