hirdetés

Ezért ne vidd sétálni, mielőtt megkapná minden oltását: a kölyökkutyák gyakori betegségei

László Enikő

2022. január 25 - Képek: Getty Images Hungary

A kölyökkutyák több szempontból is kiemelt odafigyelést igényelnek. Ezek közül az egyik, és talán legjelentősebb a különböző betegségek elkerülése.

hirdetés

Mivel a kölyökkutyák immunrendszere még nem fejlődött ki rendesen, különösen fontos, hogy a betegségektől megóvják őket gazdáik. Bár hazánkban csak a veszettség elleni vakcina kötelező az ebek számára, a kombinált oltás is erősen ajánlott, hiszen egyes fertőzések akár a kiskutya életébe is kerülhetnek.

Mikor mehet sétálni?

Általában nem ajánlott sétáltatni kedvencedet, amíg nem kapta meg oltásait. A védőoltások segítenek megóvni kutyádat a betegségektől, így elengedhetetlenek, amikor a kölykök kimennek a szabadba. A fiatal ebek különösen érzékenyek a súlyos betegségekre, például a parvovírusra és a szopornyicára.

A kölyökkutyák vakcinázása körülbelül 6-8 hetes kortól kezdődik, ugyanis ekkor szűnik meg az anyakutyától kapott maternális immunitás. Ettől kezdve az ebek védtelenek lesznek a betegségekkel szemben, ezért nagyon fontos oltásuk. Azonban, amíg nem alakult ki az immunitásuk, nem ajánlott a kicsiket utcára, társaságba, ismeretlen egészségügyi állapotú kutyák közé vinni.

Parvovírus

A parvovírus egy rendkívül ragályos kutyabetegség. Fertőzött egyeddel, vagy annak bélsarával, hányásával való közvetlen kontaktus által terjed. Jellemző emésztőrendszeri tünetekkel jár, például véres hasmenés, hányás, láz, letargia, súlycsökkenés, dehidratáltság. A legtöbb kutyát 6-8 hetes kortól kezdődően oltják ellene, később pedig a kombinált oltás segítségével előzhető meg a fertőzés. A parvovírus sajnos sok esetben halálos végkimenetelű, így kiemelten fontos a védekezés.

Szopornyica

A szopornyica szintén egy nagyon ragályos fertőzés, ami sajnos gyakran halálos végkimenetelű. Főként légúti váladékkal terjed (köhögés és tüsszögés). A kutya tüsszentése a fertőzést akár 7 méternyire is elterjesztheti, ami igen magas kockázatot jelent.

A szopornyica az etető-, itatótálakon, játékokon és egyéb felszereléseken keresztül is terjedhet. A betegség tünetei igen változatosak, felléphet magas láz, kötőhártya-gyulladás, szem- és orrváladékozás, nehézlégzés, köhögés, hányás és hasmenés, étvágytalanság, letargia, az orr és a talpak elszarusodása, megkeményedése és idegrendszeri szimptómák is.

Kennelköhögés

A kennelköhögés a kutyák egyik legfertőzőbb légúti megbetegedése. Az igen ragályos betegség a hűvös, nyirkos időjárás beköszöntekor jelentkezik a legtöbbször. Leggyakrabban kutyafuttatóban, menhelyeken üti fel a fejét, tehát összességében ott, ahol több kutya van egy területen. A betegséget sokszor hasonlítják az emberi influenzához. Az ebek többsége viszonylag hamar kigyógyul belőle, de egy gyenge immunrendszerű állat esetében veszélyes lehet. A kennelköhögés ellen vakcinák is elérhetőek.

Leptospirózis

Ez a bakteriális megbetegedés hatással lehet a vesére és a májra, szennyezett vízzel és fertőzött vizelettel terjed. A baktériumok a vizelettel ürülnek, a gazdaállat évekig képes lehet ily módon fertőzni. Kockázatos helyek lehetnek tehát az elhagyatott szemétlerakók, a kórokozókkal szennyezett természetes vizek, pocsolyák, takarmány, talaj, vagy bármilyen tárgy, amelyre a leptospirák rákerülnek. A betegség járhat lázzal, hányással, hasmenéssel, sárgasággal, köhögéssel, orrfolyással és vesekárosodással. Szintén létezik ellene védőoltás, amit a legtöbb kombinált vakcina magába foglal.

Férgesség

A védőoltások mellett a rendszeres féreghajtás is elengedhetetlen, alkalmazását törvény írja elő. A kiskutyák szervezetébe az anyatejen keresztül is bejuthatnak a férgek, ezért az erre a célra gyártott paszta, esetleg tabletta már 2 hetes kortól ajánlott. A kezelést kéthetente ismételni kell, egészen 12 hetes korig. Ezután havonta, féléves kor után háromhavonta érdemes adni.

betegség tünetei féreghajtás férgek kennelköhögés kiskutya oltása kölyökkutya kölyökkutya betegségei kutya betegségei leptospirózis kutya parvovírus szopornyica védőoltás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink