hirdetés

Több mint 300 kutya halt éhen és szomjan egy ukrán menhelyen: zárt ketrecekben hagyták őket magukra

László Enikő

2022. április 12 - Képek: Getty Images Hungary

Az orosz-ukrán háború kitörésével szinte azonnal megindult a szervezkedés és a segítségnyújtás az ukrán állatok felé. A menhelyek különösen nagy bajban vannak, ugyanis az önkénteseknek több száz kutyáról, macskáról kell gondoskodnia, és sok telep szinte teljesen el van zárva a külvilágtól. Így hiába gyűlnek adományok, ha rendkívül nehéz és veszélyes azok célba juttatása.

hirdetés

Az ukrán állatmenhelyek túlnyomó többsége mindent megtesz védenceiért. Bár nehezen tudják ellátni lakóikat, sokan így is vállalják, hogy a környék hátrahagyott kedvenceinek ellátását, begyűjtését. Helyzetük azért is rendkívül nehéz, mert az adományok célba juttatása veszélyes feladat, amint azt Anastasiia Yalanskaya esete is mutatta… Az állatvédőt és két barátját orosz katonák ölték meg, miközben ők élelmet szállítottak egy menhelynek.

A hátrahagyott ebeket magánemberek is mentik.

Majdnem ötszáz kutyát hagytak élelem és víz nélkül

Bár a legtöbb menhely igyekszik erején felül teljesíteni ezekben a nehéz időkben, sajnos ez nem mindenkiről mondható el. A közösségi médiában felkavaró képek jelentek meg, amelyeken rengeteg elpusztult kutya látható az ukrajnai Borodjanka egyik állatmenhelyén.

Az UAnimals jótékonysági szervezet szerint a menhely 485 kutyája a háború kezdetétől, február végétől egészen április elejéig ketrecébe zárva maradt. Amikor az orosz katonák elhagyták Borodjankát, a szervezet önkéntesei ellátogattak a menhelyre. Ezalatt a kutyák élelem és víz nélkül maradtak – közölte a jótékonysági szervezet. Mire április 1-jén végre bejutottak az épületbe, a 485 állat közül 150 kivételével mindegyik elpusztult. Úgy tudják, a háború kitörésekor az önkormányzati fenntartású menhely vezetője és dolgozói elmentek, a kutyákat pedig víz és élelem nélkül bezárva hagyták ketreceikben.

A menhelyen összesen 485 eb maradt a sorsára, közülük pedig körülbelül 150 maradt életben. Azaz több mint 300 állat éhen vagy szomjan halt. De a túlélők sem mondhatják magukat szerencsésnek. Amikor az állatvédők a helyszínre érkeztek, a rendkívül rossz állapotban lévő ebeket azonnal állatorvoshoz vitték, azonban közülük néhányan megmentőik karjaiban vesztették életüket.

Mi lesz most velük?

„Ezek a kutyák éheztek, traumatizáltak, és most egy háborús övezetben ragadtak” – mondta Kate Parker, a Naturewatch Alapítvány kampánymenedzsere.

A 150 kutya hetekig élt élelem és víz nélkül, és most átfogó kezelést igényel. Bár ez jelenleg nem elérhető Ukrajnában, Lengyelországban azonban igen. Parker azt mondta a CBS Newsnak, hogy a határon túli menhelyeken az állatorvosok várják, hogy segíthessenek, azonban csak néhány kutyát engedtek át Lengyelországba.

Parker elmondta, hogy az olyan területeken, mint a Borodjanka és a Bucha, megsemmisültek a menhelyek. Már nem férnek hozzá sem vízhez, sem áramhoz. A környéken pedig már nem marad elég személyzet, hogy gondoskodjon az állatokról, hiszen ezek az emberek is biztonságba menekülnek.

Az állatorvosok többsége szintén elmenekült, és Parker szerint az olyan állatorvosi klinikák, amelyeknél van ellátmány, a nagyobb városokban, például Kijevben és Lvivben találhatók. Míg a borodjankai kutyák egy részét sikerült odaszállítani, és állatorvosok is megvizsgálták őket, végül helyhiány miatt nem maradhattak a klinikákon.

A lengyel határnál állomásozó hivatalos állami állatorvosok pedig visszaküldik ezeket a kutyákat Ukrajnába, mivel utcai vagy menhelyi ebekről van szó, és az ilyen típusú állatokkal szemben a járvány elleni védekezésre vonatkozó előírások vannak érvényben.

Parker elmondta, hogy a szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei hajlandóak betartani azt a karantént, amelyet Lengyelország szükségesnek tart a betegségek terjedésének megakadályozása érdekében. Egyszerűen abban reménykedik, hogy az illetékesek állatjólléti okokból kivételt tesznek a menhelyi kutyákkal szembeni szabályozás alól.

A borodjankai menhelyen készült képeket erős idegzetű olvasóink ezen a linken tekinthetik meg.

Milyen a háború a cicák szemszögéből? Kattints a megható képekért!

állatmenhely menhely menhelyen élő állatok menhelyi kutya Ukrajna ukrán háború

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink