hirdetés

8 ok, amiért a rövidszőrű magyar vizsla az egyik legcsodálatosabb kutyafajta

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 27 - Képek: Az Én Kutyám

Minden kutyát imádunk, a magyar fajták pedig különösen kedvesek a számunkra. Ám nemcsak hazánkban, hanem a világ minden táján rendkívül népszerűek ezek a remek állatok – és nem véletlenül. Számos okot felsorakoztathatunk, amelyek miatt a vizslák ennyire kiemelkedő ebek.

hirdetés

A magyar kutyafajták egyik legismertebb és legkedveltebb képviselője a magyar vizsla, abból is a rövidszőrű verzió. A MEOESZ 2023-as, népszerű kutyafajtákat soroló listáján a dobogó harmadik helyét foglalhatta el, de világszerte, különösen az Egyesült Államokban is sok gazdi kedvence.

Bár tény, hogy egy vizsla nem való mindenkinek, aki őt választja, garantáltan egy egészen rendkívüli kutya társa lehet. Összegyűjtöttük, hogy – a teljesség igénye nélkül – mely tulajdonságok teszik a vizslákat ilyen remek ebekké.

Egy gyönyörű, ereje teljében lévő kan

Ellenállhatatlan kiskutyák

A vizslák azon kevés fajták közé tartoznak, amelyek kölykei kék szemekkel születnek. Ezt a színt ugyan idővel leváltja a kutyákra jellemző barnás árnyalat, de legyünk őszinték: ki tudna ellenállni egy kék szemű kis szeretetgombócnak?!

Lázadó tinédzserek

A vizslák elképesztően intelligens állatok, következetes neveléssel viszonylag könnyen és gyorsan taníthatók. A rengeteg eszükkel azonban kéz a kézben jár a rafinéria: ha nem vagy elég erős kezű gazdi, pillanatok alatt a fejedre nőnek – de még ezért sem lehet haragudni rájuk.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Lehetetlen betelni velük!

Tépőzár-kutyák

A vizslákat nem véletlenül nevezik tépőzár-kutyának; úgy tapadnak a gazdájukra, mintha össze lennének nőve. Egy vizsla tele van szeretettel, és minden pillanatot imádott gazdájával szeretné tölteni – nem való olyasvalaki mellé, aki állandóan egyedül hagyja őt.

Csak semmi lustulás!

A vizslák rendkívül magas mozgásigényű ebek, akiknek folyamatosan aktív szórakozási lehetőségekre van szükségük. Éppen ezért – és kivételes intelligenciájuk miatt – remekül teljesítenek a különböző kutyás sportokban. És természetesen a vadászatban is, lévén, hogy vadászkutyákról van szó. Ha már itt tartunk – hallottál valaha a vadmegállásról? Ha a kifejezést nem is ismered, a jelenséggel biztosan találkoztál, ha vizslád van.

Egyszerű gondozás – vagy mégsem?

Bár a rövidszőrű vizslákkal rengeteg közös programot kell szervezni, ha az ápolásukról van szó, nincs sok gond velük. Kivéve persze, ha jó vizsla módjára tetőtől talpig összekoszolják magukat egy kirándulás alkalmával.

Az első a család

A megfelelő neveléssel és tartási körülmények biztosításával bármely fajta képviselőjéből kiváló társ válhat. A vizslákba azonban szinte kódolva van, hogy jó kutyák legyenek. Rendkívül szociális állatok, akik szorosan kötődnek a családjuk minden tagjához, és általában az idegenekkel, más állatokkal is igen barátságosak.

Egészséges, mint a makk

A vizslák alapvetően nagyon egészséges kutyák, remek génállománnyal rendelkeznek és nem igazán jellemzőek rájuk fajtaspecifikus betegségek. Ehhez persze nagyon fontos, hogy csak leinformálható, felelős tenyésztőtől vásároljuk ebet, aki minden szükséges szűrést elvégez a szülőkön az esetleges betegségek továbbörökítésének megelőzése érdekében.

Igazi egyéniségek

Találkoztál már valaha olyan vizslával, akinek a gazdija ne tudott volna órákig sztorizni a kedvencéről? Bizonyára nem, hiszen a vizslák híresek arról, hogy rengeteg huncutságot követnek el. Gondolj csak Deményre, akit az egész ország imád.

magyar kutyafajták magyar vizsla rövidszőrű magyar vizsla vadászkutya fajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink