hirdetés

Búcsú a tejfogaktól: így zajlik a kölyökkutya fogváltása

László Enikő, 2022. április 13 - Képek: Getty Images Hungary, Jacks and Bears Kennel

Ha ez az első kutyád, vagy már sok idő telt el azóta, hogy kölyökkutya tulajdonosa voltál, érdemes megismerkedned a kiskutyák fogzásának folyamatával. Ugyanis az ebek, ahogyan az emberek is, fogak nélkül születnek, és idővel tejfogaikat is leváltják.

hirdetés

Bár az ember és a kutya fejlődése eltérő, a fogfejlődésben bekövetkező változások igen hasonlóak. Ahogyan a gyerekek, úgy a kiskutyák is fogak nélkül születnek. Ez megkönnyíti a szoptatást és kevesebb kényelmetlenséget okoz az anyának. A tejfogak az első néhány hónapban fejlődnek ki, és lehetővé teszik a kiskutyák számára a szilárd táplálék fogyasztását. Az első fogak 3 hetes kor környékén kezdenek kihasadni, 12 hetes korban pedig megindul a fogváltás, amikor a tejfogak helyett a maradandók jelennek meg. Először a metszőfogak cserélődnek, majd a szemfogak. A fogváltás függ az eb egészségügyi állapotától, fajtájától is. A nagytestű kutyáknál a legtöbb esetben hamarabb zajlik le, mint a kistestű ebeknél.

Fotó: Jacks and Bears

2-4 hét

A kölyökkutya továbbra is az anyjával és a tenyésztőjével van, amikor a tejfogai kijönnek. Ekkor már kinyílik a szeme, és továbbra is anyatejjel táplálkozik.

5-6 hét

Mostanra a kölyökkutya összes, azaz 28 tejfoga kibújt. Ez idő tájt a tenyésztő valószínűleg már elválasztja az alomban lévő kölyköket, mivel azok megtanulják enni a nedves, puha kölyökeledelt.

12-16 hét

A fogváltás (amikor a tejfogak maradandókra cserélődnek) jelei általában csak 12 hetes korban jelentkeznek. Onnan tudhatod, hogy kedvenced fogzik, hogy sokat kezd el rágni, nyáladzani, mancsával pedig piszkálni kezdi száját. A kiskutya fejlődésének ezen a pontján biztonságos rágójátékokat kell biztosítani. Kérd meg állatorvosodat is, hogy ellenőrizze kedvenced száját, és győződjön meg arról, hogy minden a megfelelő módon halad.

A kölyökkutyák fogzáskor szinte mindent meg akarnak rágcsálni.

A kölyökkutya fajtájától függően körülbelül 16 hetes korig nem kezdenek kifejlődni a felnőtt fogak. Ez az időszak a szocializáció szempontjából is fontos – vagyis ahhoz, hogy kiskutyádat hozzászoktasd az új élményekhez. Sok teendő van ebben az életszakaszban, de a fogak tekintetében ez a kor egy jó alkalom arra, hogy elkezdd megérinteni a kiskutya száját, kívülről és belülről. Ezzel felkészíted arra, hogy megszokja a fogmosást és az állatorvosnál se legyen azzal problémája, ha a szakember a szájához nyúl.

6 hónapos kor után

Mire a kölyökkutya körülbelül hat (olykor hét) hónapos lesz, az összes fogának ki kell hullania, és lecserélődnie a maradandó fogakra. Általában a felnőtt kutyáknak 42 foguk van. Ha tejfogakat találsz ezen időszak után is, mindenképpen szólj állatorvosodnak, mert előfordulhat, hogy el kell távolítani azokat.

Egészséges fogsor.

A fogak egészségének megőrzése

Most, hogy a kölyökkutyának maradandó fogakkal teli szája van, fontos, hogy egészségesen is tartsd azokat. Rendszeres fogmosással és rágókák biztosításával csökkenthető vagy megelőzhető az állatorvos által végzett fogkőeltávolítás.

Kezdd a fogak finom dörzsölésével egy ujjra húzható fogkefével vagy gézlappal és kutyáknak készült fogkrémmel. Az emberek számára készült fogkrém gyomorpanaszokat okozhat, ha az állat lenyeli. A fogakat szódabikarbónából és vízből készült pasztával is meg lehet tisztítani.

Ezenkívül bizonyos ételek, jutalomfalatok, fogápoló gélek és sprayk, illetve egyéb termékek is rendelkezésre állnak, amelyek segítenek csökkenteni a lepedéket. Bizonyos fogápoló gélek a fogkő csökkentése mellett a leheletet is frissítik, illetve enyhítik a fogínygyulladás tüneteit is.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon