hirdetés

Kutyák a környezetért: így védik a természetet és találják meg a mérgeket a munkakutyák

László Enikő

2021. április 4

Az elmúlt évek során rengeteg védett madár lett mérgezés áldozata. Ezeket az eseteket a keresőkutyák bevetésével igyekeznek megakadályozni, akik csalhatatlan szimatukkal felismerik a mérget vagy állati maradványokat.

hirdetés

Hazánkban az elmúlt évek során több mint ezer védett vagy fokozottan védett madár teteme került elő, és ezek még csak a megtalált testek. Ennél jóval nagyobb pusztulás éri nap mint nap a madártársadalmat. A méreg- és tetemkereső kutyák feladata az, hogy ürüléket, szőrcsomókat kutassanak fel, melyek bevizsgálásával az emberek tiszta képek kaphatnak arról, milyen állattól származik, az milyen egészségnek örvend vagy mivel táplálkozik. A mintavételi anyagok mellett tetemeket és élő állatokat is képesek megtalálni. A különböző mérgeket is felkutatják, ez különösen akkor fontos, amikor egy valaki vegyszerrel átitatott csalétekkel akar gyilkolni.

Veszélyben a parlagi sas

A legnagyobb veszélyben a ragadozó parlagi sas van. Magyarországon található az Európai Unió állományának kétharmada, ezért a mi felelősségünk megvédeni. Sajnos sok egyed szándékos mérgezés áldozata lesz, de közvetett módon is ártanak a szárnyasoknak. Leggyakrabban egy karbofurán tartalmú növényvédőszer okozza a mérgezést. Ennek használata 2008 óta tilos az országban. Hivatalos adatok szerint 2012-2017 között 56 réti és 36 parlagi sas lett mérgezés áldozata. De nem minden esetben a ragadozó madarak a célpontok, hanem a például a rókák, akik legális módszerekkel gyéríthetők. Éppen ezért semmi szükség méreg bevonására, ami sokszor nem annak okoz bajt, akinek valóban szánták.

Méreg- és tetemkereső kutyák

Magyarországon 2013 óta alkalmaznak tetem- és méregkereső kutyákat. Legfőbb feladatuk megtalálni az elhullott állatok maradványait és felkutatni a méreggel átitatott csalétkeket. Ezzel nagyban segítik a nyomozó hatóság munkáját. Az országban jelenleg három méreg- és tetemkereső kutya van. Feladatuk a járőrözés a korábbi mérgezések helyszínein, sasok és egyéb ragadozó madarak kedvel területein.

Falco 2013-ban kezdett el dolgozni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél. Négy év alatt 547 keresést hajtott végre, ezzel 201 bűncselekmény felgördítésében segédkezett. Munkája sikerességét látva 2017-ben indítottak egy A parlagi sasok védelme a Pannon régióban az ember okozta pusztulás visszaszorításával című projektet, melynek keretében hazánkban, Szlovákiában, Ausztriában, Szerbiában és Csehországban programok indultak a mérgezések visszaszorítására és megelőzésére. A projekt 2021-ig fog tartani. A program létrejöttének köszönhetően két új kutya erősíti Falcót. Samu a Kiskunsági Nemzeti Parknál, és Carlo a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél dolgozik.

Az alábbi videóban Samu látható munka közben:

Környezetőrző-védők

Ha jobban belegondulunk a pásztorkutyák is egyfajta természetvédők, még ha nem is tudatosan. Ha egy nyájat egy kutya őriz, kisebb a valószínűsége annak, hogy egy vadállat a közelükbe merészkedne. Amennyiben mégis, a négylábú elűzi őket. Ennek köszönhetően nincs szükség arra, hogy ezeket a vadakat kilőjék. Ugyan hazánkban ez teljesen mindennapi, megszokott dolog, a világ több országában, például Amerikában ez a módszer nem annyira magától értetődő. Ezért létre hoztak egy Kanadában és Észak-Amerikában működő programot, ami által pásztorkutyákat tenyésztenek haszonállatok őrzésének céljából. Ilyen fajta például a kuvasz is.

A mi és környező országaink hagyományához viszonyítva furcsa lehet, hogy az USA-ban csak az 1970-80-as években kezdtek el kutyákat használni állatállományok őrzésére. Birkák esetében korábban is elterjedt volt ez a módszer. De lovakat, emukat, lámákat, disznókat és egyéb állatokat valamilyen oknál fogva nem ebekkel őriztettek. A magyar pásztorkutyák örömmel segédmancsot nyújtanak a változáshoz. A Livestock Guard Project 1976-ban indult el Massachusetts-ben, és azóta is nagy sikere van. A programban először nem nézték jó szemmel a kuvaszokat. Amerikában a legtöbb ilyen fajtájú ebet kutyakiállításokon lehet látni, és nem tudták a helyiek elképzelni, hogy egy show kutya hogyan lenne képes megvédeni haszonállataikat. Persze a kuvasz hamar megmutatta a kételkedőknek, mi fán terem egy jó pásztorkutya.

(Képek: Getty Images Hungary)

Falco környezetvédelem kuvasz méregkereső kutya pásztorkutya tetemkereső kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink