hirdetés

Mit érez egy mentett kutya, ha visszaviszik a menhelyre? Súlyos traumát okoz, ha elhagyja, akiben feltétel nélkül megbízott

Ferenczi Deborah

2022. június 12 - Képek: Getty Images Hungary

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a kutyák valóban képesek olyan érzelmeket érezni, amelyeket mi is ismerünk és átélünk a mindennapokban. Ilyen az öröm, a bánat, a szeretet, a depresszió, a szorongás, a stressz. Ha egy kutya visszakerül a menhelyre, negatív érzelmek széles skáláját éli át.

hirdetés

Kutatások bebizonyították, hogy a kutyák érezhetnek mély csalódást. Ha az hagyja el őket, akiben megbíztak, komoly törés élhetnek át, mely hosszútávon számos poszttraumás jelenséget okozhat. Még abban az esetben is, ha az eb újra szerető családra lel.

Honnan lehet tudni, hogy a kutyának mély fájdalmai vannak?

Nem pontosan ugyanúgy kommunikálják le a csalódást és a lelki fájdalmakat, mint az emberek, mégis vannak olyan tipikus jelek, melyekből meg lehet állapítani a bánkódást:

  • nyafogás, mely hasonlít a síráshoz
  • csalódottság, depresszió
  • mancsra hajtott fej
  • álmatlanság 
  • betegségek jelentkezése, ennek az oka lehet a háttérben levő lelki fájdalom

Miért tudnak csalódni a kutyák?

Azóta, hogy háziasítottuk őket, az ebek tulajdonképpen függenek az emberektől. Ragaszkodnak hozzájuk, és szükségük van arra, hogy szeretve legyenek. Az ebek ragaszkodása a csalódás fő kulcsa. Amennyiben a gazdi hirtelen elhagyja vagy esetleg bántalmazza őket, teljesen elhagyatottnak érezhetik magukat. Ez mély fájdalmat és csalódást kelt, ami a későbbiekben olyan komoly viselkedésproblémák táptalaja lehet, mint a szeparációs szorongás, a folyamatos félelem, a bizalmatlanság és a depresszió.

Milyen tünetei lehetnek egy elhagyott kutyának?

A kutyák képesek felidézni múltbéli emlékeiket, főleg akkor, ha azok traumaként érték őket, így ezeknek számos utólagos, úgynevezett poszttraumás tünete is lehet. Az alábbiakban szeretnénk a legfontosabbakra felhívni a figyelmet:

  • Bizonytalanság és félelem: Természetes, hogy egy családjától elszakított, bántalmazott, vagy az utcák kegyetlen körülményei közül mentett kutya kezdetben bizalmatlan, még a jó bánásmód ellenére is. Nem tudhatja, hogy új gazdái meddig lesznek kedvesek hozzá, hiszen élénken élnek benne a korábbi csalódás emlékei.
  • Agresszív viselkedés: Az a kutya, akit az utca törvényei neveltek, vagy durva bánásmódban részesült, valószínűleg kiépített magában egy sor védekezési mechanizmust. Vehemensen védelmezheti ételét, területét, de akár egy egyszerű érintésre is érzékenyen reagálhat.
  • Szobatisztasággal kapcsolatos gondok: Még ha régi gazdáinál meg is tanulta az alapokat a kutya, lehet, hogy nálad teljesen más lesz a rutin. Időbe telhet, míg átáll az új rendszerre. Nemcsak a nevelés hiánya, a szorongás is okozhat nem kívánt baleseteket a lakásban.
  • Egészségügyi problémák: Amennyiben úgy döntesz, hogy menhelyről fogadsz örökbe kutyát, tudnod kell, hogy ő már a helyszínen megkapja az alapszintű orvosi ellátást. Azonban számos hosszan gyógyuló állapot vagy egyes szövődmény még az örökbeadás után is folyamatos orvosi kontrollt, illetve otthoni kezelést igényelhet.

Valójában azt fontos megérteni, hogy az állatok is ugyanolyan érző lények, mint az emberek. Akik – hasonlóképpen hozzánk – képesek kötődni, szeretni, ragaszkodni egy életen át. Amennyiben viszont csalódás éri őket, és elhagyja őket az a személy, akit a világon a legjobban szerettek és feltétlen bizalommal illettek, számukra borzasztó trauma. Ez a csalódás hosszútávon mind lelki, mind fizikai problémákat okozhat.

Nagyon fontos, hogy mielőtt kutyát vásárolsz vagy fogadsz örökbe, alaposan gondold át, hogy tudsz-e majd gondoskodni az állatról, illetve felelőséget tudsz-e vállalni érte. Amennyiben nem vagy biztos a döntésben, inkább ne tarts állatot.
állatmenhely csalódottság kutya menhely kutya szeparációs szorongás kutyát visszaviszik a menhelyre menhely trauma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!