hirdetés

Példa nélküli kuvaszsiker a világkiállításon

Csupor Erik

2024. május 30 - Képek: Emek Hayarden Kuvasz Kennel/DogCast TV; Az Én Kutyám

Korózs Gáborral, a MEOESZ (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége) elnökével egy verőfényes májusi napon, a Korózs András Memorial Dog Show rendezvényen beszélgetünk Szilvásváradon. Mi az apropója ennek a nemzetközi kiállításnak? Mi az elnök véleménye az eddig példa nélküli nemzetközi kuvaszkiállítási sikernek, és mit jelent ez a magyar pásztorkutyafajta nemzetközi megítélése szempontjából?

hirdetés

Mi az apropója ennek a rendezvénynek, és mitől különleges ez a kiállítás?

K. G.: Ennek a kiállításnak egy szomorú apropója van, szeretett testvérbátyám, Korózs András, aki 16 évig volt a MEOESZ elnöke, másfél évvel ezelőtt hunyt el. Ezt a rendezvényt 2001 óta rendezzük meg kettőnk közös ötlete alapján itt, Szilvásváradon. A mostani rendezvény elnevezése azért lett az, ami, mert rá emlékezünk. Az eredeti elgondolásunk az volt, hogy ez a kutyakiállítás a lipicai lovak tiszteletére is szolgált, hiszen a történelem folyamán a lóistálló mellett mindig megtalálhatóak voltak a kutyák is, és nagyon sok kutyás barátunknak van társállatként a kutya mellett lova is. A lipicai ló és annak európaisága és egyben Magyarországhoz való kötődése adta azt, hogy az eredeti rendezvényt is ide szerveztük az anyaménes mellé. Ez a szándék „be is jött”, Andrással ezt közösen szerveztük meg tizenkét alkalommal. Sajnos most, a tizenharmadik alkalommal ő már nincs itt.

Korózs Gábor / Fotó: Az Én Kutyám

Hány kutyás vesz részt ezen a kiállításon, és mekkora a külföldiek aránya?

K. G.: Mostanra ez a program már egy háromnapos rendezvénysorozattá vált, hiszen a kutyakiállítást kiegészíti számtalan vadász- és sportrendezvény is. A három nap alatt több mint 4000 szakmai bírálat zajlik le, annak ellenére, hogy nagyon hiányoznak a korábban nagy számban részt vevő orosz és ukrán kutyák. Talán elmondhatom azt, hogy ez a rendezvény a szakma szemében Európa 5 legfontosabb nemzetközi kiállítása közé tartozik, és a résztvevők 50%-a stabilan, ahogy most is volt, külföldi. Kiemelkedően magas a skandináv régióból érkező kiállítók száma, akik általában összekötik mindezt egy hosszabb, 10 napos vagy kéthetes vakációval, ami komoly idegenforgalmi bevételt és ismertséget hoz a régiónak.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A közelmúltban zajlott le Zágrábban egy nemzetközi kutyakiállítás, ahol az én információim szerint egy kuvasz meglepő eredményt ért el. Mi ez az eredmény pontosan, és mi a véleménye a helyezéssel kapcsolatban?

K. G.: Zágráb, 2024, rekordmennyiségű, 25 000 kutya nevezésével zajlott a világkiállítás, ahol sok magyar tenyésztő is részt vett, és gyönyörű eredmények születtek. Talán a legfontosabb magyar vonatkozású hír a kuvaszbírálat volt, amit jómagam végeztem, és nagyon büszke vagyok az ott felvezetett kuvaszokra, ahol egy abszolút meglepetés cím született. Az a kuvasz, aki megnyerte a világgyőztes címet, majd utána a fajtagyőztes címet, ő képviselte a magyar kuvaszt a best in show-ban, ahol egy igen nagynevű bíró kolléga dobogóra tette, a harmadik helyre a pásztorkutya kategóriában.

Emberemlékezet óta kuvasz ilyen sikert még nem ért el világrendezvényen.

Ez az eredmény nagyon fellelkesítette a magyar pásztorkutyák iránt érdeklődő, nemcsak magyar, hanem nemzetközi bírói és szakmai közönséget. Gyakorlatilag a világkiállítás 4 napja alatt két lépést nem tudtam tenni úgy, hogy valaki ne állított volna meg néhány kérdéssel vagy megjegyzéssel. Az általános vélekedés az volt, hogy nem nagyon látott még senki ilyen gyönyörű kuvaszt, mint ezt az egyébként Brazíliában született példányt. Én előtte nem ismertem ezt a kutyát, még hírből sem igazán, mert mint említettem, Brazíliában született, Kanadában és Amerikában versenyzik, ami azért meglehetősen különleges felállás. Mint a gazdáktól megtudtam, ez a kutya jelenleg az amerikai pontversenyben az összes fajtájú kutya közül a 7. helyen áll a show-pontversenyben, a pásztorkutyacsoportot pedig vezeti.

Ezt én egy hatalmas sikernek tekintem, hiszen a kuvasz nem egy show típusú kutya, hanem alapjában véve egy tradicionális munkakutya.

Ritkán történik ilyen velem, de amikor ez a kutya bejött a ringbe, utána alig tudtam levenni a szemem róla. Az anatómiája, a mozgása, az ivar jellege, a show jellegű tisztasága, a hófehérsége és a szőrminősége olyan volt a kutyának, hogy egyszerűen nem tudta a tekintetét levenni róla az ember.

A magyar tenyésztőknek és a kiállítóknak is egyfajta példaértéket jelentett, jelenthetett. A magam részéről én nagyon büszke vagyok erre a döntésre, amit, úgy tűnik, visszaigazol a világ. Ez a kutya egyébként három napon is versenyzett, és mindhárom napon győzött három bírónál úgy, hogy nem tudtunk egymás döntéseiről. Ez a győzelem egy óriási teljesítmény, ugyanakkor egy hatalmas elismerés és marketingtámogatás a kuvasznak, ennek az ősi magyar pásztorkutyafajtának.

Ha szeretnél elmélyedni a kuvasz történetében, valamint megismerni a standardját, ide kattintva eléred fajtaleírásunkat.

Korózs Gábor kuvasz magyar kutyafajták MEOESZ pásztorkutya világkiállítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!