hirdetés

Napi 2 perc a kutyádért: így hosszabb ideig magad mellett tarthatod

Hangai Lilla

2024. június 11 - Képek: Getty Images Hungary

Ennek a témának a kontextusában bizony nem létezik az unásig ismételt fogalom, ugyanis ha a kutyatartók erre megfelelő hangsúlyt fektetnek, nem csupán meghosszabbíthatják kedvencük életét 3-5 évvel, de sok szenvedéstől is megkímélik őket. Magukat pedig rengeteg kiadástól.

hirdetés

Csakúgy, mint nálunk, úgy a kutyáknál is felhalmozódik a lepedék a fogakon, amelyet ha nem távolítanak el rendszeresen, fogkővé keményedhet, és számos fogászati, valamint általános egészségügyi problémát okozhat. Mai cikkünkből megtudhatod, hogyan alakul ki a lepedék, majd a fogkő a kutyák esetében, és mit tehetsz ellene.

A kutyák esetében a fogkő életveszélyes is lehet, de szerencsére a fogmosás nagyon egyszerűen alakítható rutinná

A lepedék és a fogkő a kutyák esetében

A lepedék baktériumokból, nyálból és táplálékrészecskékből álló ragacsos anyag, amely néhány órával azután képződik, hogy a kutya evett. Ha 24 óra elteltével nem távolítják el, akkor ez a lepedék a nyálban található sókkal kombinálva elkezd megkeményedni. Ahogy a lepedék tovább keményedik és mineralizálódik, úgy fogkővé alakul. A fogkő egy porózus, durva anyag, amely az íny vonala felett és az íny alatt is képződhet. Míg a lepedéket a gazdi is el tudja távolítani, addig a fogkövet hatékonyan és biztonságosan kizárólag állatorvos, altatásban.

A fogkővel az a baj, hogy porózus felülete helyet ad a baktériumoknak, ahol azok megbújhatnak és szaporodhatnak. Ez a baktériumok ínygyulladásnak nevezett állapotot okozhatnak, amely idővel fogágybetegséggé alakul át. Ez az ínybetegség legelőrehaladottabb stádiuma; ilyenkor a fogíny vérzik, gyulladt, fájdalmas, és elkezd visszahúzódni, szabadon hagyva a fogat és annak gyökerét. Így a baktériumok szabadon behatolhatnak a fogakba, amely folyamat idővel az elvesztésükhöz vezet.

Már ez is éppen eléggé fájdalmas és megterhelő a szervezet számára, ám a fogászati betegségek nem csupán a kutya fogait érintik. A baktériumok elterjedhetnek a kutya testében azáltal, hogy felszívódnak a véráramba. Jelentős, akár az állat halálával végződő problémákat képesek okozni különös, tekintettel a vesékben és a szívben. Láthatod hát, hogy nem babra megy a játék, a fogkő nem csupán esztétikai probléma, hanem hosszú távon kedvenced életét fenyegeti.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt találod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A szokáshalmozás a kulcs

Vehetsz a kutyának bármennyi lepedékeltávolító jutalomfalatot – nem kételkedünk benne, hogy egyébként ezek is hasznosak –, ha nem mosod meg a fogát rendszeresen, túl nagy támadási felületet adsz a baktériumoknak. Naponta 2 percről van szó, amihez ha hozzászokik az eb, egy pillanat alatt túl lesztek rajta. Tekinthetsz erre a dologra úgy is, mint a saját fogápolási rutinod meghosszabbítása, így biztosan nem feledkezel meg róla, és nem is kell rá külön idősávot allokálnod. Ennek a metódusnak az elnevezése egyébként a szokáshalmozás (angolul habit stacking), amely az élet más területein is nagyon hasznos lehet. Sőt, a kutyatartással kapcsolatos más kötelező dolgokat is könnyebb lehet a segítségével menedzselni. Szerintünk remekül működik, főleg, ha kellemetlenebb, nemszeretem tennivalókról van szó. Általa nemcsak könnyebben beépül egy szokás a rutinba, de megtartani is egyszerűbb.

És hogy teljes legyen az összkép, vidd el kedvencedet évente, félévente (amit az orvos javasol) fogkőeltávolításra is! Ennek az ára még mindig barátságosabb lesz, mint a gyógyszereké és a műtéteké együtt, arról nem is beszélve, hogy kedvenced is jobban fogja érezni magát a bőrében. Valószínűleg te is tudod, milyen borzalmas fogfájással létezni.

Ide kattintva állatorvos mondja el, hogyan és mivel mosd a kutyád fogát.

fogkő fogkő eltávolítás fogkő kialakulása fogkövesség szokások

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!