hirdetés

A nyári mókázás helyszíne télen életveszélyes csapdává válhat

Molnár Enikő

2023. december 19 - Képek: Getty Images Hungary

Egy szerencsétlen pillanat az udvaron majdnem a kutya életébe került. Szerencsére gazdája felügyelte a kint töltött időt, így rögtön az eb segítségére tudott sietni.

hirdetés

Néhány évvel ezelőtt történt az eset, de most újra felkapta az internet az alábbi videót. Egy nagyon hideg, havas nap volt Murfreesboroban, Tennessee államban. Jennie Tatum kiengedte kutyáit az udvarra, hogy kicsit megmozgassák magukat, és elvégezzék a dolgukat. A két eb vidám játékba kezdett, de egyik pillanatról a másikra majdnem katasztrófa sújtotta a családot. Az egyik kutyus, Sid a jeges medencébe esett. Az önfeledt játék miatt nem vette észre, hogy hol ér véget a szilárd talaj, így felhevült testével a jeges vízbe zuhant, és magától nem tudott kijönni. A gazdája rögtön leszaladt a teraszról és kedvence után ugrott. Nem látta, hogy éppen merre van, ezért az esés helye körül megpróbált minél több jeget feltörni, hogyha esetleg magától a felszínre tud úszni, akkor ne állja az útját semmi. A medencében keresve nem találta az ebet, ezért kimászott, hátha fentről látja. Így meg is találta, de észrevette, hogy nem igazán mozog, sokkos állapotba került a kutya, amikor beesett a vízbe. 1 perc 10 másodpercig volt az eb a jeges vízben, mire gazdája ki tudta húzni. Íme a videó az eseményről:

Mi történt ezután?

Amikor kihúzta a vízből, az eb nem reagált és mozdulatlan volt. Ám nem volt teljesen eszméletlen. Amint bevitte a házba, gazdája elkezdte felmelegíteni. Az oldalára fektette, és  „kimasszírozta” a légzőrendszerébe szorult vizet.

Sid szerencsésen megúszta, de sajnos ez nem mindig történik így. Amikor egy eb fulladás közeli állapotba kerül, gyakran ennél többre van szükség. Az első és legfontosabb dolog, hogy felszabadítsuk a légutakat, amit Jennie masszírozással hajtott végre. Erre két módszert szoktak ajánlani, az eb méretétől függően. Egy kisebb méretű kutyát hátsó lábainál megemelünk, és a gravitációra bízzuk, hogy a bent ragadt víz kifolyjon. Ha nagyobb az eb, akkor azt tanácsolják, hogy fektessük az oldalára, és emeljük meg a felsőtestét.

Sid szerencsére lélegzett és pulzusa is volt. Ha lett volna pulzusa, de nem lélegzett volna akkor a gazdinak az orrán keresztül kellett volna lélegeztetni a kutyát. Ez úgy történik, hogy óvatosan be kell csukni a kutya száját és enyhén megnyújtani a nyakát (csak annyira, hogy megnyissuk a légutakat), ezután az orrán keresztül levegőt kell befújni addig, amíg a mellkasa meg nem emelkedik. Ezt addig kellene ismételni, amíg magától el nem kezd lélegezni. Ha az ebnek nincs pulzusa sem, akkor el kell kezdeni a szívmasszázst (CPR). A pulzust jobb kézzel ellenőrizzük, az eb valamelyik hátsó lábának belső részén, közel a hajlatához. Az újraélesztésről, illetve az elsősegélyről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk, illetve a helyes technikát a következő videón lehet látni:

Komplikációk

Attól még, mert Sidnél nem kellett újraélesztést alkalmazni, nem volt biztonságban. A jeges vízbe esés miatt a hipotermia esélye is fennállt. Az ínye és a nyelve lila volt, ami azt indikálta, hogy nem jut a szervezetébe elegendő oxigén. Gazdája rögtön állatorvoshoz fordult, aki elmondta neki, hogyha az eb nem kap sürgősen oxigénpótlást, akkor szomorú véget érhet a történet. Ezután Sid 36 órát töltött az állatorvosnál, és két héten keresztül antibiotikumokat kapott, hogy megelőzzék a tüdőgyulladás kialakulását. Szerencsére teljesen felépült a balesetből, egyedül a víztől való félelem maradt meg.

A biztonság az első

Nagyon szerencsés, hogy ilyen pozitív kimenetele lett a balesetnek, de érdemes tudni arról is, hogy hogyan lehetett volna megelőzni. Talán a legjobb megoldás, ha elkerítjük a medencét, hogy ne tudjanak a közelébe menni az ebek, amikor éppen nem vagyunk ott, hogy felügyeljük őket. (Ez mondjuk nem feltétlenül jelent akadályt a macskáknak). Az ilyen jellegű elővigyázatosság nem csak azoknak fontos, akiknek kisállata van, hiszen a fiatal gyermekekre is veszélyes lehet egy nyitott medence. Sajnos egy sima fólia nem elegendő ahhoz, hogy biztonságban tartsuk kedvenceinket, sőt veszélyesebb is lehet, ha úgy esnek bele a vízbe. Egy szilárd medencefedél vagy egy kupolás fedél talán a legjobb, ha valakinek állatai vannak, és szeretné elkerülni a véletlen baleseteket. Bár az otthoni tavak sokkal sekélyebbek, és általában nem akkorák, hogy problémát jelentsenek kedvencünknek, nem árthat, ha elkerítjük, a biztonság kedvéért.

Lehet, hogy nem mindenki tartja esztétikusnak ezt a megoldást,de ez talán az egyik legbiztonságosabb.

Bár nem segített volna a jeges medencébe esett eben, ha jól tud úszni, érdemes megtanítani a kutyánkat arra, hogy hogyan maradjon a vízfelszínen. Az is fontos, hogy legyen lehetősége kimászni a vízből. Nagyon gyakori, hogy azért kerülnek fulladás-közeli állapotba, mert elfáradnak, és nem tudják tovább fenntartani magukat.

Talán a legfontosabb, hogyha nem kutyabiztos a medencénk, akkor mindig figyeljünk kedvencünkre, ha kiengedjük. Egyébként vannak olyan eszközök is, amik jelzik, ha mozgást érzékelnek a medence vizében, de nem szabad csak ezekre támaszkodni. Sid egy szerencsés kutya, hogy gazdája pont kint volt és nagyon gyorsan reagált, amikor kutyája  a medencébe esett. Ha kedvencünk hasonló helyzetbe kerülne, tanuljunk Jennie talpraesettségéből, és mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, lehetőleg sürgősen.

biztonság CRP újraélesztés hipotermia kutya medencébe esett kutya újraélesztés lélegeztetés medence

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!