hirdetés

A magyar kutyafajták hungarikumok: így őrzik meg őket az örökkévalóságnak

Gerhát Petra

2024. május 18 - Képek: Az Én Kutyám

Országunk büszkeségei, a kilenc magyar kutyafajta génkészlete immár ismert, de mindez nem elég ahhoz, hogy hosszú távon is fennmaradjanak. A DOGZ Podcast legfrissebb, exkluzív adásában Korózs Gáborral, a Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetségének elnökével beszélgettünk vadász- és pásztorkutyáink jelenlegi helyzetéről és a MEOESZ munkájáról.

hirdetés

Öt éve dolgozik azon a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ), a Magyar Kennel Klub, hogy a kilenc magyar kutyafajta genetikai állományát feltérképezze. A magyar vizsla, az erdélyi kopó, a puli, a mudi, a pumi, a kuvasz, a komondor és a magyar agár múltjáról, jelenlegi állatállományáról, várható jövőjéről beszélgettünk. Az előfizetőink számára elérhető, exkluzív adásban arra is fény derül, kell-e genetikai betegségekkel számolnia a magyar fajtákat tartó gazdiknak.

A DOGZ Podcast Exkluzív legfrissebb részét megnézheted itt:

Vagy meg is hallgathatod:

A magyar kutyafajták génállománya immár ismert

A fajtagondozó egyesületek munkája felbecsülhetetlen értéket képvisel abban, hogy a magyar kutyafajták, melyek tradicionális munkakutyafajták, a mai napig velünk együtt élhetnek. Egyesek közülük egyre népszerűbbek világszerte, másokat a különféle kutyás sportágak szerelmesei is felfedeztek már maguknak, de van, amelyek léte veszélybe került.

Hogy miként zajlottak a génállományokkal kapcsolatos felmérések, és milyen eredménnyel jártak, arról lapunk újságírója, Gerhát Petra beszélgetett

Korózs Gáborral, a Magyar Kennelklub elnökével.

Igazi világsiker a vizsla, hiszen sima és drótszőrű változata is olyan egyedszámmal bír világszerte, ami példa nélküli. Nem csak a vadászok számára értékesek jól megőrzött tulajdonságai, családi kutyaként és sportkutyaként is megállja a helyét Ausztráliától Kanadán át Ázsiáig. Hasonló karrier előtt áll a mudi is, mely egyre nagyobb érdeklődésre tart számot világszerte, főként különleges mintázata és színe, a merle mintázat okán.

Bármennyire is kedveljék a hazai kutyatartók, vagy a világ más táján élő állatbarátok a magyar kutyafajtákat, nem elég, hogy túléljék a változó kutyatartási szokásokat. Tudja jól ezt a MEOESZ is. Nem véletlen, hogy az edukációban látják a továbbélésük zálogát. Létrehozták a Magyar Fajták Tanösvényét, melyet igyekeznek az ország általános iskoláiba elvinni, mintegy házhoz víve a magyar kutyafajtákat, hogy minden magyar gyermek megismerhesse őket testközelből is.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

dogz podcast edukáció erdélyi kopó génállomány genetika komondor Korózs Gábor kuvasz magyar agár magyar kutyafajták magyar vizsla MEOESZ mudi Podcast puli pumi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!