hirdetés

Sokan kényszerből válnak meg kutyájuktól: egyre drágul a kutyatáp, rengeteg gazda már nem bírja kifizetni a többletet

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 20 - Képek: Getty Images Hungary

Az infláció miatt folyamatosan emelkedő élelmiszerárak az állattartásra is hatással vannak. Egyre több gazdának okozhat problémát megvásárolni kutyája tápját. Ennek következménye pedig tragikus lehet: sok állat kerülhet utcára.

hirdetés

Most, hogy túlzás nélkül mondva napról-napra emelkedik az élelmiszerek, köztük a háziállatoknak készült termékek ára, sokaknak komoly fejtörést okoz, vajon miképp fér bele a családi költségvetésbe kedvencének táplálása? Amellett, hogy drágul a kutyatáp, egyeseknek az orvosi ellátás is megfizethetetlenné válhat.

Alacsony minőség, de legalább olcsó

Köztudott, hogy hatalmas árkülönbségek vannak a piacon elérhető kutyatápok között. Léteznek magas hústartalmú prémium termékek, és olcsóbb alapanyagokból előállított, kevés húsból készült eledelek is. Nem kérdés, hogy kutyád szempontjából az előbbi az ideális táplálék, de ezen tápoknak és konzerveknek az ára messze magasabb, mint a másik kategóriába tartozóké.

A drágulás hatására elképzelhető, hogy sokan váltanak olcsóbb árfekvésű tápra, de mi lesz azokkal, akik már eddig is a legolcsóbb konzervet vagy száraztápot tudták megvenni a kutyájuknak?

A kutyák is szenvednek az elszabadult árak miatt

Az Egyesült Királyságban már látszik, hova vezet ez a folyamat: a végén szerencsétlen állatok isszák meg a levét, akik közül egyre többen kerülnek menhelyre, rosszabb esetben az utcára.

A Godmanchesterben működő Woodgreen állatjótékonysági szervezet olyan sérült állatokat fogad be, akiknek gazdái nem engedhetik meg maguknak az orvosi költségeket. Mostani tapasztalataik szerint már nemcsak az állatorvosi díjak, de az állateledelek is problémát jelentenek az embereknek.

Őket segítendő élelmiszerrel támogatja a megszorult gazdákat, emellett pedig a szervezet befogadói kapacitását is megnövelték. Így több kutyát tudnak elhelyezni.

Rohamos drágulás

Az Egyesült Királyságban az árak 9,1%-kal emelkedtek, ami az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja. A közeljövőben pedig további drágulásra lehet számítani: a Bank of England előrejelzései szerint az infláció hamarosan eléri a 11%-ot.

A gazdák kétségbeestek

A Woodgreen közösség támogatási menedzsere, Chris Bennett elmondta, hogy vannak olyan állattartók, akik havonta egy teljes hétig nem tudnak élelmet vásárolni a jószágaiknak. Sokan azzal keresik meg őket, hogy bár nagyon szeretik a kutyájukat vagy macskájuk, de már nem bírják fedezni a velük járó kiadásokat, és segítséget kérnek a szervezettől.

Az RSPCA állatvédelmi szerv szintén tapasztalja, hogy nőtt a menhelyre adott állatok száma.

A hazai helyzet már tragikus

Nemrégiben írtunk a hazai állatvédelmi szervezetek kétségbeejtő helyzetéről. A legtöbb állatmenhely és civil kezdeményezés súlyos pénz- és helyhiánnyal küzd, így sokan létszámstopot hirdettek. Ez azt jelenti, hogy már nem képesek több állatot befogadni.

Ebből kiindulva beláthatatlan következménye lenne annak, ha még több kutya és macska kerülne utcára a drágulás miatt.

Emellett várhatóan az élelmiszeradományok mennyisége is csökkeni fog, pedig ezek hatalmas segítséget jelentettek a menhelyeken élő állatok ellátásában.

állatmenhely állatorvos állatorvosi ellátás állatvédelem etetés kutya etetése kutyamenhely kutyás költségek kutyatáp

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink