hirdetés

Hongkong az árva kutyák városa lett: anyagi okból hagyják hátra tömegesen kedvenceiket a kivándorlók

Szénási Szimonetta

2022. október 23 - Képek: Getty Images Hungary

A politikai helyzet és a koronavírus-járvány miatti megszorítások miatt hatalmas kivándorlási hullám indult meg Hongkong városából. Kedvenceiket azonban sokan nem tudják magukkal vinni, így azok menhelyre kerülnek.

hirdetés

Az árva kutyák száma Hongkong városállamban tömegesen megugrott. Ennek háttere, hogy a lakosok különféle okokból – a politikai és a gazdasági helyzet, valamint a Covid-járvány miatt hozott szigorú szabályozások állnak a háttérben – nagy számban hagyják el otthonukat, többen kutyájuk nélkül. A kényszerű döntés mögött a legtöbb esetben anyagi nehézségek állnak.

12 millió kivándorló

A helyi statisztikai hivatal adatai szerint Hongkongban a lakosság száma az elmúlt években 7,41 millióról 7,29 millióra csökkent. Ebből a nagyszámú emberből többen kényszerültek arra, hogy háziállatukat menhelyre vigyék.

10-ből 8 esetben a távozás az ok

Eva Sit, egyik helyi állatvédő szervezet, a Hong Kong Dog Rescue (HKDR) kommunikációs igazgatója elmondta, hogy többnyire telt házzal működnek. Hozzátette, hogy a befogadás során a gazdának minden esetben ki kell töltenie egy nyilatkozatot, amiben megnevezi a döntése okát is. Míg korábban tízből mindössze ketten indokolták kutyájuk menhelyre adását költözéssel, mostanra ez a szám nyolc főre emelkedett.

Magángépen menekített kutyák

Azok, akik anyagilag megtehetik, többségében magukkal viszik háziállatukat is, még akkor is, ha ehhez magángépet kell bérelniük. Ugyanis a koronavírus miatt hozott szigorú hongkongi szabályozások miatt a legtöbb légitársaság nem indít járatot a városállamból.

A France24 légitársaság jelentése szerint júliusban mindössze 401 ezer utasfordult meg a reptéren, ami a járvány előtt megszokott szám mindössze hat százaléka. A kereskedelmi járatok hiánya pedig a gépeken kevesebb helyet jelent a háziállatok számára is. Ráadásul utaztatásuk igen költségessé vált.

Szomorú döntés

Bár vannak, akik az állattartókat hibáztatják, valójában ők is áldozatai a helyzetnek. Így vélekedik erről Narelle Pamuk, a Sai Kung Stray Friends (SKSF) nevű állatmentő szervezet alapítója is. Mint fogalmazott, ezek a gazdák nem rossz emberek, egyszerűen csak nincs más választásuk.

Kilátástalan helyzet

Bár sokan kényszerűségből választják a menhelyeket, ezen szervezetek kapacitása véges. Így ha nem fordul meg a tendencia, és tovább nő a kivándorlók, egyúttal a hátrahagyott állatok száma, az beláthatatlan következményekkel jár. Ráadásul a szigorú ki- és bejutás miatt pedig az sem opció, hogy más országok segítsék a helyi szervezeteket.

állatmenhely árva kutya koronavírus menhely menhelyen élő állatok repülés kutyával utazás utazás kutyával utazási szabályok világjárvány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink