hirdetés

Az út mellől mentették meg az árvának hitt kiskutyát: csak otthon döbbentek rá, hogy egy vadállatot vittek haza

Szénási Szimonetta

2022. október 6 - Képek: YouTube

Jócskán meglepődhettek annak a jólelkű családnak a tagjai, akik hazavitték az árvának hitt kölyköt, akiről rövidesen kiderült, hogy egyáltalán nem kutya.

hirdetés

Egy massachusettsi család éppen hazafelé tartott, mikor az út szélén megpillantottak egy árva kiskutyát. Nem késlekedtek, azonnal a magára hagyott jószág segítségére siettek, és magukkal vitték az otthonukba. Odahaza aztán nagy volt a döbbenet, mert kiderült, hogy nemcsak nem kutya, de egy vadállat a jövevény: egy prérifarkas.

A prérifarkasok picinek valóban hasonlítanak egyes kutyafajták kölykeire. / Kép: YouTube

Egy vadvédelmi központban talált otthonra a kölyök

A család, miután felocsúdott, azonnal értesítette a Cape Wildlife Centert, az egyik helyi vadvédelmi központot. A szakértők megállapították, hogy egy keleti prérifarkas-kölyökről van szó, aki nagy valószínűséggel nemrég szakadt el a családjától. Megvizsgálták az apróságot, akiről kiderült, hogy egészséges. Egyúttal a veszettséget is kizárták, így a kutyából lett prérifarkast egy különálló kórterembe vitték, hogy nyugodt körülmények között „térhessen magához” a történtek után.

Társat kapott

A rehabilitáció letelte után a kicsi társat kapott egy Rhode Islandről érkezett prérifarkas-kölyök személyében. Miután mindkettőjüket beoltották, egy közös szabadtéri ketrecbe kerültek. Mint a központ munkatársai elmondták, a céljuk az, hogy a két kis prérifarkast együtt neveljék fel úgy, hogy lehetőségük legyen megtanulni a fajtájukra jellemző természetes viselkedési módokat. Ebben az állatmentők lesznek a segítségükre, akik mindent megtesznek, hogy jól közvetítsék a szülőállatok viselkedésmintáit, és az általuk tanított készségeket.

Rosszul is elsülhetett volna

Bár a talált prérifarkas-kölyök története jól végződött, ez főként a szerencsén múlott. Ugyanis, ha hosszabb időt töltött volna megtalálóival, esetleg megharapta vagy -karmolta volna valamelyik családtagot, úgy a szervezetnek el kellett volna altatnia az állatot, hogy megbizonyosodjanak róla, nem volt veszett (az állatból vett mintát vizsgálják ilyen esetben).

Mivel ilyen tragikus dolgot senki nem szeretne, ezért a szervezet nyomatékosan kérte, hogy amennyiben valaki vadon élő állatot talál, vagy bizonytalan a jószág faját illetően, először mindig hívjon segítséget, és informálódjon szakértőktől.

Ez nemcsak az egzotikus állatok esetében igaz, hiszen hazánkban is rendszeresen előfordul, hogy jót akaró, ám hozzá nem értő emberek szeretnék megmenteni az árvának hitt kis őzeket, rókákat, vaddisznókat, akiket valójában az anyjuk csak rövid időre hagyott magára. Éppen ezért először mindig telefonálj, és győződj meg róla, hogy valóban szükség van segítségnyújtásra!

árva kölyök mentett állatok vadállat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!