Ezért ne vidd sétálni, mielőtt megkapná minden oltását: a kölyökkutyák gyakori betegségei

László Enikő, 2022. január 25 - Képek: Getty Images Hungary

A kölyökkutyák több szempontból is kiemelt odafigyelést igényelnek. Ezek közül az egyik, és talán legjelentősebb a különböző betegségek elkerülése.

Mivel a kölyökkutyák immunrendszere még nem fejlődött ki rendesen, különösen fontos, hogy a betegségektől megóvják őket gazdáik. Bár hazánkban csak a veszettség elleni vakcina kötelező az ebek számára, a kombinált oltás is erősen ajánlott, hiszen egyes fertőzések akár a kiskutya életébe is kerülhetnek.

Mikor mehet sétálni?

Általában nem ajánlott sétáltatni kedvencedet, amíg nem kapta meg oltásait. A védőoltások segítenek megóvni kutyádat a betegségektől, így elengedhetetlenek, amikor a kölykök kimennek a szabadba. A fiatal ebek különösen érzékenyek a súlyos betegségekre, például a parvovírusra és a szopornyicára.

A kölyökkutyák vakcinázása körülbelül 6-8 hetes kortól kezdődik, ugyanis ekkor szűnik meg az anyakutyától kapott maternális immunitás. Ettől kezdve az ebek védtelenek lesznek a betegségekkel szemben, ezért nagyon fontos oltásuk. Azonban, amíg nem alakult ki az immunitásuk, nem ajánlott a kicsiket utcára, társaságba, ismeretlen egészségügyi állapotú kutyák közé vinni.

Parvovírus

A parvovírus egy rendkívül ragályos kutyabetegség. Fertőzött egyeddel, vagy annak bélsarával, hányásával való közvetlen kontaktus által terjed. Jellemző emésztőrendszeri tünetekkel jár, például véres hasmenés, hányás, láz, letargia, súlycsökkenés, dehidratáltság. A legtöbb kutyát 6-8 hetes kortól kezdődően oltják ellene, később pedig a kombinált oltás segítségével előzhető meg a fertőzés. A parvovírus sajnos sok esetben halálos végkimenetelű, így kiemelten fontos a védekezés.

Szopornyica

A szopornyica szintén egy nagyon ragályos fertőzés, ami sajnos gyakran halálos végkimenetelű. Főként légúti váladékkal terjed (köhögés és tüsszögés). A kutya tüsszentése a fertőzést akár 7 méternyire is elterjesztheti, ami igen magas kockázatot jelent.

A szopornyica az etető-, itatótálakon, játékokon és egyéb felszereléseken keresztül is terjedhet. A betegség tünetei igen változatosak, felléphet magas láz, kötőhártya-gyulladás, szem- és orrváladékozás, nehézlégzés, köhögés, hányás és hasmenés, étvágytalanság, letargia, az orr és a talpak elszarusodása, megkeményedése és idegrendszeri szimptómák is.

Kennelköhögés

A kennelköhögés a kutyák egyik legfertőzőbb légúti megbetegedése. Az igen ragályos betegség a hűvös, nyirkos időjárás beköszöntekor jelentkezik a legtöbbször. Leggyakrabban kutyafuttatóban, menhelyeken üti fel a fejét, tehát összességében ott, ahol több kutya van egy területen. A betegséget sokszor hasonlítják az emberi influenzához. Az ebek többsége viszonylag hamar kigyógyul belőle, de egy gyenge immunrendszerű állat esetében veszélyes lehet. A kennelköhögés ellen vakcinák is elérhetőek.

Leptospirózis

Ez a bakteriális megbetegedés hatással lehet a vesére és a májra, szennyezett vízzel és fertőzött vizelettel terjed. A baktériumok a vizelettel ürülnek, a gazdaállat évekig képes lehet ily módon fertőzni. Kockázatos helyek lehetnek tehát az elhagyatott szemétlerakók, a kórokozókkal szennyezett természetes vizek, pocsolyák, takarmány, talaj, vagy bármilyen tárgy, amelyre a leptospirák rákerülnek. A betegség járhat lázzal, hányással, hasmenéssel, sárgasággal, köhögéssel, orrfolyással és vesekárosodással. Szintén létezik ellene védőoltás, amit a legtöbb kombinált vakcina magába foglal.

Férgesség

A védőoltások mellett a rendszeres féreghajtás is elengedhetetlen, alkalmazását törvény írja elő. A kiskutyák szervezetébe az anyatejen keresztül is bejuthatnak a férgek, ezért az erre a célra gyártott paszta, esetleg tabletta már 2 hetes kortól ajánlott. A kezelést kéthetente ismételni kell, egészen 12 hetes korig. Ezután havonta, féléves kor után háromhavonta érdemes adni.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon