hirdetés

Miért fontos a kutyák szájhigiéniája? Több komoly problémát okozhat, mint gondolnád

Jóvári Krisztina

2021. június 16

A kutyák szegényes szájhigiéniája a rossz lehelettel összefüggésben elősegíti a fogproblémák és a fogíny betegségeinek kialakulását, amelyek hátrányosan hatnak a vesékre, a májra és a szívizomzatra is.

hirdetés

A periodontális, azaz fog körüli betegségek egyik gyakori formája a fogínygyulladás, amely nevéből adódóan a fog körüli ínyrészben bekövetkezett gyulladásos elváltozás. Ennek a megjelenése mindenképp intő jel a kutyatulajdonosok számára, amely felhívja a figyelmet a kedvencük fogainak fontosságára, mielőtt még komolyabb betegségek kifejlődnének.

A fogínygyulladás tünetei

  • élénkpiros fogíny
  • duzzadt fogíny
  • túlzott mennyiségű fogkő
  • vérző fogíny, különösen fogmosáskor
  • visszahúzódó fogíny
  • fogvesztés
  • fájdalom jelei

Amíg nem ér el előrehaladott állapotot a fogínygyulladás, a kutyagazdáknak nehéz felismerni a betegséget, mivel az állat nem mutatja a tüneteket. Épp emiatt nagyon fontos az állatorvossal rendszeresen ellenőriztetni a kutya fogainak állapotát.

Mit okoz a kutyáknál a fogínygyulladást?

Az emberekhez hasonlóan, a kutyáknál is a fogakon lévő fogkőlerakódás okozza a gyulladást. A fogkő ételből, nyálkából és baktériumokból áll. Kezdetben a fognyakon kezd kialakulni, majd előrehaladott állapotban már az egész fogfelszínt beboríthatja. A nagy mennyiségű fogkő krónikus gyulladást okoz, amely fogínysorvadáshoz és a fogak elvesztéséhez vezethet. Mindehhez kellemetlen szájszag is társul.

A fogkő közelről.

Milyen további betegségeket okozhat?

A fogkő szerkezetében a baktériumok megtelepednek, amelyek a vérkeringéssel más szervekbe is eljutnak. Ezáltal károsíthatják a vesét, a májat és a szívizomzatot. A kistestű kutyák különösen érintettek a fogkő okozta problémákban, így náluk még fokozottabb figyelmet érdemes fordítani a szájhigiéniára. A baktériumok a szívbillentyű zsugorodását, torzulását okozhatják, ami miatt vérkeringési zavar alakulhat ki. A vesébe jutva a baktériumok károsítják annak szöveteit, ezáltal kialakul a vesebetegség. Ezek a problémák azonban időben történő kivizsgálással megelőzhetők.

Hogyan előzhető meg a fogkövesség és a fogínygyulladás?

A fogkövesség esetén fontos kiemelni a megelőzés szerepét. A rágás segít a fogak tisztán tartásában és jelentősen lassítja a fogkő kialakulását. Erre a célra használhatunk különböző játékokat, melyekből több fogtisztító hatású is kapható. Ezen kívül a keményebb faágak, husángok rágása is tisztítja a kutya fogait. A kölyökkori fogváltás után figyeljük meg, maradt-e a kedvencünknek tejfoga, ami nem hullott ki. A vizsgálatban kérhetjük állatorvos segítségét is, aki ellenőrzi a kutya fogazatát. A fogínyben maradt tejfogat ki kell húzni, mert gyulladást okozhat.

Mi a teendő, ha már kialakult a fogkövesség?

A kialakult fogkő magától nem tűnik el, viszont eltávolítható a fogak felületéről. Ennek érdekében keressünk fel egy állatorvost, aki ultrahangos készülék segítségével megtisztítja a kutya fogait. Fontos kiemelni, ez a beavatkozás altatásban történik, mivel csak így lehetséges a fogak teljes körű tisztítása. A fogkő eltávolítás nem tart hosszú ideig és számos későbbi komoly probléma megelőzhető vele.

(Képek: Getty Images Hungary)

fogbetegségek fogíny fogínygyulladás fogkő fogkő eltávolítás fogkő kialakulása fogkövesség szájhigiénia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink