hirdetés

5 dolog, amit jelezhet a folyamatos rágcsálás kutyádnál

Jakab Viktória

2023. május 17 - Képek: Getty Images Hungary

A rágcsálás egy kutya életében folyamatosan jelen van. Egy fiatal kutya rágás révén fedezi fel a környezetét, de idősebb kutyusoknak is hasznos és kedvelt tevékenysége. Nem mindegy azonban, hogy mi áll a hátterében és miket rág meg kedvencünk.

hirdetés

Teljesen normális, hogy a kölyökkutyák megrágcsálják a tárgyakat maguk körül, miközben felfedezik a világot. A rágásnak számos hasznos hatása lehet egy kutya számára. Fiatal kutyusoknak ez egy módja, hogy enyhítsék az épp növésben lévő fogak által okozott fájdalmat, míg egy idősebb kutya rágás segítségével az állkapcsát erősen és a fogait tisztán tudja tartani. Az unalom elűzését is szolgálja, és enyhíti a kisebb szorongást vagy frusztrációt.
A folytonos, esetenként rongálásba is átcsapó rágcsálásnak több oka is lehet. Összegyűjtöttünk néhány lehetséges okot és tippeket arra, hogyan előzzük meg, hogy kutyusunk azt is összerágja, amit nem szabad.

A rágás a kölyköknek nagyon fontos

1 Fogváltás miatti rágás

Az első, ami talán mindenkinek eszébe jut, az a kölykök folyamatos rágcsálása. A vágy, hogy felfedezzék az érdekes dolgokat maguk körül, és a fogzás okozta kellemetlenség rágásra készteti a kölyköket. Hasonlóan az emberi csecsemőkhöz, a kölykök is átesnek egy időszakon, amikor elveszítik tejfogaikat, és fájdalommal jár, ahogy nőnek az új fogacskák. Ez az intenzív rágási szakasz általában hat hónapos korban véget ér. Vannak, akik azt javasolják, hogy a kölyökkutyáknak jégkockákat, speciális, lefagyasztható kutyajátékokat vagy fagyasztható nedves törlőkendőt adjunk, aminek a rágcsálása segíthet a fogzási fájdalom enyhítésében. Bár a kölyökkutyák számára ez szükséges elfoglaltság, de gyengéd útmutatással megtaníthatjuk a kiskutyát, hogy korlátozza ezt a tevékenységét a megfelelő tárgyakra, például a saját játékaira.

2 Szövetszívás

Egyes kutyák nyalják, szívják és rágják a takarójukat, párnájukat, vagy amilyen szövetet épp találnak. Szakértők úgy vélik, hogy ez a viselkedés a túl korai (hét-nyolc hetes kor előtt) elválasztás következménye is lehet. Ha egy kutya szövetszívó viselkedése hosszabb ideig jelentkezik, és nehéz elterelni a figyelmét erről, akkor lehetséges, hogy a viselkedés kényszeressé vált. Ilyen esetben hasznos lehet egy szakember segítségét kérni.

3 A rágás szeparációs szorongást is jelezhet

Azok a kutyák, akik azért rágcsálnak, hogy enyhítsék a szeparációs szorongás okozta stresszt, általában csak akkor teszik ezt, ha magukra hagyják őket, leginkább akkor, ha teljesen egyedül vannak. A szeparációs szorongás egyéb jeleit is mutatják, mint például nyüszítés, ugatás, járkálás, nyugtalanság, vizelés és székletürítés.

A kutya fogait is tisztítja a rágás

4 Kevés kalóriát fogyaszt a kutya

A korlátozott kalóriatartalmú diétán lévő kutyus is könnyen rászokhat, hogy megkóstolja, megrágcsálja a tárgyakat, hátha talál valamilyen plusz táplálékot. Ilyenkor a kutya általában az étellel kapcsolatba kerülő, ételszagú tárgyak felé irányítja a figyelmét, legtöbbször ezeket teszi tönkre.

5 Túl kevés mozgás és mentális stimuláció

Egyes kutyák egyszerűen nem kapnak elegendő fizikai és mentális stimulációt. Ilyenkor az eb rágás segítségével néha egyszerűen az unalmát űzi el. Ennek megelőzése érdekében ügyeljünk arra, hogy kedvencünk sokféle módon használhassa elméjét és testét. Nagyszerű lehetőséget kínálnak erre a napi séták, kirándulások és túrák, a póráz nélküli játék más kutyákkal, a közös játékok, a kutyasportok (agility, freestyle, flyball stb.) és a táplálékkal tölthető játékok.

A kutya számára a rágás normális viselkedés

A rágás teljesen normális viselkedés minden korosztály számára, hisz erősen tartja az állkapcsukat és tisztán a fogaikat. A kutyák szeretnek csontokat, botokat és szinte bármit, ami elérhető, megrágcsálni. Igaz, a rágcsálás normális tevékenység, de a kutyák néha nem megfelelő tárgyakon élik ki az ösztöneiket, ezért fontos, hogy mind a kölyökkutyák, mind a felnőtt kutyák részére biztosítanunk kell különféle megfelelő és vonzó rágójátékokat. De ha meg akarjuk előzni, hogy kutyusunk olyat is a fogai közé kapjon, amit mi nem szeretnénk, akkor ez nem mindig elég. A kutyáknak meg kell tanulniuk, hogy mit szabad rágni és mit nem, de szelíd, emberséges módszerekkel kell erre megtanítani őket.

Ennek egy gazdi sem örül, de a bűnbánó arckifejezés azért cuki

Így segíthetünk, hogy a rágás ne legyen rongálás

  • Legyen kutyabiztos a ház, ha esély van rá, hogy kutyusunk rágcsálni fog. Tartsuk a cipőket és a ruházatot egy zárt szekrényben, ne maradjanak elérhető helyen ruhák, könyvek, olyan tárgyak, amiket esetleg kedvencünk szívesen megrágna. Könnyítsük meg a sikerét!
  • Rágásriasztóval megakadályozhatjuk, hogy azokat a tárgyakat rágcsálja össze, amiket nem tudunk eltenni, például bepermetezhetjük az asztal vagy a szék lábát. Amikor először használjuk, fújjunk egy kis mennyiséget egy darab zsebkendőre vagy vattára. Finoman tegyük be közvetlenül a kutya szájába, hagyjuk, hogy megkóstolja, majd köpje ki. Ha kellemetlennek találja az ízét, megrázhatja a fejét, nyáladzhat. Nem fogja újra felvenni a zsebkendőt, és ideális esetben megtanulja az íz és illata közötti összefüggést, így nagy valószínűséggel kerülni fogja az ilyen szagú tárgyak rágását. Azonban vegyük figyelembe, hogy a destruktív rágás sikeres kezelése nem csupán elrettentő eszközöket igényel.
  • Ha azt látjuk, hogy megnyal vagy rág egy tárgyat, amit nem szabadna, szóljunk rá, vegyük ki a tárgyat a szájából, és adjuk neki helyette valamit, amit rágcsálhat, majd dicsérjük meg.
  • Ha egyedül kell hagynunk, akkor kijelölhetünk részére egy olyan területet, amit ajtóval vagy kiskapuval le tudunk zárni, és ahol nincsenek olyan tárgyak, amik csábítást jelenthetnek számára. Hagyjunk neki különféle megfelelő játékokat és rágni valót. Ne feledjük, hogy ha bezárjuk a kutyust, akkor sok mozgást és minőségi időt kell biztosítanunk, amikor vele vagyunk.
  • Annak érdekében, hogy megtanuljon különbséget tenni a rágható és nem rágható dolgok között, fontos, hogy ne zavarjuk össze azzal, hogy nem kívánt háztartási cikkeket, például régi cipőket és eldobott párnákat adunk neki játszani. Nem tisztességes elvárni, hogy megtanulja, hogy egyes cipőket lehet rágni, míg másokat nem.
  • Néha a kutya rágni kezd, amikor valamilyen stresszhelyzetbe kerül, például egy kennelben van egy másik állat közelében, akivel nem jön ki, vagy a gyerekek ugratják, ha autóba zárják. Az ilyen rágás csökkentése érdekében próbáljuk meg elkerülni ezeket a helyzeteket, amennyire lehetséges.

Mit rágjon a kutyusunk

  • Biztosítsunk számára rengeteg saját játékot és rágócsontot, így ha azokkal foglalkozik a kutya, a rágás nem csap át rongálásba. Figyeljük meg, melyik játékokat rágja hosszú ideig, és továbbra is kínáljuk azokat. Ideális, ha néhány naponként mutatunk neki valami újat, vagy forgatjuk a rágójátékait, hogy ne unja meg őket. Csak olyan természetes csontokat adjunk a kutyának, amelyeket kifejezetten ilyen célra árulnak. Ne adjunk neki főtt, maradék csontokat, mert az ezekből letört darabok akár súlyos sérülést is okozhatnak.
  • Kínáljuk meg néhány ehető rágnivalóval is, például nyersbőr csontokkal, sertésbőrtekercsekkel vagy más természetes rágójátékkal. Ilyenkor ne hagyjuk felügyelet nélkül, mert ha túl nagy darabot harap le és egyben lenyeli, az fulladáshoz is vezethet. Győződjünk meg róla, hogy a rágás közben el van választva más kutyáktól, hogy ellazulhasson, mert más kutyák jelenlétében úgy érezheti, versenyeznie kell velük, és megpróbálhatja gyorsan lenyelni az ehető tárgyakat.
  • A nap azon időszakaiban, amikor a kutyus a legvalószínűbb, hogy rágcsálni kezd, adjunk neki valami finomsággal megtöltött játékot. A játékba beletehetjük a napi táplálékának egy részét.

 

 

kölyökkutya rág kutya fogzás kutya rágcsál kutya szeparációs szorongás kutya szétrág rágás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink