hirdetés

Így megmentheted a kutyádat, ha megrázta az áram

Hangai Lilla

2024. január 15 - Képek: Getty Images Hungary

Az elektromos vezetékek vagy a csillogó lámpafüzérek nagyon izgalmas játékszerek lehetnek egy kíváncsi, játékos vagy éppen fogzó kutyus számára, aki most ismerkedik a nagyvilággal vagy váltja a fogait. Az áramütés általában a száj és a környező területek égési sérüléseit, a szív, a tüdő és más szövetek károsodását okozhatja, és akár halálos kimenetelű is lehet.

hirdetés

A PetMD állatorvosi honlap kifejtette, hogy az áramütés a kutyák esetében gyakran olyan szövődményeket vonhat maga után, mint a folyadék felhalmozódása a tüdőben (tüdőödéma) és a kóros szívritmus, valamint beszámoltak szürkehályog kialakulásáról is ezeknél az állatoknál. A következőkben arról lesz szó, milyen tünetekre kell figyelned, hogyan kezelhető, hogyan előzheted meg a bajt.

Az áramütés jelei a kutyák esetében

Az áramütés legnyilvánvalóbb jele az égési sérülések megjelenése a kutya szájában és a környező területeken. A bajusz vagy a pofákat fedő szőrzet megégése is erre utalhat. A súlyos elektromos áramütés jelei a következők lehetnek az égési sérüléseken kívül:

 • köhögés;
 • rendellenesen gyors légzés;
 • recsegő hangok kiáramlása a tüdőből;
 • nehézlégzés;
 • kékes árnyalatú bőr és nyálkahártya;
 • gyengeség;
 • összeomlás;
 • rohamok.

Az áramütés gyanúja esetén azonnal állatorvoshoz kell vinni a kutyát! Akkor is, ha úgy tűnik, nem szenvedett nagyobb sérülést. Laikusként sosem tudhatod, hogy milyen következményei lehettek a balesetnek a belső szerveket illetően.

Az áramütés kezelése a kutyák esetében

Ha tanúja vagy az áramütésnek, kapcsold ki az áram-védőkapcsolót, mielőtt a kutyád segítségére sietsz. Ezzel megvéded magad egy lehetséges áramütéstől. Ha kedvenced nem lélegzik – de csak akkor, ha nem lélegzik és nem reagál – , tisztítsd meg a száját minden esetleges idegen anyagtól és nyújts segítséget számára újraélesztéssel.

Szintén a PetMD leírja, hogy a 14 kg-nál kisebb kutyákat az oldalukra kell fektetni egy egyenes felületen, majd helyezd a két tenyeredet a kutya mindkét oldalára a szív fölött. A mellkast nyomd be egyharmadáig, miközben egyet számolsz, kiengeded, majd szintén egyet számolsz. Minden 5. nyomást kövessen egy lélegeztetés. Ha van valaki, aki ebben tud neked segíteni, az még jobb. Fogd be a kutya pofáját, majd fújj az orrába kétszer. Minden 3-4 kör után ellenőrizd, hogy visszatért-e a szívverés. Ha igen, folytasd még a lélegeztetést, míg a kutya magától nem kezd lélegezni.

Egy kutya mellett oda kell figyelni arra, hogyan tároljuk az elektromos eszközeinket.

14 kg-nál nagyobb kutyák esetében fektesd az oldalára az ebet egy sima felületen, majd mindkét tenyeredet helyezd a szív fölé, egymásra. Az előbb részletezett módon végezd el a nyomásokat és a befújást úgy, hogy nem hajlítod be a könyöködet. Ehhez térdelned kell a kutya mellett. Ismételd a fentebb leírt módon, míg a kutya szívverése vissza nem tér.

Nem szabd néhány perc után feladni a küzdelmet! 20-30 percen belül minden esély megvan arra, hogy a kutya visszatérjen az életbe. Ezt követően azonnal vidd el az ebet az állatorvoshoz, akkor is, ha úgy tűnik, már jól van!

Ha vizuális típus vagy, ez a magyar nyelvű oktatóvideó segítségedre lesz: 

Az áramütés kezelése az orvosnál

A kutya állapotától függően az áramütés kezelése a következőket foglalhatja magában:

 • fájdalomcsillapítás;
 • antibiotikumok felírása a fertőzések megelőzésére;
 • oxigénterápia;
 • folyadékterápia;
 • gyógyszerek felírása a szívritmus normalizálására, a folyadék eltávolítására a tüdőből és a rohamok kezelésére.

Sok esetben a kutyát ilyenkor kórházban tartják egy időre, hogy biztosak lehessenek benne, az állapota stabilizálódik. Előfordulhat, hogy a szájban keletkezett égési sérülések miatt a négylábú nem tudja elfogyasztani a megszokott eledelt, így lágy vagy egyenesen cseppfolyós tápra kell váltani, vagy pépesíteni kell a megszokottat.

Ha az égés nem képes magától meggyógyulni, elképzelhető, hogy műtétre lesz szükség.

Az áramütés megelőzése

Az elektromos sérülések megelőzésének legfontosabb lépése, hogy kutyádat távol tartsd az elektromos vezetékektől és aljzatoktól. Fontos lecserélni a sérültnek tűnő kábeleket és az aljzatokat is, ha problémásnak tűnnek. A gazdik sok esetben beszereznek olyan eszközöket, melyek háztartási gyermekvédelmi kiegészítők. A tapasztalatok szerint ezek is sokat segítenek a balesetek elkerülésében.

Ide kattintva megtudhatod, hogy szoktathatod le a kölyköt a rágcsálásról.

áramütés CRP újraélesztés kutya áramütés kutya újraélesztés újraélesztés kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink