hirdetés

3000 állatot mentett ki egy brit katona Ukrajna háború sújtotta településeiről: nemcsak kutyákon és macskákon, hanem vadállatokon is segít

László Enikő

2022. szeptember 11 - Képek: Facebook – Breaking The Chains

Egy brit veterán, aki korábban a tálibokkal harcolt, most hónapok óta azon dolgozik, hogy minél több ukrán állat életét mentse meg.

hirdetés

Az egykori, Tom S-N néven elhíresült katona több mint 3000 állatot mentett meg Ukrajnában. Azt mondta: „Nincs olyan helyzet, amibe ne mennék bele, hogy megmentsek egy állatot. Az állatok életet, békét és szeretetet adtak nekem. Minden, amit teszek, értük van.”

Rögtön az állatok segítségére sietett

Első mentőakciójára mindössze hat nappal az ukrajnai háború kitörése után, 2022. február 24-én indult el. Tom S-N, aki korábban Afganisztánban és Irakban szolgált, egy barátjával lépett be a háborús övezetbe a román határ felől, hogy 70 kutyát mentsen ki a frontvonal közelében, egy Harkivtől keletre található menhelyről.

A küldetésről a következőket mondta: „Áthajtottunk a városon, amely elhagyatott volt, mint egy zombiapokalipszis jelenete, ahol csak vaddisznók kószálnak a hófödte utcákon.”

„Amikor a menhelyre értünk, 500 méterre voltunk az orosz frontvonaltól. Bombák hullottak le mindkét oldalunkról, lövedékek süvítettek el a fejünk felett. Végül a 70 kutyát egy órán belül evakuáltuk.”

A Breaking the Chains néven ismert mentőcsapatát egy 20 fős állatorvosokból és állatmenhelyi személyzetből álló csapat is támogatja. A szervezet eddig két állatmenhelyet épített, és jelenleg a harmadikon dolgoznak.

A szervezetről a Daily Starnak nyilatkozva S-N azt mondta: „Két dologban vagyok jó: a katonáskodás és az állatok megmentése. A Breaking the Chains egy olyan csapat, amely egyedülálló készségekkel rendelkezik, és a legtöbb ember nem hajlandó messzire menni – és az a célom, hogy létrehozzam a legtisztább, legelitebb állatmentő szervezetet. Az életemet az állatoknak köszönhetem, és minden tőlem telhetőt megteszek, hogy segítsek nekik, amikor szükségük van rá.”

Vadállatokon is segítenek

A Breaking the Chains egyszer megmentett egy 600 kg-os Bolik nevű medvét és egy Elza nevű farkast is. A csapat emellett segített két vadvédelmi szervezetnek kilenc oroszlán evakuálásában egy odesszai állatkertből. Az állatok most Romániában várják, hogy áthelyezzék őket egy dél-afrikai menhelyre.

„Természetesen, akárcsak a katonaságban, az ember itt sem gondol arra, hogy mi történhet, csak megtervezi, és végrehajtja a munkát. Ráadásul nincs jobb érzés, mint látni, hogy a megmentett állatok egy második esélyt kapnak az életben. Ezért tesszük, amit csinálunk”– nyilatkozta.

„Olykor több ezer mérföldet autózunk, hogy megmentsük ezeket az állatokat” – mondta Tom. „Újra egyesítjük az olyan embereket állataikkal, akik elvesztették férjüket, gyermekeiket, házaikat, hazájukat, munkájukat. Semmi másuk nem maradt, csak a kutyájuk iránt érzett szeretetük” – mondta.

Az emberek is számíthatnak rájuk

A csapat az állatok mellett gyerekek megmentésében is segít, ugyanis támogatják a helyi gyermekkórházakat is. „Nem hagyjuk figyelmen kívül az embereket, csak mert azért vagyunk itt, hogy segítsünk az állatokon, annak segítünk, akinek csak tudunk” – mondta Tom.

állatmenhely állatmentés állatvédelem háború menhely ukrán háború

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink