hirdetés

7 viselkedés, amivel kutyád azt akarja mondani, hogy szeret téged: nem csak a puszikkal utal erre

László Enikő

2022. december 29 - Képek: Getty Images Hungary

Az emberek könnyen kimutathatják érzelmeiket a kutyáik iránt. Egy hasvakarás, kényeztetés vagy összebújás a kanapén azt mondja: „Szeretlek”. De vajon hogyan mutatják ki szeretetüket a kutyák?

hirdetés

Szerencsére a kutyák világosan kommunikálnak, ha tudod, hogyan kell értelmezned a jeleket. Az orruktól a farokig az ebek a testüket használják, hogy kifejezzék érzéseiket. A következőkben sorra vesszük, hogyan próbálja kutyád a tudtodra adni, hogy szeret téged!

Orral bökdösés

Előfordult már, hogy kedvenced megbökött az orrával? Ez a szeretet jele is lehet, egy módja annak, hogy kutyád azt mondja: „Szeretlek”. Természetesen az orrbökéssel mást is jelezhetnek, például így akarják felhívni magukra a figyelmet, vagy emlékeztetni akarnak valamire. Tudni fogod, hogy kutyád szeretetét fejezi ki, ha az orrbökést lelkes pillantás kíséri, vagy ha a bökdösés teljes testtel való érintkezéshez vezet.

Szemkontaktus

A szemkontaktus intim aktus. Sok kutya számára ez a bizalom és a szeretet kifejezése. Ha kedvenced gyakran szemkontaktust tart veled, az nagyfokú kötődésre utal. Amikor a kutyád rád néz, az agya oxitocint szabadít fel, amely ugyanaz a hormon, amely segít az újdonsült anyáknak kötődni babáikhoz. Az agyad ugyanezt csinálja. Fontos megjegyezni, hogy a szemkontaktust csak saját kedvenceddel vedd fel hosszabb időre, ugyanis idegen vagy ideges ebek ezt fenyegetésnek is vehetik.

Sóhajtás

Előfordul, hogy a kutyád nyújtózkodik melletted, és hosszú, boldog sóhajt hallat utána? Az olyan hangok, mint a sóhajok és a halk nyögések a kutyák elégedettségének jelei. Ha kedvenced hozzád bújik és felsóhajt, az azt jelenti, hogy biztonságban és jól érzi magát melletted.

Puszik, nyalogatás

A puszi a szeretet univerzális jele, még a kutyák között is! A nagy, nyálas kutyanyelv azonban egyesek számára nem túl kívánatos. De azzal, hogy megnyal, a kutyád azt mondja: „Nagyon szeretlek!”

A nyalogatás az alacsonyabb társadalmi státusz jelzésének egyik módja is lehet. Amikor kedvenced megnyal, lehet, hogy tudatja veled, hogy tiszteli tekintélyedet (és természetesen szeret téged). Vagy csak az arcodon maradt a vacsora maradéka.

Felugrálás

Nos, a szeretetnek olyan jele is van, amit nem biztos, hogy meg akarsz erősíteni. Sok ember számára a felugrálás ugyanis nemkívánatos kutyaszokás. Az ebeket vonzzák az emberi arcok, és az ugrálással közelebb kerülhetnek hozzá. Így közelebbről megnézhetik a gazdi szemét, vagy elérhetik, hogy egy üdvözlő nyalást adjanak. Az ugrálás frusztráló szokás lehet, ezért nem érdemes megerősíteni simogatással.

Neked dől

Amikor a kutyád odajön hozzád, és teljes súlyával a lábadnak támaszkodik, azt mutatja, hogy szeret és megbízik benned. Sok kutya számára a dőlés olyan, mint egy teljes testes ölelés.

Azonban bizonyos esetekben a dőlés szorongást vagy kontrollt is jelenthet. A ragaszkodó, szeretetteljes dőlés laza és nyugodt. Ilyenkor kedvenced az ellazulás egyéb jeleit is mutathatja, például kissé nyitva van a szája, szelíd, kedves szemekkel néz, és finoman csóválja a farkát.

Ásítás

Mindannyian hallottuk már, hogy az ásítás ragadós, és tapasztalhattuk ezt, amikor egy barátunk ásít beszélgetés közben. De tudtad, hogy a kutyák is átélik ugyanezt az érzést? A Live Science szerint az ásítás ragadóssága empátiára utal. Más szóval, mivel az emberek empatikusak, azért is ásíthatnak, mert ezt látták valakitől. Szinte lehetetlen mérni egy kutya empátiáját, de valószínű, hogy az ásítás az emberhez fűződő köteléket szimbolizálja. Ebben a vizsgálatban a kutyák nagyobb valószínűséggel ásítottak, amikor gazdáik ásítottak, mint egy idegen.

kutya szeretet kutya szeretet jele kutya szeretet kimutatása kutya szeretetnyelv szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink