hirdetés

Ez a 10 fajta lett 2022-ben a legkevésbé népszerű: utánajártunk, hogy vajon miért

Hangai Lilla

2023. április 3 - Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia – Cseh terrier

Az American Kennel Club a regisztrációs adatai alapján minden évben összeállítja a hivatalosan elfogadott fajtáinak népszerűségi sorrendjét. Az első 10 helyen sok-sok éve nem következett be különösebb változás, idén azonban a kis francia bulldog valami hatalmasat tett. A felkapott fajtákról sokat beszélünk, de a sereghajtókat alig említjük meg. Ezt szeretnénk ma pótolni!

hirdetés

A legnépszerűbbekről és a 9 magyar fajta helyzetéről itt olvashatsz, a következőkben pedig szó lesz a lista végén kullogó 10 ebről, amelyekről valószínűleg alig tudsz valamit. Pedig érdemes, igazi kuriózumok!

190. Pireneusi hegyikutya

Nagyon hasonlít a mi kedves, drága kuvaszunkhoz, így már csak emiatt is a szívünkbe zártuk. Tudod, mindig jó érzés valami otthonossal, ismerőssel, szerethetővel körbevenni magunkat. Nem is annyira véletlen, hogy hasonlít a kuvaszhoz, ugyanis egyes szakértők szerint azoknak a fehér, nagytestű juhászkutyáknak lehetnek a leszármazottai, akik a népvándorlások alkalmával érkeztek Ázsiából Európába.

Büszke, független és bátor eb, aki mindezek ellenére gyengéd és körültekintő. Igazi öreg lélek. Nehéz kihozni a sodrából, így családi kutyának is ideális, de a kiképzése nehézsége miatt gyakorlott kutyatartóknak való. Kertes házban lesz a legboldogabb.

191. Cseh terrier

Ez a bohókás külsejű kutya érthetetlen, hogy miért nem lopta még be magát a föld összes kutyarajongójának szívébe. Talán sokakat elriaszt a terrierekhez méltó harcias jelleme, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy megfelelő neveléssel egy nagyon engedelmes társat tudhatunk személyében magunk mellett. Ezt bizonyítja az is, hogy róka- és borzvadászat mellett ma már inkább társasági kutyaként tartják.

Szőrének sok ápolásra van szüksége, de kedves, barátságos karaktere és a gazdihoz való végtelen ragaszkodása mindenért kárpótol.

192. Sussexi spániel

A II. világháború nemcsak a magyar kutyafajtákat sodorta a kihalás szélére. A sussexi spánielnek sem kegyelmezett, 1945-re mindössze 7 ismert példány létezett. A helyzet ma sem sokkal jobb, szülőhazájában 2018-ban mindössze 34 kölyköt regisztráltak. A sors fintora, hogy nem csupán remek társ a vadászatokhoz, de kiállítási kutyaként és családi kedvencként is tökéletesen megállja a helyét.

Egy elképesztően kötődő, hűséges társad lesz, ha ezt a fajtát választod, aki jól kijön más ebekkel és gyerekekkel is. Kiképzése önálló természetének köszönhetően kihívásokkal teli lesz, de annál nagyobb örömöt nyújt majd.

193. Nyulászkopó

Vérvonalában a rókakopó, az angol agár és a foxterrier is szerepel. Külső megjelenése emlékeztet a beagle-re, de egy magasabb és karcsúbb kutya az angolul harriernek nevezett fajta. A Wikipédia szerint azért kevésbé népszerű, mert rokona, az angol rókakopó sokkal felkapottabbá vált az évek során. Érdekes kijelentés, majd meglátjuk, hogy sikerül-e megcáfolni a lista végére érve.

Ceylonban és Dél-Amerikai északi részein ragadozó nagymacskákra is vadásztak velük, így nem is csoda, hogy tenyésztői és tartói nagyon büszkék éles eszére, fegyelmezettségére, gyorsaságára és szinte soha ki nem fogyó energiakészleteire.

194. Azawakh

Az egyik legősibb kutyafajtánk, és akkor is jó helyen keresgélsz, ha egy nagyon egyedi személyiségű ebet keresel társadnak. Szülőföldjén az egyetlen őshonos vadászkutya, a tuaregek a mai napig velük cserkészik be a vadat.

Ha tisztában vagy egy agár igényeivel, elválaszthatatlan társakká válhattok, ugyanis általában a gazdival hibátlan kapcsolat kialakítására törekednek. Mozgásigénye igen nagy, így ha ez nincs kielégítve, problémássá válhat. Okos, értelmes és független eb, akinél a pozitív megerősítés válik csak be. (Bár ha már itt tartunk, minden kutyánál sokkal kifizetődőbb ez a módszer!)

195. Laekenois

Laekeni belga juhászkutyának is hívják, és a Habsburg-Lotaringiai Mária Henrietta belga királyné kedvenc fajtája volt. Egy elképesztően kitartó, munkára született ebről van szó, aki erősen kötődik a családjához, hűsége nem ismer határokat. A hívatlan vendégeket megállítja, a meghívottakkal is bizonytalan az első időszakban, de nem agresszív és bátorítás mellett hajlandó összebarátkozni bárkivel.

Nagyon könnyen tanítható, és szüksége is van a mentális stimulációra. Ha van már tapasztalatod például a malinois-val vagy a tervuerennel, érdemes őket is felhelyezned a radarra.

196. Amerikai rókakopó

A szótárban a kitartás szócikk mellett ennek a fajtának a képe van. Remek vadászkutya, aki kellemes jellemével, ha megfelelő nevelésben részesül, a családnak is nagyon sok örömet hoz. Virginia állam kutyája csak gyakorlott gazdik kezébe való, ugyanis független személyisége feladhatja a leckét. Ezzel kontrasztban áll barátságos, szelíd, odaadó személyisége, ráadásul gyerekekkel is nagyon jól megérti magát.

Ha sportos gazdi vagy, mehettek együtt futni, kocogni, túrázni. Ha nem kapja meg a minimum napi két óra mozgást, destruktívvá válhat. Hiszen gondolj csak bele, arra tenyésztették ki, hogy lézerfókusszal akár órákon keresztül is képes legyen üldözni a vadat.

197. Arab agár

Vagy más néven sloughi. Tipikus agár, aki tartózkodó az idegenekkel, de a családja a mindene. Melankolikus tekintete miatt a gazdinak nehezére fog esni, hogy egy percre is magára hagyja kedvencét. Érzékeny természete miatt ez nem is ajánlott. Most is csak megtapsolni tudjuk az evolúciót és a tenyésztőket!

Szintén egy nagyon ősi fajtáról van szó, a szakértők szerint valószínűleg Egyiptomból kerülhetett Észak-Afrikába. Az arabok nagy becsben tartják, ma is vadásznak vele.

198. Norvég lundehund

Úgy tartják róla, hogy már a jégkorszakban is létezett ez a kutya, mások meg azt mondják, hogy nem is igaz, hogy kutya, hiszen annyi különleges tulajdonsága van. Először is, elképesztően hajlékony. Na persze azért az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnesnek akkor sem érhetne nyomába, ha emberként reinkarnálódna, de a nyakát például szinte teljesen hátra tudja hajtani. Hat lábujja van, amely segíti a sziklás partokon a biztonságos közlekedésben, amit mozgatni is tud, így kísértetiesen hasonlít a hüvelykujjhoz. Hallójárata elzárható, mellső lábai oldalirányba is kinyújthatók. Egyetlen, ismételjük, egyetlen másik eb sem képes hasonlókra!

És ami még ennél is jobb, hogy ragaszkodó, bohókás természete miatt azonnal igazi családtaggá válik.

199. Angol rókakopó

Falkakutya révén hibátlanul kijön más ebekkel, imádja a gyerekeket, a családhoz pedig elképesztően mély kötődés fűzi. Ilyen jellemzőkkel nem tudjuk, hogyan éreznénk magunkat, ha mégis az utolsó helyen zárnánk. Ráadásul külső megjelenése is nagyon szemrevaló; arányos, karcsú, izmos, nemes. Egy ismeretlen költő szerint: egy görög szobor mellett kevés a kegyelem és az erő oly kombinációja, mint az angol rókakopó.

Bár a vadászatra lett teremtve, egy cseppet sem agresszív, sőt nagyon barátságos fajta. Rengeteg energiája van, így csak olyan gazdinak ajánljuk, akinek van ereje és ideje is sokat mozogni vele.

Sikerült új kedvencet választani, vagy szerinted is okkal vannak ezek a kutyák az utolsó helyeken?

american kennel club amerikai rókakopó angol rókakopó arab agár azawakh cseh terrier érdekességek kutyafajtákról harrier különleges kutyák kutyafajták laekenois népszerű kutyafajták népszerűtlen kutyafajták norvég lundehund nyulászkopó pireneusi hegyikutya sloughi sussexi spániel

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink