hirdetés

A karácsony elmaradhatatlan kelléke életveszélyes lehet a kutyára

Szénási Szimonetta

2023. december 14 - Képek: Az én kutyám

Szinte mindenhol megtalálható, sőt, van, amikor épp a gazdi biztatja vele játékra a kutyát. Pedig nagy baj lehet belőle!

hirdetés

Az ünnepi jelzőhöz legtöbbször az illatok, az ízek és a fények főneveket társítjuk. A fenyőillat, a mákos bejgli íze és a fényfüzértől pompázó fa kétségkívül mind emelik a karácsony hangulatát. Egyúttal emlékként is lenyomatot hagynak. Ám ez a három felsorolt dolog pont olyan, amit távol kell tartani a kutyától. A fenyőben levő olaj enyhén mérgező hatású, míg a bejgli hamar megülheti az eb gyomrát. A fényfüzérrel azonban ennél is nagyobb a baj: az áramütés veszélye. A kíváncsi jószág komoly, akár életveszélyes sérüléseket szerezhet miatta.

Árammal vagy elemmel

Az égősorok általában vagy árammal, vagy elemmel működnek. Az utóbbi a kevésbé rizikós: annál maga az elem az, ami megrágva nagy bajt okozhat, de maga a füzér nem (persze nem jó az sem, ha műanyagot nyel kedvenced!) Az áramütés azonban pillanatok alatt halálhoz vezethet, így ha egy épp konnektorba dugott fényfüzért kezd el rágcsálni a kutya, akkor lehet, hogy már nem érsz oda időben!

A rombolásra hajlamos, valamint a kölyökkutyák vannak a legnagyobb veszélyben – hiszen a picik, pláne, ha fogzanak, mindent a szájukkal vizsgálnak meg.

Ne tekerd a kutyádra!

Mint a bevezetőben említettük, gyakran épp a gazdi kelti fel kutyája érdeklődését a fényfüzérek iránt. Nem egy olyan képet láttunk, ahol ünnepi dísz gyanánt égősort tekertek az eb teste vagy épp a nyaka köré. Nagyon kockázatos!

Mit tegyél áramütés esetén?

A legjobb, ha kedvenced nem fér hozzá semmilyen elektromos dologhoz. Így az árammal működő karácsonyi dekorációkat is tedd számára elérhetetlen helyre. Ám ha egy óvatlan pillanatban mégis bekövetkezne a baj, és a kutyát áramütés érte, az alábbiakat kell tenned:

1.) Ha magától nem csapta volna le, a legfontosabb, hogy kapcsold le a biztosítékot! Máskülönben a sérült állapota folyamatosan rosszabbodni fog, és te is áramütést szenvedhetsz. Ha nem tudod, hol a főkapcsoló, gumikesztyűben húzd ki a csatlakozót a konnektorból.

2.) Amennyiben az állat rohamot kapott, akkor meg kell várnod, hogy az elmúljon. Ezt gyorsíthatod, ha sötét, nyugodt helyre viszed a kutyát, és nem beszélsz hozzá. Amennyiben nem tudod mozgatni, takard le a szemeit, de arra ügyelj, hogy levegőt kapjon!

3.) Az áramütés következtében megégett bőrfelületet kezd el hűteni hideg víz alatt vagy ruhába tekert jégzselével. A száját jégkockával vagy hűtheted.

Bár van, hogy csak a fájdalom hatására felhangzó vonyítás jelzi, hogy baj történt, áramütés esetén minden esetben azonnal orvoshoz kell vinni az állatot. Még akkor is, ha nem tűnik úgy, hogy bármi baja lenne. A testén áthaladó áram gyakran szemmel nem látható belsős sérüléseket okoz és a szívműködést is megzavarhatja.

Ismerned kell a technikát!

Sajnos az is bekövetkezhet, hogy az áramütés következtében a kutyának megáll a szíve. Ebben az esetben azonnal meg kell kezdened az újraélesztést!

Ebből a videóból megtanulhatod a helyes technikát:

Ha pedig szeretnél igazán felkészült gazdi lenni, ebben a cikkben dr. Luvszandagva Dzsargalszajhan (Zsargal) részletezi, mi kerüljön kedvenced elsősegélydobozába.

áramütés baleset égés égési sérülés karácsony újraélesztés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink