hirdetés

Búcsú a tejfogaktól: így zajlik a kölyökkutya fogváltása

László Enikő

2022. április 13 - Képek: Getty Images Hungary, Jacks and Bears Kennel

Ha ez az első kutyád, vagy már sok idő telt el azóta, hogy kölyökkutya tulajdonosa voltál, érdemes megismerkedned a kiskutyák fogzásának folyamatával. Ugyanis az ebek, ahogyan az emberek is, fogak nélkül születnek, és idővel tejfogaikat is leváltják.

hirdetés

Bár az ember és a kutya fejlődése eltérő, a fogfejlődésben bekövetkező változások igen hasonlóak. Ahogyan a gyerekek, úgy a kiskutyák is fogak nélkül születnek. Ez megkönnyíti a szoptatást és kevesebb kényelmetlenséget okoz az anyának. A tejfogak az első néhány hónapban fejlődnek ki, és lehetővé teszik a kiskutyák számára a szilárd táplálék fogyasztását. Az első fogak 3 hetes kor környékén kezdenek kihasadni, 12 hetes korban pedig megindul a fogváltás, amikor a tejfogak helyett a maradandók jelennek meg. Először a metszőfogak cserélődnek, majd a szemfogak. A fogváltás függ az eb egészségügyi állapotától, fajtájától is. A nagytestű kutyáknál a legtöbb esetben hamarabb zajlik le, mint a kistestű ebeknél.

Fotó: Jacks and Bears

2-4 hét

A kölyökkutya továbbra is az anyjával és a tenyésztőjével van, amikor a tejfogai kijönnek. Ekkor már kinyílik a szeme, és továbbra is anyatejjel táplálkozik.

5-6 hét

Mostanra a kölyökkutya összes, azaz 28 tejfoga kibújt. Ez idő tájt a tenyésztő valószínűleg már elválasztja az alomban lévő kölyköket, mivel azok megtanulják enni a nedves, puha kölyökeledelt.

12-16 hét

A fogváltás (amikor a tejfogak maradandókra cserélődnek) jelei általában csak 12 hetes korban jelentkeznek. Onnan tudhatod, hogy kedvenced fogzik, hogy sokat kezd el rágni, nyáladzani, mancsával pedig piszkálni kezdi száját. A kiskutya fejlődésének ezen a pontján biztonságos rágójátékokat kell biztosítani. Kérd meg állatorvosodat is, hogy ellenőrizze kedvenced száját, és győződjön meg arról, hogy minden a megfelelő módon halad.

A kölyökkutyák fogzáskor szinte mindent meg akarnak rágcsálni.

A kölyökkutya fajtájától függően körülbelül 16 hetes korig nem kezdenek kifejlődni a felnőtt fogak. Ez az időszak a szocializáció szempontjából is fontos – vagyis ahhoz, hogy kiskutyádat hozzászoktasd az új élményekhez. Sok teendő van ebben az életszakaszban, de a fogak tekintetében ez a kor egy jó alkalom arra, hogy elkezdd megérinteni a kiskutya száját, kívülről és belülről. Ezzel felkészíted arra, hogy megszokja a fogmosást és az állatorvosnál se legyen azzal problémája, ha a szakember a szájához nyúl.

6 hónapos kor után

Mire a kölyökkutya körülbelül hat (olykor hét) hónapos lesz, az összes fogának ki kell hullania, és lecserélődnie a maradandó fogakra. Általában a felnőtt kutyáknak 42 foguk van. Ha tejfogakat találsz ezen időszak után is, mindenképpen szólj állatorvosodnak, mert előfordulhat, hogy el kell távolítani azokat.

Egészséges fogsor.

A fogak egészségének megőrzése

Most, hogy a kölyökkutyának maradandó fogakkal teli szája van, fontos, hogy egészségesen is tartsd azokat. Rendszeres fogmosással és rágókák biztosításával csökkenthető vagy megelőzhető az állatorvos által végzett fogkőeltávolítás.

Kezdd a fogak finom dörzsölésével egy ujjra húzható fogkefével vagy gézlappal és kutyáknak készült fogkrémmel. Az emberek számára készült fogkrém gyomorpanaszokat okozhat, ha az állat lenyeli. A fogakat szódabikarbónából és vízből készült pasztával is meg lehet tisztítani.

Ezenkívül bizonyos ételek, jutalomfalatok, fogápoló gélek és sprayk, illetve egyéb termékek is rendelkezésre állnak, amelyek segítenek csökkenteni a lepedéket. Bizonyos fogápoló gélek a fogkő csökkentése mellett a leheletet is frissítik, illetve enyhítik a fogínygyulladás tüneteit is.

Képek: Getty Images Hungary, Jacks and Bears Kennel

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

fogak fogápolás kölyökkutya kölyökkutya fejlődése kölyökkutya rág kutya fogváltás kutya fogzás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink