hirdetés

Ők lettek Magyarország legnépszerűbb kutyafajtái 2023-ban

Hangai Lilla

2024. február 16 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Nagyon izgalmas dologgal készültünk nektek, ugyanis a MEOESZ-től megkaptuk a tavalyi év statisztikáját, így a regisztrációs adatok alapján el tudtuk készíteni a hazai népszerűségi listát. Bizony, akad benne néhány meglepetés is!

hirdetés

Lássuk hát, melyek voltak a legnépszerűbb kutyafajták itthon 2023-ban.

Simaszőrű tacskó és gazdája. (Fotó: Az Én Kutyám)

A legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban a MEOESZ adatai alapján

A hatalmas terjedelemre való tekintettel álljon itt a 224 fajtából az első 10, következő cikkünkben pedig közzétesszük a 10 sereghajtó ebet. A fajtanevekre kattintva elérheted a fajtaleírásainkat. (Bár konkrét számokat nem közlünk veletek csak a sorrendet, azt fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az itt közzétett lista első néhány helye és az utolsó néhány helye között akár több száz egyed is lehet a különbség.)

  1. Francia bulldog
  2. Rövidszőrű tacskó
  3. Rövidszőrű magyar vizsla
  4. Szálkásszőrű tacskó
  5. Német juhászkutya
  6. Labrador retriever
  7. Border collie
  8. Közép-ázsiai juhászkutya
  9. Mudi
  10. Csivava

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Bemutatkozik az 5 legnépszerűbb fajta

Francia bulldog

Természetesen abszolút nem volt meglepetés számunkra, hogy az első helyen ez a röfögő kis szőrmók végzett óóóriási előnnyel. Mint azt biztosan tudod, a brachycephal, vagyis a nyomott orrú fajták, amilyen a francia bulldog is, számos egészségügyi problémával küzdhetnek. Bár minden fajtánál fontos, esetükben méginkább kiemelt jelentőségű, hogy megbízható tenyésztőtől válassz kiskutyát, aki kizárólag egészséges egyedeket választ szülőknek és a genetikai betegségek kiszűrésére is figyelmet fordít. Ha minket kérdezel, a legkevésbé sem vagyunk hívei a fajtatiltásoknak; azt az álláspontot képviseljük, hogy minden kutya remek kutya lehet egy felelős, hozzáértő gazda kezében.

Ez a kedves kis négylábú nem véletlenül lopta be magát oly sokak szívébe: mókás, barátságos, szertelen természete képes még a legszürkébb hétköznapokba is izgalmat hozni. Gazdaként akkor hálálhatod meg ezt a kutyádnak igazán, ha tisztában vagy a fajta igényeivel és az esetlegesen megjelenő nehézségeivel. Ebben a cikkben például Zsargal doktor úr – aki maga is tartja a fajtát hosszú évek óta – beszél arról, hogy mire kell odafigyelnünk, hogy turcsi orrú kedvencünk is hosszú és teljes életet élhessen.

Fotó: Az Én Kutyám

Tacskó

A tacskó bizony nem egyszerű eset, ezért is meglepő, hogy olyan sokan vállalkoznak a tartására. Öntudatos, karakán és magabiztos jellem – na igen, már értjük is, hogy ez az elegy legalább olyan vonzó, mint amilyen bonyolult lehet a képzését tekintve. Eredeti szakmáját tekintve vadászkutya, ami miatt rendkívül önálló is; igen hamar a gazdi fejére nőhet ez a helyes kis eb, ha az nincs résen. Ahhoz, hogy kedvencünk kiegyensúlyozott és könnyen kezelhető legyen oda kell figyelni arra, hogy szeretettel, de határozottan neveljük és a szocializációját elkezdjük, amilyen korán csak lehet. Ha ezekre odafigyelünk, fantasztikus társunk lehet a személyében.

A tacskót is fenyegeti egy jellemző betegség, a tacskóbénulás, más néven a porckorongsérv. Emiatt figyelni kell arra, hogy ne lépcsőzzön az állat; ha erre elmulasztunk felügyelni, annak hosszútávú következményei lehetnek. Mivel a tacsik nem igényelnek sok mozgást, így a gazdik néha megfeledkeznek arról, hogy ez azért nem azt jelenti, hogy nem kell a kutyának naponta aktívnak lennie. Ha helyesen és rendszeresen mozgatjuk, elkerülhetjük a rá jellemző elhízást is, amely számos betegség táptalaja lehet.

Szálkásszőrű tacskó (Fotó: Az Én Kutyám)

Rövidszőrű magyar vizsla

Bár a magyar fajták alapvetően nem szerepeltek rosszul az összesítésben, nagyon boldoggá tesz minket, hogy az első 5-ben is képviselteti magát egy. A magyar vizsla vidám, barátságos, jól szocializálható kutya, akinek mestersége címere ugyan vadász, kifogástalan jellemének köszönhetően családi kutyának is legalább olyan remek.

Amit a vizsla tartásánál figyelembe kell venni, hogy nagyon aktív és intelligens. Ez pedig azt jelenti, hogy nem lesz elég neki napi 1-2 séta. Mentális és fizikális stimulációra, sok szaladgálásra és feladatokra van szüksége. Ne felejtsük el, hogy egy munkakutyáról van szó, aki akkor igazán boldog, ha a gazda kedvére tehet és lehet sikerélménye az elvégzett feladatokban. Csak akkor tartsunk vizslát, ha készek vagyunk ezt megadni neki.

Fotó: Az Én Kutyám

Német juhászkutya

Amikor kitenyésztették a német juhászkutyát, az volt a cél, hogy létrehozzák a tökéletes munkakutyát, aki terhelhető, erős, eszes és a munkamorálja is páratlan – sikerrel jártak! Elképesztően gyorsan tanulnak, a komplex feladatokat is kirázzák a farkaskarmukból. Ideálisnak hangzik, igaz? Mégis a németjuhász az, akit a leggyakrabban visznek be vagy vissza a menhelyre, mert a gazdák nem voltak felkészülve egy ilyen nagy kaliberű kutya tartására. Magabiztosan kijelenthető hát, hogy nem való mindenkinek.

A német juhászkutya olyan gazdához illik, akinek ideje és energiája is van arra, hogy sokat foglalkozzon a kedvencével. Ha nem fárasztjuk le szellemileg és fizikailag egyaránt, egy folyamatosan ugató, agresszív eb válhat belőle, ami a legkevésbé sem fair egy ilyen fantasztikus állattal szemben. A tenyésztési vonal már kettévált show és munkavonalra, így ha inkább házi kedvencet keresel, a show vonal tenyésztőinél érdeklődj.

Labrador retriever

A bolondos szeretetcsomag, akit lehetetlen nem szeretni. Bár alapvetően a labrador retriever munkakutya, lezser, kedves természetének köszönhetően kiváló családi kedvenc, terápiás- és segítőkutya. Bár gyakran ajánlják első kutyának, mondván hogy könnyű tartani, ezért ezt gondoljuk végig egy picit. Ahogy már az előbb is említettük, egy munkakutyáról van szó, aki akkor lesz igazán elemében, ha sokat mozoghat és feladatokat oldhat meg. Kifejezetten embercentrikus eb, aki a magányt rosszul viseli, szeret mindig az imádott gazda, vagy bárki más közelében lenni. Nem kanapéra való ő sem, még akkor sem, ha nem veti meg a puha párnán való szunyókálást egy hosszú nap végén.

Ha labradort szeretnél, akkor bizony fel kell készülnöd arra, hogy aktív életet kell élned. Talán annál is aktívabbat, mint azt gondoltad. És mivel imádja a vizet, az úszásra is alkalmat kell keresnetek. De azt már most garantáljuk, hogy ha kipróbáljátok a kutyás sportokat, abban hatalmas örömötök lesz. Sajnos van néhány genetikailag öröklődő betegség, ami jellemző a fajtára, és a hízékonyság is nagy mumus. Ha megbízható tenyésztőtől vásárolsz, az előbbiek kiszűrhetők, az utóbbi pedig már tudod – a sok mozgással.

Fotó: Az Én Kutyám

Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy mi lehet az oka annak, hogy egyes kutyafajták kevésbé népszerűek, mint mások.

fajtatiszta kutya legnépszerűbb kutyák Magyarország MEOESZ

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink