hirdetés

Ahány ország, annyi spániel – hányat ismersz közülük?

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 11 - Képek: Getty Images Hungary

A spániel a világ egyik legnépszerűbb kutyafajtája – talán nem véletlen, hogy számos országban saját spániel fajtát tenyésztettek ki. Mutatjuk, mely nemzetek büszkélkedhetnek saját lógó fülűvel.

hirdetés

A spániel fajták története több száz évre nyúlik vissza. Az eredetileg vadászatra tenyésztett kutyák ma is őrzik a fajtacsoportra jellemző fontos tulajdonságokat: rendkívüli éberségük és elképesztő szaglásuk a mai napig kiemeli őket a kutyafajták közül. A munka mellett azonban magas intelligenciájuk és hűségük miatt a spánielek hamar a családok kedvenceivé is váltak. Így mára a fajta képviselői egyszerre rátermett vadászok és imádni való háziállatok.

Az édes angol cocker spánielt szinte mindenki ismeri – de mi a helyzet a többiekkel?

A spániel fajtákat napjainkban változatos megjelenés és tulajdonságok jellemzik. Ez annak köszönhető, hogy a különböző országokban különböző célokra tenyésztették őket. Az eltérő földrajzi és kulturális környezetek, valamint a vadászati igények különbözőségei mind hozzájárultak ahhoz, hogy eltérő típusú spániel fajták jöjjenek létre. Míg egyes országok inkább a vadászatra fókuszáltak, mások a családi életre nevelték ezeket a kiváló kutyákat. Egyes fajták esetében nagyobb méretre volt szükség, míg másoknál az apró termet jelentett versenyelőnyt.

Mondhatjuk, hogy ahány ország, annyi szokás – ahány nemzet, annyi spániel. Lássuk, mely országok mondhatják el magukról, hogy saját spánieljük van.

Anglia

Anglia élen jár a kutyatenyésztésben – számtalan fajta köszönheti a szigetországnak a létrejöttét. A spánielek esetében sem kispályáztak: összesen 7 spániel fajta köszönheti Angliának az létét. Ez talán nem meglepő, hiszen az angol arisztokrácia legkedvesebb időtöltése a vadászat, a hobbihoz pedig kellenek a négylábú segítők.

Az angol springer spánielt a madarak felderítésére és az elejtett állatok összeszedésére tenyésztették, ahogy az angol cocker spánielt is, akit főként fácánvadászatnál alkalmaztak. A clumber spániel remekül helytállt a nehéz terepeken – például vízimadarak vadászatánál, hasonlóan a field spánielhez és a sussexi spánielhez, akiket szintén a zordabb területeken, mocsarasban és bozótosban történő vadászatra tenyésztettek.

A szigetország spánieljei közt kakukktojás a Cavalier King Charles és az angol toy vagy King Charles – őket apró termetük és bájos jellemük miatt kifejezetten társállatnak tenyésztették. Míg az urak vadásztak, a hölgyek ölebeikkel várták őket otthon.

A hét, Angliából származó spániel

Franciaország

A melyik országnak van a legtöbb spánielje verseny második helyezettje Franciaország. Angliához hasonlóan a kitenyésztett spániel fajták szintén az arisztokrácia vadászat iránti szeretetéhez igazodtak.

A franciák összesen 4 spánielt tenyésztettek vadászatra. A francia spániel, a pikárdiai spániel, valamint a különleges megjelenésű pikárdiai kék spániel mind kiváló vadászkutyák, akik a legkülönbözőbb terepeken is elképesztően teljesítenek. A breton spániel különösen izgalmas fajta – nagyobb termete miatt nemcsak madarak, hanem nagyobb vadak elejtésében is segédkezett, emellett pedig pásztorkutyaként is helytállt.

És ha már az angoloknak volt társasági spánieljük, természetesen a franciáknak is kellett egy: így született meg az elképesztően aranyos papillon.

Hollandia

Nem sokkal maradt le Franciaországtól, a képzeletbeli dobogó harmadik helyén találjuk Hollandiát a maga 4 spánieljével. Az ország fajtáit nagyon specifikus feladatokra tenyésztették – mind a 4 fajta mind megjelenésében, mind „szakértelmében” merőben más.

A holland kacsavadász (kooikerhondje) egy kis méretű vadászkutya, amelyet különböző típusú vízimadarak felderítésére és zsákmányolására használtak. A fríz vizsla (stabyhoun) egy spániel típusú vizsla. Kiváló munkakutya, amelyet különféle feladatokra tenyésztettek, beleértve a vadászatot és a farmokon való segédkezést. Szintén a spániel típusba tartozik a drenti vizsla (Drentse Patrijshound), aki a kis- és nagyvadak vadászata mellett a gazdája kíséretére és védelmére tenyésztettek. A holland tulipánkutya (markiesje) pedig egy kis méretű, de energikus kutyafajta, akit eredetileg rágcsálók vadászatára használtak, de ébersége miatt jelzőkutyaként is alkalmazták.

USA

Épphogy lecsúszva a dobogóról találjuk az Egyesült Államokat, ami két vadászkutyával és egy társasági kutyával büszkélkedhet. Az amerikai cocker spánielt eredetileg az angol cocker spániel leszármazottjaként tenyésztették. Kisebb méretű, és a tenyésztők elsősorban kísérőkutyaként tartották, kiválóan alkalmazkodva a családi élethez.

Az amerikai vízispánielt – nevéből is adódóan – vízimadarak vadászatára használták. Fajtársát, a boykin spánielt hasonló célokra tenyésztették, kifejezetten a kacsák felkutatására.

Írország és Wales

Angliához hasonlóan Írország és Wales is elmondhatja magáról, hogy van saját spánielje. Az ír vízispánielt és a welsh springer spánielt egyaránt vadászatra tenyésztették.

Németország és Oroszország

A két ország szintén kitenyésztett saját fajtát, a német fürjészebet és az orosz spánielt. Mindkét fajta szintén madarak vadászatára szakosodott.

Japán és Tibet

A japán csin és a tibeti spániel kakukktojás a felsorolásban – ők mindig is társállatként éltek az emberekkel. Mindkét fajta elképesztően bájos: míg a japán csin a nemesek ölebeként vált ismertté, addig a tibeti spániel eredetileg a kolostorok szeretett lakója volt.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

amerikai cocker spániel angol cocker spániel angol springer spániel boykin spániel breton spániel cavalier king charles spániel clumber spániel drenti vizsla field spániel francia spániel fríz vizsla holland kacsavadász markiesje papillon pikárdiai kék spániel pikárdiai spániel spániel sussexi spániel vadászkutya fajták vadászkutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!