Elhunyt Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségének elnöke: egy emberként gyászol a hazai kutyás társadalom

László Enikő

2022. november 11 - Képek: MEOESZ, Facebook

Mély megrendüléssel búcsúzunk az 59 éves korában elhunyt Korózs Andrástól, a MEOESZ elnökétől. Az egyesület elnökét egy emberként gyászolja a hazai és nemzetközi kutyás világ is, hiszen rendkívül nagytudású és világszinten elismert szakember volt, aki számára a kutyaszeretet volt mindig a legfontosabb.

Korózs András végigjárta a kutyás ranglétrát. Fiatal kora óta foglalkozott kutyákkal, kiállításokra járt saját foxterrierével, majd később a fajta tenyésztésébe is belekezdett. Legnagyobb tenyésztési sikerének a 2017. év birmingham-i Crufts Show-t tartotta, ahol saját tenyésztésű foxterrierjével fajtagyőztes címet ért el. Az általa tenyésztett kutyákat a világ minden részén ismerik. A tenyésztés és a versenyzés mellett bekapcsolódott az akkor még MEOE néven működő egyesület munkájába, az Egri Hegyi MEOE szervezet elnöke volt. 16 éven át vezette a MEOE Hungária Terrier Klubját. Küllem- és munkabírói vizsgát is tett, nemzetközi bíróként pedig bejárta a világot. 2006 júniusában választották a MEOESZ elnökévé.

A magyar fajták elkötelezett híve

Korózs Andrással korábban arról beszélgettünk, hogy milyen a magyar kutyafajták helyzete az országban, illetve elmondta, milyen erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy ezek a kutyák népszerűbbé váljanak.

Sikerült elérnünk a magyar kutyafajtáknál, hogy törzskönyv hiányában az állatorvosok a Petpassport rendszerbe csak fajtajellegűként vihetik fel az ebet. Szerencsére a magyar fajták lekerültek az állatkereskedő kamionokról is” – mondta.

Amikor a magyar fajták sporttevékenységéről volt szó, az agilityt emelte ki, amiből folyamatosan rendez a szövetség versenyeket. Korózs András szerint ez a sport egyértelműen sikertörténet, és ezzel kapcsolatban megalakult a Magyar Pásztorkutyák Világszövetsége egy magyar kutyafajtás agility csapattal, amit nagy sikernek tekintett. A tavaly év végén Budapesten megrendezett Európa Kutyakiállításon is igyekezett minél nagyobb hangsúlyt fektetni a hazai fajták népszerűsítésére. A teljes interjú itt érhető el.

Korózs András kutyaszeretete

Egy korábbi interjúban Korózs András kifejtette, hogy szülei is állatszerető emberek voltak. Édesapja Közép-Európa egyik vezető méhésze volt, a kutyázásban pedig András is segédkezett. Ő járt a különböző rendezvényekre, mivel azok általában egybe estek a méhészkedés körüli tennivalókkal. Családja támogatta a kutyázás terén, és helyettesítette, amíg András kutyakiállításokon vett részt hétvégente.

Világkiállítás Budapest 2013 /Fotó: MEOESZ

A foxterrierek rajongója

Kiállítási drótszőrű foxterriert először az 1971-ben megrendezett Vadászati Világkiállításon látott. Ekkor a fajta igen nagy népszerűségnek örvendett, András szülei pedig megismerkedtek a kiállításon néhány elismert tenyésztővel. Egy évvel később kapott egy foxterriert, akivel munkakutyaként is foglalkozott, de az eb a kiállításokon is tarolt. Édesanyja idegenvezető volt, segítségével pedig András az elsők között juthatott el a nyolcvanas évek elején magyar terrieresként osztrák kiállításra. Az egyik ilyen rendezvényen ismerkedett össze egy tenyésztővel, akitől később simaszőrű foxterriert vásárolt, majd belekezdett a tenyésztésbe. Tenyészete az Agria Kennel nevet kapta.

Küllembírói hitvallása

Véleménye szerint abból válik jó bíró, aki a tenyésztéssel, a kiállítási gyakorlattal már hosszú éveket eltöltött.

Ez egy tradicionális lépcsőmászás. Gyakorlat nélkül nem tud jó bíróvá válni, ha nincs gyakorlata a tenyésztésben. (…) A kutyakiállítások rendszere át fog alakulni, modernizálódik, egy új generáció fog felnőni, aki ezt tovább fogja vinni. A kutyaszerelem óriási dolog, valamilyen formában mindig jelen lesz.” – mondta Korózs András egy korábbi interjúban.

Mély együttérzésünket fejezzük ki Korózs András családjának, nyugodjon békében!

Korózs András kutyatenyésztés kutyatenyésztő MEOESZ tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink