hirdetés

Breton spániel fajtaleírás: a vidám vadászkutya, aki sokkal inkább szetter, mint spániel

László Enikő

2022. szeptember 5 - Képek: Getty Images Hungary

A breton spániel egy vidám, elegáns vadászkutya, aki fáradhatatlan munkakutya és kellemes házi kedvenc is egyben. Hogy melyik tulajdonsága kerül előtérbe, az függ a gazda életvitelétől is. Azonban fontos tudni, hogy ő egy energikus vadászkutya, ezért testileg és mentálisan is rendszeres fárasztásra van szüksége. Aztán a nap végén kényelmesen elnyúlik a kanapén.

hirdetés

A breton spánielt vadászkutyának tenyésztették, aki felkutatja, jelzi és el is hozza a zsákmányt. Elsősorban madarakra és nyúlra vadásznak segítségével, de manapság kedvencként is nagyszerűen megállja a helyét. Bár gyakran nevezik őket breton spánieleknek, az Amerikai Kennel Klub 1982-ben kihagyta a „spániel” szót a fajta nevéből, mivel sokkal inkább emlékeztet egy szetterre, mint egy spánielre.

A breton spániel tökéletes társa annak, aki szereti az aktív életmódot.

Eredete

Nevét az északnyugat-franciaországi kelta területről, Bretagne-ről kapta, amely egykor független királyság volt. Bretagne és Wales között több mint ezer éven át intenzív kereskedelem folyt, és a kutyák is biztosan részesei voltak ennek. Pusztán színükből, valamint egyéb fizikai jellemzőikből könnyen belátható, hogy a bretonnak és a welsh springer spánielnek valószínűleg közös ősei voltak.

Az első bizonyítékok a breton típusú kutyák létezéséről vizuálisak, 17. századi festményeken bukkannak fel hasonló kinézetű ebek. A modern breton az 1800-as évek közepén kezdett kialakulni Pontouban, egy bretagne-i kisvárosban. Azt mondják, hogy egy francia vadász által birtokolt fehér és mahagóni szuka, valamint egy sárga-fehér kan keresztezéséből származtak, amelyet egy angol sportoló hozott Bretagne-ba vadászat céljából. Az általuk létrejött két kölyök közül az egyik rendelkezett a szükséges vadászati ​​képességekkel, és népszerűvé vált a környéken. Ebből következően olyan rövid farkú kutyák jöttek létre, amelyek jelezték és vissza is hozták a vadat. Nyilvánvalóan a helyi orvvadászok nagyon szerették őket gyorsaságuk, mozgékonyságuk és vadjelző képességük miatt.

Körülbelül ugyanebben az időben a kutyakiállítások népszerűvé váltak Nagy-Britanniában és Európa más részein, beleértve Franciaországot. A breton könnyedén költözött a terepről a kiállítási ringbe, és 1907-ben Franciaországban hivatalosan is fajtaként ismerték el. Az első francia breton, akit ebben az országban regisztráltak, egy Boy nevű narancs-fehér kutya volt.

Mint sok fajta, a breton is hanyatlani kezdett a második világháború következtében. Franciaországban ez idő alatt leállt a fajta tenyésztése. A háború után a francia tenyésztők úgy döntöttek, hogy engedélyezik a fekete foltos kutyákat a szabványban, mivel a génállomány Európa-szerte annyira megcsappant. Az amerikai tenyésztők nem követték a példát. Az Egyesült Államokban és Kanadában a fekete még ma sem elfogadott szín a breton esetében, de minden más országban igen.

Sok tenyésztő ki akarta törölni a spániel szót a fajta nevéből, mert a bretonok elsősorban vadjelző kutyák, nem olyanok, mint a spánielek, akik fő feladata a madarak felzavarása. 1982 áprilisában az AKC igazgatótanácsa jóváhagyta a név brittanyre, azaz bretonra történő megváltoztatását, a „spániel” szó törlésével. Más országban – köztük Magyarországon is – azonban még mindig breton spánielnek hívják.

Fajtastandard

A breton spániel (brittany vagy épagneul breton) egy közepes termetű vadászkutya, akinek marmagassága 46-51 cm. Testtömege 13-18 kg. Feje kissé lekerekített, arcorri része rövidebb, mint a koponya. Szemei sötétek, összhangban állnak a szőrzet színével. Tekintete élénk, kifejező. Fülei magasan tűzöttek, kissé rövidek, hullámos szőrrel. Nyaka közepesen hosszú, mellkasa mély. Háta és ágyéka rövid. Fara enyhén lejtős, farka egyenesen vagy kissé lefelé tartott, ha nem farkatlan, akkor a farok rövid, olykor kissé csavart. Végén szőrbojt található. Végtagjai egyenesek, izmosak, ujjai zártak. Szőrzete finom, inkább sima vagy kissé hullámos. Színe lehet fehér és narancs; fehér és gesztenye; fehér és fekete vagy háromszínű. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

Rendkívüli energiája miatt fontos, hogy sok mozgást biztosítsanak számára. Egy séta a ház körül nem elég. Ha a testmozgás és az elvégzendő munka alapvető szükséglete nincs kielégítve, akkor neurotikussá és hiperaktívvá válhat, és olyan módon pazarolja el az energiáját, ami valószínűleg nem fog tetszeni gazdájának.

A breton köztudottan érzékeny a kemény bánásmódra. Egy szigorú pillantás vagy egy éles szó gyakran elegendő büntetés, amikor a kutya rossz fát tett a tűzre. Határozottan, de gyengéden kell nevelni pozitív megerősítési technikákkal, például dicsérettel, játékkal és jutalomfalatokkal.

A breton spániel boldog és éber. Ahogy az egy vadjelző kutyához illik, kíváncsi és független, de jól reagál a gazda utasításaira, és szeret a kedvében járni. Szívesen tölti az idejét családjával, különösen, ha valami aktív tevékenységet végeznek. A breton nemcsak energikus, hanem okos is, ezért minden nap rengeteg mozgásra és mentális stimulációra van szüksége.

Ideális környezet

A breton spániel nem mindenkinek való. Egyrészt az energiaszintje több lehet, mint amennyire sokan gondolnának. Ebben a kutyában elfojthatatlan életöröm és nagy lelkesedés lakozik, ez pedig megmutatkozik mindenben, amit csinál. Legyen szó a gyerekekkel való játékról, a madarak felkutatásáról vagy egyszerűen csak egy kiadós rohangálásról. Ha nem rendelkezik gazdája ugyanolyan energiával és lelkesedéssel, nehéz lehet lépést tartania egy bretonnal.

Szinte minden kutya szeret „dolgozni”, de a breton különösen feladatorientált. Nem hagyhatod egyedül egész napra, amíg munkába mész, és nem várhatod el tőle, hogy ennek ellenére is jól viselkedjen. Mivel nagyon energikus és ragaszkodó, számára elképzelhetetlen, hogy eltűrje a hosszas magányt és semmittevést. Minden nap minimum egy vagy több óra kiadós testmozgásra van szüksége, ami sokak számára kivitelezhetetlen vagy megterhelő feladat. A hátsókert nem elég számára, de tény, hogy jobban érzi magát egy kertes házban, mint egy lakásban.

Boldog, barátságos természete miatt a fajta jól kijön a gyerekekkel, ám a kisebbeket akaratlanul is fellökheti, ezért mindig legyen a közelben egy felnőtt. Vadászkutya révén kisebb háziállatokkal nem ajánlott tartani, macskákkal azonban jól kijön, ha megfelelően lettek összeszoktatva.

A bretonban megvan a természetes vadászati ​​ösztön, ezért jó választás azok számára, akik még csak most ismerkednek a vadászattal. Ha a vadászat nem a neked való sport, próbáld ki kedvenceddel az agilityt, flyballt vagy más hasonló tevékenységeket. A kutyád imádni fogja, és te is!

Ha lépést tud gazdája tartani fajta mozgás- és munkaigényével, akkor azt fogja tapasztalni, hogy nagyszerű családi kedvenc. Tökéletes kutya lehet azoknak, akik aktív életmódot folytatnak, szeretnek a szabadban lenni, és ezt egy kutyával is meg szeretnék osztani.

Ápolás

Sima vagy enyhén hullámos bundája heti egyszeri fésüléssel könnyen ápolható. Szőrzete mérsékelten hullik, de a rendszeres keféléssel kordában tartható. Fürdésre csak akkor van szükség, ha piszkos lesz. Karmait időnként vágni kell, illetve fülei és szemei tisztaságára is mindig időt kell fordítani.

Gyakori egészségügyi problémák

A breton spániel kifejezetten egészséges fajta, ám néhány probléma nála is előfordulhat. Ilyen a csípőízületi diszplázia, az epilepszia, valamint a pajzsmirigy-alulműködés.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia)

breton spániel közepes testű kutya spániel vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink