hirdetés

Ők lettek a legkevésbé népszerű kutyafajták Magyarországon 2023-ban

Hangai Lilla

2024. február 24 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

Nagyon izgalmas dologgal készültünk nektek, ugyanis a MEOESZ-től megkaptuk a tavalyi év statisztikáját, így a regisztrációs adatok alapján el tudtuk készíteni a hazai népszerűségi listát. Bizony, akad benne néhány meglepetés is!

hirdetés

Ide kattintva eléred a legnépszerűbb ebeket, most pedig lássuk a sereghajtókat, vagyis a legkevésbé népszerű kutyafajták listáját.

(A nyitóképen egy nyugat-szibériai lajka látható.)

Perui meztelen kutya /Fotó: Az Én Kutyám

A legkevésbé népszerű kutyafajták 2023-ban a MEOESZ adatai alapján

A hatalmas terjedelemre való tekintettel álljon itt a 224 fajtából az utolsó 32. A fajtanevekre kattintva elérheted a fajtaleírásainkat is. Érdekesség, hogy belőlük tavaly egyetlen egyedet sem regisztráltak. A cikk legvégén arról olvashatsz, hogy miért lehetséges, hogy egyes fajták kevésbé közkedveltek.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

193. Amerikai bully
194. Kis angol terrier
195. Azawakh
196. Breton spániel
197. Broholmer
198. Chesapeake Bay retriever
199. Chien Pluricolore à Poil Frisé
200. Mioritic pásztorkutya
201. Cirneco dell’Etna
202. Dandie Dinmont terrier
203. Drótszőrű griffon
204. Gordon szetter
205. Nagy vendée-i griffon basset
206. Japán csin
207. Laekenois
208. Leopárdkutya
209. Nagy svájci havasi kutya
210. Nagyspicc
211. Német fürjészeb
212. Nyugat-szibériai lajka
213. Portugál vizsla
214. Burgosi vizsla
215. Perui meztelen kutya
216. Portugál vízikutya
217. Schapendoes
218. Skye terrier
219. Sloughi
220. Olasz drótszőrű vizsla
221. Svéd lapphund
222. Szlovák csuvacs
223. Tornjak
224. Vörös-fehér ír szetter

Mi okozhatja egy kutyafajta népszerűtlenségét?

Egy igen összetett kérdésre próbáljuk most megadni a választ. Ahogy te is láthatod, az utolsó helyre szorult kutyafajták sem rosszabbak semmivel az első helyeket birtoklóknál. Ugyanolyan érdekes múlttal, különleges jellemmel és gyönyörű külsővel megáldottak, mint a szerencsésebb társaik.

Az egyik talán legfontosabb összetevője ennek a kérdésnek az ismertség. Lehet bármilyen fantasztikus valami, ha nem tudunk a létezéséről, nem is fogunk vágyni rá. Ezzel a gondolatmenettel pedig összefüggésben van a kereslet-kínálat fogalma is. Egy kutyatenyésztő – még ha munka mellett, hobbiból tenyészt is – el kell adnia a kiskutyákat, valamint fedező kant vagy tenyészszukát kell találnia a tenyészteni kívánt fajtához. Minél nehezebben boldogul ezekkel a kihívásokkal, annál nehézkesebbé válik a feladata, ami egy idő után akkor is rányomja a bélyegét a lelkesedésére – és persze az anyagi helyzetére –, ha szívből, hivatásból végzi a dolgát.

Dandie Dinmont terrier /Fotó: Az Én Kutyám

A másik faktor, amit számításba kell vennünk a kérdés megválaszolásakor, hogy a sereghajtók jelentős része hazájában is ritkaságnak számít, ami nem könnyíti meg a helyzetét nemzetközi terepen sem. (Vagy épp ellenkezőleg: hazájában olyan nagyra tartják, hogy nem szívesen engedik ki az országból.) Ez gyakran fakad a fajta eredeti munkájának eltűnéséből. Európai színtereken pedig a két világháború nagy rombolást végzett ezen a téren is, így elképzelhető, hogy a fajta rehabilitációja nem volt olyan sikeres.

Érdemes továbbá még kiemelni, hogy szín- és méretvariációt is láthatsz a listában az utolsó helyeken; ilyen a nagyspicc is, a német spicc egyik változata, a nagy vendée-i griffon basset vagy a vörös-fehér ír szetter. Ezeket a kutyákat külön fajtaként regisztrálják, de valójában az említett tulajdonságukon túl egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mértékben térnek el az alapfajtától.

A DOGZ konferencia egyik négylábú résztvevője, Barnabás, az amerikai bully /Fotó: Az Én Kutyám

Ide kattintva megtudhatod, hogy a világon összesen hány hivatalosan elismert kutyafajta van, és milyen követelményeknek kell ehhez megfelelni.

Magyarország MEOESZ népszerűtlen kutyafajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink