hirdetés

Mitől lehet halszagú a kutya? Nemi betegség vagy fogprobléma is állhat a háttérben

Buzgó Csilla

2021. április 23

Előfordulnak olyan helyzetek, amikor a kutya szokatlan szagokat kezd árasztani magából - és most nem az egyszerű emésztési folyamatokról van szó.

hirdetés

Egy jól ápolt, megfelelően tartott kutyáról elvileg nem lenne szabad kellemetlen illatoknak párologniuk. Sajnos mégis előfordul, hogy bizonyos egészségügyi problémákból kifolyólag kedvencedből szúrós szag árad. Az alábbi rendellenességek esetén tapasztalhatsz halszagot, vagy ahhoz hasonló, kellemetlen illatokat.

Bőrbetegségek

Főként a ráncos bőrű kutyusokra jellemző, hogy a bőrredőkben elszaporodó mikroorganizmusok fura aromákat produkálnak, főleg akkor, ha az eb vizes. Más a helyzet azonban, ha tényleges fertőzés uralkodik kedvenced bőrén. A bakteriális és gombás megbetegedések, a seborrhea és a fülfertőzés bebüdösítheti a kutya kültakaróját, ám ilyenkor általában nem csak ezt a tünetet tapasztalhatod.

A betegség típusától függően megjelenhetnek a különböző, látványos bőrtünetek a kivörösödéstől kezdve a hólyagosodásig. Előfordulhat, hogy a fülből váladék ürül.

Bűzmirigy probléma

Egy megtelt bűzmirigy bármikor kifakadhat, a benne lévő váladék pedig igen kellemetlen illatot áraszthat. Még büdösebb a végtermék, ha a gyulladt mirigyből gennyes folyadék távozik. A bűzmirigy-rendellenesség egyik feltűnő jele a szánkázás, azaz amikor a kutya a farát a földön húzva, mellső lábaival vonszolva magát, “radírozza” a talajt.

Ilyenkor mindenképpen vidd orvoshoz, aki szakszerűen ki tudja nyomni a fölösleget, gyulladás esetén pedig kezeli a belobbant mirigyet.

Nemi betegség

Ha szuka kutyád van, sajnos sokszor ő sem menekülhet a különböző, külső-belső nemi szerveket érintő betegségektől. Szenvedhet hüvelyfertőzéstől, illetve gennyes méhgyulladástól is, mindkettő fehéres-sárgás, furcsa szagú folyással járhat. A pyometra néven is ismert méhgyulladás nagyon veszélyes állapot, és bár ivartalanított szukáknál kevésbé fordul elő, sajnos a megmaradt szövetekben is képes kialakulni.

Érdekes kipárolgást húgyúti fertőzés is okozhat, mely kanoknál is jelentkezhet. Ennek tünetei az alábbiak lehetnek:

  • fájdalmas vizelés, melyet a kutyus nyüszítéssel jelezhet
  • véres vagy zavaros vizelet
  • szobatisztaság ellenére ürítés a lakásban
  • a húgycső környékének nyalogatása
  • hőemelkedés, láz

Szájszagot okozó egészségügyi zavarok

Ha a fogakkal van probléma, például periodontális betegségtől (fogakat körülvevő és tartó szövetek és csontok problémái) szenved a kutyus, a baktériumok által termelt illékony kénvegyületek okozzák a szájszagot. Az is megeshet, hogy elfertőződött foggyökérrel, romló fogakkal, vagy a szájban elhelyezkedő tumorokkal van dolgotok.

Ezen rendellenességeken túl járhat érdekes kipárolgással a cukorbetegség, az emésztési zavar és a vesebántalom is.

Amennyiben a halszagú lehelet hátterében belgyógyászati probléma áll, azt az állatorvosnak kell feltárnia és kezelnie. Ha az eb fogai kezdtek romlani, vagy az ínye gyulladt, a megfelelő orvosi kezelést követően körültekintőbb otthoni ápolásra lesz szükség. Megelőzés céljából kiválóak a természetes enzimeket tartalmazó kutyafogkrémek, melyekkel hetente 2-3 alkalommal érdemes megmosni a kutyus fogait.

(Képek: Getty Images Hungary)

halszagú a kutya szája halszagú kutya kutya büdös bűzmirigy kutya büdös száj kutyaszag

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink