hirdetés

Ezeket az oltásokat érdemes tavasszal beadni kutyádnak: mutatjuk a legfontosabbakat

László Enikő

2021. április 13

Bár Magyarországon jogilag csak egyetlen kötelező oltás létezik a kutyák számára, egyes vakcinák erősen ajánlottak vagy érdemes azokat kiegészítésként beadatni. Mutatjuk, mik közül választhatsz.

hirdetés

Az oltások semmiképp sem elhanyagolhatók, rendkívül fontos szerepet játszanak abban, hogy négylábú társad hosszú és egészséges életet élhessen. Mutatjuk, milyen oltások közül választhatsz.

Miért fontos a veszettség elleni oltás?

A tudomány jelenlegi állása szerint a veszettségre nincsen gyógymód. Ez egy olyan vírusos betegség, amely az idegsejtekben terjed és szaporodik. Szinte minden melegvérű élőlény elkaphatja, tehát a kutyák, macskák, vadállatok és az emberek is. Oltás nélkül végzetes kimenetelű a betegség lefolyása. Az injekciót évente egyszer kell alkalmazni, kölyökkorban sűrűbben. A WHO adatai szerint a veszettség emberre 99%-ban kutyaharapás által terjed.

Erősen ajánlott a kombinált oltás

A kombinált oltás nem kötelező, de erősen ajánlott. Ezt minden felelős gazda beadatja kedvencének, hiszen számos súlyos betegség megelőzhető általa. A kombinált oltás általában magába foglalja a parvovírus, szopornyica, leptospirózis, fertőző májgyulladás, parainfluenza vírus és olykor a kennelköhögés elleni hatóanyagokat is. Az első két monovalens veszettség vakcinával rendelkező kedvenceink már egy injekció formájában, veszettség és kombinált oltásként is megkaphatják a védelmet.

Milyen választható kiegészítő oltások léteznek még?

Számos olyan vakcina létezik, amit nem kötelező beadatni kedvencednek és az erősen ajánlott kategóriába sem sorolják. Ennek ellenére sok gazdi szeretné minél nagyobb biztonságban tudni kutyáját, és ezért választ egyéb kiegészítő oltásokat is.

Lyme-kór

A kullancsok köztudottan rendkívül veszedelmes élősködők, hiszen több életveszélyes betegség terjesztői. Ezek közül talán a legismertebb a Lyme-kór, amit egy kullancs által terjesztett baktérium (Borrelia) okoz. Nemcsak állatokra, de az emberre is rendkívül veszélyes. A tünetek a csípés utáni 1-5 hónapban jelentkezhetnek először: fáradékonyság, levertség, gyengeség, láz és étvágytalanság. A betegség ízületi gyulladást, ennek következtében sántítást okozhat. Ha nem ismerjük fel elég korán, vese-, és szívproblémák alakulhatnak ki.

A megelőzéshez nagyon fontos a kullancs elleni készítmények egész évben történő alkalmazása. Emellett a gazdáknak lehetősége van Lyme-kór elleni oltás beadatására is, amely véd a betegség ellen. A vakcina azonban nem tartja távol kedvencedtől a kullancsokat és csak az adott kórral szemben hatásos. Az oltást minden 12 hetes kort betöltött kutya megkaphatja, amit 3-4 hét múlva ismételni kell. Ezután évente, jellemzően tavasz előtt érdemes újra beadatni. Azonban legfontosabb minden esetben a paraziták távol tartásával történő prevenció.

Babéziózis

A babéziózis a kutyák egyik leggyakoribb kullancs általi megbetegedése. Általában az úgynevezett kutyakullancs terjeszti Magyarországon. Kutyamaláriának is hívják, mert az élősködők az állat vörösvértesteit támadják meg. Az első tünetek a néhány naptól akár három hétig terjedő intervallumban jelentkezhetnek. A betegség magas lázzal kezdődik, amit étvágytalanság és erős szomjúság követ. A kutya súlya ezután rohamosan csökkenhet, bágyadttá, kedvetlenné és letargikussá válhat. Ha nem kezelik, sárgaság és vérszegénység alakulhat ki. Ennek következménye lehet a sötét pirosas vizelet, a bőr felszínén megjelenő bevérzések. A nyálkahártyán gyulladások léphetnek fel.

A megelőzésben itt is fontos szerepet játszik a kullancsokkal szembeni védelem, de oltás is kapható a kór ellen, azonban ennek hatékonysága kérdéses, illetve Magyarországon nem elérhető. A vakcina azonban nem előzi meg a fertőzést, csupán a lefolyását gyorsítja fel és teszi a tüneteket kevésbé súlyossá.

Herpesz

A kutyák herpeszvírusa nemi úton, szájon át cseppfertőzéssel, fertőzött tárgyakkal való vagy közvetlen kontaktussal, például nyalogatással, szagolgatással terjed. Leginkább a fiatal szukákra veszélyes, továbbá azokra a vemhes kutyákra, akiknek az immunrendszere valami miatt le van gyengülve. A fertőzés leggyakrabban világrajövetel közben a szülőcsatornában következik be, a kiskutyák így kapják el a betegséget. Ha a születést követően nem kapnak ellátást, sajnos rövid időn belül elpusztulnak. A fertőzés továbbá bekövetkezhet a vemhesség során, ami magzatelhaláshoz vezethet, illetve a tünetmentes hordozóknál stressz is előidézheti.

A herpeszvírus elleni védőoltás leginkább tenyésztők kutyái számára ajánlott, hiszen, ha a fertőzés bekerül egy tenyészetbe, igen gyorsan elterjed. Általában tüzelés során vagy párzás után néhány nappal, illetve ellés előtt egy-két héttel oltják a szuka kutyákat a vírus ellen.

Kennelköhögés

A kennelköhögés egy rendkívül fertőző, felső légúti megbetegedés. Pontosabban egy légcső- és hörgőgyulladás, aminek jellemző tünete az erőteljes köhögés, ami olykor fulladozásba, hányásba is torkollhat. A betegséget általában több kórokozó együttesen okozza.

Hajlamosíthat rá a stressz, hideg időjárás, illetve füstös, poros helyen való tartózkodás is. Ha gyakran jársz kedvenceddel kutyás társaságba, kutyafuttatóba, panzióba, kutyaiskolába, különösen érdemes odafigyelned. A menhelyeken élő ebek vannak a legsúlyosabb veszélynek kitéve, hiszen ott sok négylábú éli összezárva mindennapjait. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a betegség rendkívül fertőző. Hiába kezelnek egy ebet és hiába van már látszólag jól, könnyen fertőzheti a környezetében élő kutyákat.

Ha gyakran jársz kutyás társaságba, célszerű lehet beadatni kedvencednek a kennelköhögés elleni védőoltást. Létezik olyan megelőző módszer is, amikor az orrnyálkahártyára cseppentik a vakcinát, ezáltal elkerülhető a kellemetlen szurkálás. Ez egy évig biztosít védelmet a kutya számára.

(Képek: Getty Images Hungary)

babéziózis herpesz kennel köhögés kötelező oltás kutya herpeszvírus kutya oltás Lyme-kór választható oltások

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink