hirdetés

Nem érdemes csak az előírásokra támaszkodni: Tornóczky Anita szerint ezek az egészségügyi óvintézkedések elengedhetetlenek kutyád számára

Tornóczky Anita

2022. május 8 - Képek: Getty Images Hungary

Sziasztok! Izé vagyok, mentett kutya. Tornóczky Anita és az Állatvédőrség hozott el egy szörnyű helyről, ahol születtünk a testvéreimmel. Mivel kölyökkoromban voltam parvós, ami egy fertőző, nagyon durva bélgyulladás, a gazdám nagyon odafigyel az egészségemre. Mami (így hívom őt, mivel 3 hetes korom óta nevel) azt mondja, bizonyos dolgok alapvetőek, ha jó gazda akarsz lenni.

hirdetés

Nekem négy kölyökkori oltásom van, azon felül pedig minden évben a kötelező veszettség ellenivel kapunk valami ismétlőt is, ami ezekre emlékezteti szervezetem. Elhihetitek, hogy egyikünk sem rajong a szurkálásért, de Mami felelős gazdiként – ezt így mondják – megpróbál minden kórságtól megvédeni minket, amiknek a nagy részébe akár bele is halhatnánk, úgyhogy komolyan kell ezeket venni.

Szopornyica

Van még egy mocsok vírus a parvo mellett, már a szó is ronda: szopornyica. Ez a betegség rengeteg csúnya tünettel jár, amik maradandó károsodással, vagy halállal is végződhetnek! Azelőtt, hogy kitalálták az emberek a védőoltást ellenük, a legtöbb kutya ezekbe a végzetes vírusokba halt bele – pokoli kínok után. Mindkét kór ellen az egyetlen védekezés a sorozatos védőoltás. Ezek a vakcinák benne is vannak a kölyökkorban adott kombinált oltásban, nekem elhihetitek, mert én nehezen, de túléltem, nagyon fontos, hogy védettek legyünk ellenük! Arról meg jó, ha tudtok, hogy piszkosul sokba is kerül egy-egy ilyen komoly betegséget állatkórházban kikezeltetni. A megelőzés néha kidobott pénznek tűnik, de ne sajnáljátok!

Védelem a kullancsok ellen

A kullancsok elleni védelem is ilyen. Van ezeregy fajta védekezési mód, amivel elriasztjuk, vagy megöljük az esetlegesen fertőzést terjesztő parazitákat. Az általuk terjesztett betegségeket meg lehet előzni, ezeket tehát jobb kivédeni, mint utána sírva szurira meg infúzióra hordani a babéziás kedvencedet. Itt fontos megemlítenem, hogy ezeknél a védekező szereknél, legyen az tabletta, csepp, vagy nyakörv, a vérszívó megharapja a kutyát és annak vérével érintkezve hal meg. Így nem kell megijedni, ha olykor egy-egy halott kullancsot találtok a kutyában. Sőt, az is előfordulhat, hogy mászik rajta egy, ami él, mert még nem harapta meg.

Az emberek furák, arra, ami csak lehet, hogy előfordul és nem kötelező, nem szívesen költenek, csak a pénz érdekli őket, mondják, hogy velük úgysem történik ilyesmi. Amikor meg mégis, akkor már persze a pénz nem számít, de ezt jobb nem megvárni.

A féreghajtás fontossága

Ami még fontos, az a féreghajtás. Egy finom, ízesített tablettát kapunk a Mamitól 3 havonta. Aki nagy, annak többet is ad. Ezt sem érdemes elhanyagolni, főleg ha van kicsi gyerek is a családban. A férgesség is rengeteg egészségügyi problémát tud okozni, így jobb elkerülni.

Ne csak az előírásokat kövesd

Az érdekesség az itt leírtakban, hogy a veszettség elleni oltáson kívül semmi nem kötelező. Körülbelül 1% esélye van egy városi kutyának, hogy veszettséggel találkozik, mégis kötelező az oltás az emberek védelmében. Viszont amikben elpusztulhatnak a fajtársaim, azok ellen a vakcina csupán ajánlott. A lényeg tehát, hogy sose csak az előírásokat kövessétek, mert a fontos védőoltások, a kullancs-bolha elleni védelem és a féreghajtás igaz, hogy nem kötelezőek, de létfontosságúak az életünkben.

beteg a kutya bolha féreghajtás kötelező oltás kullancs kutya betegségei oltás szopornyica Tornóczky Anita védőoltás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink