hirdetés

Koronavírus: mennyire hatékony a kutyákkal való tesztelés valójában?

László Enikő

2020. november 27

Számos ország kezdett el kiképezni olyan fantasztikus szimattal rendelkező kutyákat, akik képesek kiszagolni a koronavírust. De mennyire hatékony ez a módszer valójában?

hirdetés

Szinte sorra jelennek meg a hírek, hogy egy-egy országban kutyákat képeznek ki a koronavírus kiszagolására. Az ebek orra rendkívül hasznos az emberiség számára. Sérülteket, bűnözőket vagy eltévedt kirándulókat és még számos személyt, tárgyat kutatnak fel nap mint nap. Szinte természetes, hogy a koronavírus idején is hasznukat szeretnénk venni.

Egyre elterjedtebb módszer

A vírus kiszagolása lehetséges, akárcsak a legtöbb betegségé. A kutyák kifinomult szaglásuk és egy tréning segítségével meg tudják állapítani, kinek a szervezetében lapul a fertőzés. Amerikában, Finnországban, Chilében, az Egyesült Arab Emírségben és még számos más országban használják már a tehetséges négylábúakat a vírus kiszűrésére. A négy lábon járó tesztelőket leginkább reptereken alkalmazzák. A folyamat csupán néhány másodpercet vesz igénybe. Ha a kutya jelez, az adott személyt PCR-tesztre küldik, hogy megbizonyosodjanak arról, valóban található-e szervezetében koronavírus.

Freya, a spániel, akit betegségek kiszagolására képeztek ki.

Valóban hatásos?

Az, hogy a kutyák felismerik a vírus szagát az embereken, már egyre szélesebb körben elfogadott tény. De ezek az ebek csak napi néhány órát dolgozhatnak és kell melléjük egy ember is. Ha jeleznek, az adott személyt PCR-tesztre küldik, hogy kiderítsék, valóban fertőzött-e. Ez pedig időigényes folyamat, mint a kutyák kiképzése. Kubinyi Enikő etológus szerint nem feltétlen éri meg a négylábúak segítségével történő tesztelés. Az ebek könnyen elfáradhatnak, és ha régóta nem találkoztak már fertőzöttel, hibás jelzéseket adhatnak. Az azonban vitathatatlan, hogy az emberek sokkal szívesebben vizsgáltatják meg magukat egy aranyos kutyával, mint egy kellemetlen teszttel, még akkor is, ha közvetlenül nem érintkeznek. Az ebek egyébként nem kaphatják el a Covid-19-et az emberektől, maximum bundájukon tapadhat meg a vírus, ha megsimogatják őket. A tesztelés közben ez nem lehetséges.

A kutyák kiképzéséhez szükséges berendezés.

Mégsem akkora a hibaszázalék?

Amikor Helsinki repterén bevetették a koronavírus kiszagoló ebeket, váratlan dolog történt. Egy kutya jelzett egy nőnél, akit ezután elküldtek PCR-tesztre. Az azonban negatív lett, tehát az eb tévedett. Vagy mégsem? Váratlan módon a tesztelt személy napokkal később tüneteket kezdett produkálni. Ez azt jelenti, hogy a kutyák már a kezdeti szakaszban képesek felismerni a koronavírussal fertőzött embereket.

Helsinki reptér.

A vírus csak a szervezetbe való kerülése után néhány nappal kezd el szaporodni, így a tesztek nem képesek kimutatni jelenlétét ebben a szakaszban. De úgy tűnik, a kutyák igen. Öt nappal a tünetek megjelenése előtt.

Ahhoz, hogy egy eb szagmintát vegyen, mindössze tíz másodperc szükséges. A kutyák nem érintkeznek közvetlenül az emberekkel, csupán egy kendőt szagolnak meg, amivel az alanyok korábban átdörzsölték bőrüket. Ez igen gyors módja a tesztelésnek, és ha valóban már a tünetek megjelenése előtt felismerik a bajt, akkor ebből a szempontból nézve hatékonyabbak a PCR-nél.

(Képek: Getty Images Hungary)

koronavírus kutya koronavírus kutya koronavírus teszt kutya szaglása kutyaorr szaglás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink